Avem nevoie din ce în ce mai mult de bărbați curajoși, îndrăzneți, capabili să ia decizii, să acționeze și să fie responsabili pentru cuvântul lor. Bărbați care să rămână și la bine și la rău până la capăt într-o familie și să nu dea bir cu fugiții imediat după ce se naște un copil pentru că, vezi Doamne, el nu era pregătit. Ne dorim soți de încredere și parteneri adevărați pentru fiicele noastre, care să le protejeze și să le fie alături, uitându-se împreună în aceeași direcție și trăgând amândoi la aceeași căruță, numită familie.
Dar, auzim tot mai des că bărbații moderni sunt mai degrabă niște „prințesici răsfățate și capricioase”și nu se încadrează deloc în imaginea standard a masculinității cu care ne-am obișnuit de mici. Dar oare nu noi ne educăm băieții? Oare nu noi suntem primii responsabili de evoluția lor?
Și atunci cum să creștem un bărbat adevărat dintr-un băiețel mic și drăgălaș pe care îți vine să-l mănânci, nu alta?
Mama – un rol important!
Mama este prima femeie din viața unui băiat. Modul în care își va construi relațiile cu sexul opus în viitor depinde de contactul cu ea. Iar cea care i-a dat viață nu trebuie decât să-l iubească. Este cea mai importantă comoară și cel mai frumos cadou de la mama. Mama trebuie să-și deschidă brațele atunci când fiul ei vine pentru sprijin, când plânge sau când îi împărtășește problemele.
Fii tu însăți, o femeie caldă, vulnerabilă, sensibilă, așa cum ești. Prin tine, băiatul face cunoștință cu lumea feminină, va ști că o femeie trebuie ajutată, protejată si iubită.
Respectul pentru o femeie
Impresia unui bărbat se strică instantaneu atunci când nu respectă sexul frumos. Pentru a preveni acest lucru, un băiat trebuie să fie obișnuit cu exemple pozitive încă din copilărie. Respectul pentru o femeie începe cu familia, când tatăl o iubește pe mama, o ajută la treburile casnice, îi aduce flori, îi face complimente, o protejează, o lasă să se odihnească și nu ridică mâna împotriva ei. Numai în acest fel copilul va înțelege că acest model de comportament este corect și el însuși va trata femeile în consecință.
De asemenea, nu-i mai ziceți despre tot ceea ce este feminin ca fiind ceva rău, cum ar fi: „nu plânge ca o fată” sau „alergi ca fetele”. Astfel de atitudini îi insuflă băiatului ideea că tot ce are legătură cu fetele este rușinos și rău.
Aprobă-l, dă-i încredere și lasă-l să greșească
Pentru un băiat, aprobarea și laudele pentru succesele și realizările sale din partea tatălui, a familiei în general sunt extrem de importante. Dar și greșelile au aportul lor în creșterea lui.
Oferă-i fiului tău posibilitatea de a lua propria decizie și de a greși. Ai încredere în el. Tendința este să fii cu un pas în spatele lui și să-l ai în permanență în vizor. Dar, controlul trebuie să fie foarte discret. Lasă-l să aleagă singur, să greșească și să învețe din propriile experințe. Nici noi n-am învățat doar din greșelile altora. Și noi am mai dat cu fruntea de grindă de ne-au sunat creierii. Am învățat din asta și n-am mai greșit.
Lasă-l să plângă
Băieții experimentează aceleași emoții ca și fetele. Nu le interziceți să plângă. Chiar dacă o veți face, sentimentele nu vor dispărea, vor rămâne acolo înăuntru, vor genera frustrări și urme adânci. Și tot vor găsi o cale de ieșire, de multe ori într-o formă mult mai urâtă. Plânsul eliberează și îl golește de durere, așa că, permite-i s-o facă.
Oferă-i libertate de mișcare
Un copil sănătos este un copil activ. El nu poate stă nemișcat, întotdeauna explorează și are mereu ceva de făcut, devenind astfel, o persoană incomodă pentru cei din jur. Dar părinții ar trebui să fie fericiți de activitatea lui.
Lăsați copiii să alerge, să-și arunce o sticlă de la unul la altul, să se cațăre în copaci. Dacă asculți ce spun adulții auzi doar asta: „Nu merge acolo!”, „ Stai cuminte!”, „Dă-te jos!” Cum va crește un astfel de copil? Cu siguranță ascultător. Dar letargic, fără energie și poftă de viață. Ne dorim ca fiul nostru să devină o personalitate puternică, dar oare îi susținem acțiunile?
Cel mai bun profesor – exemplul personal
Un tată care stă cu o țigară și-și ceartă fiul să nu mai fumeze, nu va avea niciodată succes. Sau cel cu sticla de bere în mână, vorbindu-i despre pericolul beției. Copilul absoarbe totul ca un burete. Nu se va uita la ceea ce-i spui, ci la cum te porți și ceea ce faci tu însuți. Cea mai bună educație este propriul stil de viață.
Nu-l umili în public, dar nici acasă
Oricât de vinovat ar fi, nu-l certa de față cu alte persoane, fii de partea lui sau măcar neutru. Copilul ar trebui să se simtă sprijinit, mai ales când încă nu cunoști toate datele problemei. Stai de vorbă cu el între patru ochi și află-i punctul de vedere și abia atunci spune-ți și tu părerea.
