Ce știi despre Cyberbulling, Cyberhate și Sexting? Nimic? Mi-e teamă că al tău copil le-a trăit deja! (P)

Aș vrea să lămurim din start o situație ce poate naște controverse. Internetul nu este rău și nici bun. Internetul există. PUNCT. Este o realitate. Nu mai putem trăi fără internet, asta este o certitudine. Și nici nu sunt de părere că trebuie să ne ținem copiii departe de el.

Trebuie să-i protejăm, însă, de pericolele internetului. Trebuie să-i pregătim, trebuie să ne documentăm pentru ei, să știm noi, mai întâi, ce ar putea să le facă rău și… de ce nu… chiar să-i supraveghem de la distanță. Detaliez.

În ultima vreme, copiii noștri devin din ce în ce mai des victime pe internet, victime ale unor forme noi de agresiune. Și, dacă noi nu le cunoaștem, atunci nu avem nici cum să-i protejăm.

Iar accesul copiilor la internet devine din ce în ce mai facil. Asistăm față de acum cinci ani, la o creștere de 4 ori a accesului la internet de pe dispozitive mobile. (sursă info: www.rokidsonline.net). Copiii noștri vizionează clipuri video, ascultă muzică online, se joacă online sau vizitează rețele sociale. Uneori, însă, partea distractivă dispare și lasă locul abuzului. Suferit sau provocat. În oricare dintre situații, noi trebuie să intervenim.

 

În articolul acesta, pe baza unui sondaj bine documentat realizat pe copii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, vă prezint noi forme de abuzuri, definițiile lor, statistici relevante despre cât de des sunt supuși copiii noștri și, nu în ultimul rând, soluții la îndemână pentru a-i apăra de ele.

  1. CYBERBULLYING

Câteodată copiii sau adolescenții spun sau fac lucruri răutăcioase sau jignitoare la adresa altora, iar aceasta se poate întâmpla în mod repetat de-a lungul unei perioade de timp. Astfel de lucruri răutăcioase sau jignitoare pot fi: tachinarea cuiva într-un mod în care nu îi face plăcere; lovituri sau îmbrânceli; excluderea cuiva din anumite activități. Când cineva face aceste lucruri răutăcioase sau jignitoare altcuiva, aceasta se poate întâmpla: față în față (în persoană); prin intermediul telefonului mobil (prin mesaje, apeluri sau video clipuri); pe internet (e-mail, mesagerie instant, rețele de socializare, în camere de chat (chatrooms). ”

32% dintre copii au fost victime ale unei situații de bullying (online sau offline) și 23% unei situații de cyberbullying (cel care are loc prin telefon mobil, internet, calculator sau tabletă). (sursă info: www.rokidsonline.net)

Unul din 4 copii a fost cel puțin o dată pe lună victimă a cyberbullying-ului. 

Cea mai răspândită formă este trimiterea de mesaje răutăcioase sau jignitoare, raportată de unul din patru copii, urmată de excluderea din activități sau grupuri de pe internet (10%).

Asistăm la o creștere a cyberbullying-ului de la 12% în 2013 la 23% în 2018.

  1. CYBERHATE- Discursul incitator la ură

Expunerea copiilor noștri la mesaje care incită la ură, rasism și radicalizare este din ce în ce mai accentuată.

La nivelul general al eșantionului,

unul din trei copii a fost expus în anul precedent la o formă sau alta de discurs incitator la ură.

(sursă info: www.rokidsonline.net).

Expunerea crește cu înaintarea în vârstă a copiilor, de la aproape unul din patru copii la 9-10 ani, la unul din doi la 15-17 ani.

Îngrijorător este că 23% dintre cei care au declarat că au fost expuși la cyberhate au spus că au căutat în mod intenționat !!! site-uri sau conținuturi care promovau mesaje sau comentarii instigatoare la ură sau degradante împotriva unor oameni sau a unor grupuri de oameni, cei mai mulți (30%) fiind în grupul de 9-10 ani.

Și, dintre toți acești copii, cei mai mulți exprimă o atitudine pozitivă față de folosirea violenței în situația în care le-a fost insultată familia sau prietenii. Practic, VOR SĂ RĂSPUNDĂ CU VIOLENȚĂ LA VIOLENȚĂ. Oare de unde vine asta? De la ce văd acasă, la părinți?

  1. SEXTING- primirea de mesaje sexuale

Din motive etice, cercetarea a fost realizată doar pe copii mai mari de 11 ani.

Oamenii fac tot felul de lucruri pe internet. Câteodată pot trimite mesaje sau imagini cu conținut sexual. Prin asta înțelegem discuții despre actul sexual sau imagini cu oameni dezbrăcați sau făcând sex.” (sursă info: www.rokidsonline.net).

Datele din 2018 arată că 

unul din patru copii de 11-17 ani a primit cel puțin o dată mesaje cu caracter sexual în ultimele 12 luni.

15% din copii declară că li s-au solicitat informații cu caracter sexual, iar 7% că au trimis sau au postat informații despre ei cu caracter sexual.

36% dintre copii au văzut online sau offline imagini cu caracter sexual în ultimele 12 luni, cu o variație de la 13% la 9-10 ani, la 67% la 15-17 ani.

Nu mai vorbesc de faptul că sunt mulți copii, mai ales adolescenți, care se supun și unui altfel de pericol, poate mult mai mare. Acceptă întâlniri cu persoane pe care le-au cunoscut doar online. 60% dintre adolescenți recunosc că s-au întâlnit măcar o dată cu o personă cunoscută exclusiv online.

Toate aceste statistici ar trebui să ne dea de gândit. Agresiunea pe internet și apoi întâlnirile cu necunoscuți sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite. Și, din păcate, nu suntem primii la care vin copiii noștri să se plângă de ce au pățit. Același sondaj spune că le povestesc celor mai buni prieteni și abia mai apoi părinților.

Tocmai de aceea sunt lucruri pe care trebuie să le facem. