Temele de acasă, nu e nevoie de ele! O spune Alfie Kohn

sursa foto: http://fearless-learning.com/
sursa foto: http://fearless-learning.com/

Doamne, cât am mai învățat! Dumnezeule! Plecam de la școală, ajungeam acasă și puneam iar mâna pe cărți. Și dă-i și învață!

Și seara, când mama se întorcea de la serviciu, mă asculta. Și, dacă nu știam nu știu ce poezie, nu aveam voie să văd celebrele desene animate de la ora 19.00. Doar alea erau întreaga zi, nu ca acum.

Nu zic că am ajuns rău, Doamne ferește! Zic doar că am depus eforturi colosale ca să tocesc materii din care nu mai știu nimic acum, din care nici măcar nu-mi mai amintesc titlurile cărților studiate, am învățat lucruri complet nefolositoare, care nu au făcut altceva decât să-mi provoace transpirații reci la examene.

Dar așa era atunci, nu aveai alternative. Era doar sistemul clasic de învățământ.

În ziua de azi, predarea și învățarea ar trebui să fie altfel. O spune chiar celebrul Alfie Kohn, scriitor și psiholog pe probleme de educație, poate cel mai renumit specialist în domeniu.

De curând, le-a acordat celor de la Digi 24 un interviu care răstoarnă tot ce știam despre educație. Și, dacă îl ascultați, veți înțelege câtă dreptate are.

Câteva extrase din declarațiile lui Kohn! Geniale cuvinte și atât de corecte!

„Fără teme. Niciun studiu nu a arătat că e nevoie să înveţe în runda a doua, după o zi petrecută la şcoală. Cel puţin nu până nu au 15 ani. Familia trebuie să decidă ce trebuie să se petreacă în timpul dedicat familiei. Şcoala nu ar trebui să aibă dreptul să spună copiilor şi părinţilor ce să facă atunci când nu sunt la şcoală. Dar studiile nu au arătat niciun beneficiu. De altfel, anumite studii culturale au arătat că cei mici se descurcă mai bine unde nu sunt deloc sau sunt puţine teme.”

„Dacă vrei ca România să fie o societate democratică, nu este suficient ca ei să memoreze informaţii cu care au fost bombardaţi. Profesorii trebuie să îi asculte mai mult, iar elevii să vorbească mai mult, sistemul de învăţământ ar trebui să fie organizat în jurul problemelor, proiectelor şi întrebărilor cu adevărat importante, nu asupra informaţiilor pe care le pot citi pe telefon. Trebuie să fie „critical thinkers”, să aibă un dialog constant, de la vârste foarte fragede, nu să citeze autorităţi sau să ofere informaţii care le-au fost predate. O societate liberă începe cu o şcoală care nu seamănă deloc cu educaţia tradiţională, bazată pe memorare şi examene.”

” Memorarea este bună numai pentru a da teste, nu este bună în a-i ajuta pe elevi să devină creativi, membri activi ai unei societăţi democratice sau oameni buni, cinstiţi. Memorarea este supraestimată şi în cele mai bune şcoli pe care le-am vizitat foarte rar copiilor li se cerea să memoreze…. De fapt, în cele mai bune şcoli, performanţa lor nu este evaluată nici măcar printr-un test, ci prin alte forme mai autentice de testare. Nici măcar nu am vorbit despre stresul emoţional pe care îl au examenele şi notele. „O, nu. Sunt de 7! Asta defineşte cine sunt eu.” Nu are sens. Elevi care studiază pentru examene, nu dorm, pierd prieteni, încrederea în ei. Este rău pentru dezvoltarea psihologică a copiilor, dar, ce am dorit să accentuez, este rău şi pentru dezvoltarea lor intelectuală.”

sursa articol: www.Digi 24.ro

Oare sistemul educațional românesc va fi vreodată așa? Tu ai curajul să te iei la trântă cu acest sistem, pentru copilul tău? Ai curajul să îți ceri profesoarei să nu-i mai dea teme?

Ce părere ai?