Nu există nimic mai umilitor pentru un băiat și un viitor bărbat decât să fie ridicol în fața celor mai apropiați. Chiar dacă îi arăți copilului greșelile sau neajunsurile, făcându-l să pară caraghios, nu faci decât să înrăutățești lucrurile și să-i dezvolți complexele. Iar acestea îl vor bântui ca adult tot restul vieții. Prin urmare, dacă vrei să-l ajuți să scape de obiceiurile proaste sau să-și corecteze comportamentul, alege un tip de educație mai puțin toxică.
Lasă-l să se ocupe singur de agresorii săi
Nu mă refer aici la hărțuirea în formă continuată a copilului tău, unde clar trebuie să intervii. Dar când un băiat are mici ciocniri și cazuri izolate cu semenii săi, va trebui să i se ofere posibilitatea de a se ocupa el însuși de bătăuș. Dacă te grăbești la fiecare „strănut” și ripostezi pentru fiul tău, pregătește-te ca el să crească o persoană care nu este capabilă să se apere singur și să-și rezolve problemele.
Învață-l să aibă grijă de el însuși
Nu există o vedere mai jalnică decât un bărbat care nu poate să-și gătească singur micul dejun, să-și spele șosetele sau să-și coasă un nasture la cămașă. Un astfel de individ percepe femeia exclusiv ca pe o servitoare care trebuie să-i asigure lui toate nevoile de bază. Iar greșeala aparține în primul rând mamelor care fac totul pentru ei și cresc băieți de parcă ar fi persoane cu dizabilități. Băieții, ca și fetele, trebuie să învețe să coasă, să gătească și să-și spele rufe pentru a putea avea grijă de ei înșiși ca adulți.
Supraprotecție – exclus!
Controlul total nu a făcut niciodată bine nimănui. Fiind excesiv de protector cu fiul tău, îi transmiți că nu ai încredere în el, că nu se va descurca niciodată și că nu poate fi lăsat singur. Pe viitor, o astfel de persoană nu va putea să-și apere punctul de vedere și nu va ști să refuze atunci când nu va dori să facă ceva. Nu vă fie frică de julituri sau mici vânătăi. Toate trec, sunt experiențe, învățăminte, e viață autentică.
Învață-l să fie responsabil
De la o vârstă fragedă, un băiat trebuie să învețe că fiecare acțiune sau cuvânt rostit are consecințe. Ele pot fi atât bune, cât și rele. Ele trebuie asumate. Un bărbat își ține promisiunile și este responsabil pentru ceea ce spune sau face.
Importanța sportului, dar și a cărților
Un bărbat adevărat se dezvoltă atât spiritual, cât și fizic. Explicați-i copilului că dacă face sport va fi rezistent, puternic și sănătos și se va putea proteja pe sine și pe cei dragi. Iar dacă citește mult și explorează lumea din jurul său, oamenilor le va fi interesant să comunice cu el, va putea să facă impresie în societate și va avea o educație adecvată. Din cărți va obține răspunsuri la toate întrebările sale și va deveni o persoană deschisă și altor idei.
Tatăl – rol esențial
Băiatul are nevoie de eroi, vrea să imite. A avea o figură paternă bună, care să-l susțină este foarte important pentru formarea identității masculine. Doar că, sunt familii monoparentale, unde tatăl nu există, este plecat sau nu se implică deloc în educația copilului.
În ciuda tuturor eforturilor ei, unei mame îi va fi foarte greu să pregătească un băiat pentru a deveni bărbat. Pentru el, comunicarea cu alți reprezentanți de același sex joacă un rol extrem de important. Dacă un băiat nu are un exemplu în fața ochilor, va găsi unul sau îl putem ajuta noi. Cea mai bună opțiune este un unchi, un bunic, un antrenor sau un profesor.
Chiar dacă face parte din familie, este important ca tatăl să nu fie doar sub forma unui „reprezentant pe canapea”, care vine, se trântește în fotoliu, deschide televizorul sau își bagă nasul în telefon. Ce experimentează copilul lângă un astfel de tată? Durere, respingere, abandon. Să nu mai zicem că acest tată devine un obiect de imitat.
Până la vârsta de 6 ani, fiul este puternic atașat de mamă. După, mama ar trebui să se retragă puțin în fundal, iar tatăl să iasă în prim-plan. Băiatul trebuie să petreacă tot mai mult timp cu tatăl său, să-i urmeze exemplul, iar acesta, la rândul său, să-și asume o responsabilitate tot mai mare în creșterea fiului. Dacă nu există tată, orice altă rudă de sex masculin o poate face.
Când există un cerc masculin din frageda copilărie, atunci cel mic crește înconjurat de forță, curaj, autodepășire, o concurență sănătoasă. Acest cerc masculin îi pune la dispoziție nu doar cuvinte în vânt, ci acțiuni, exemple și principii de viață.
CALITATILE UNUI BARBAT ADEVARAT VIA TATICOOL
Astăzi nu este nevoie să apărăm casa și familia cu armele în mână. Un reprezentant al sexului puternic astăzi îi va cuceri pe cei din jur cu sociabilitatea, altruismul său, cuvântul respectat, protecția și ajutorul pe care îl oferă celor din jur, respectul față de femei, copii sau bătrâni. Dacă părinții îl învață de mic lucrurile acestea prin sfaturi, prin exemple proprii, cu siguranță el va crește un om de succes și un bărbat adevărat.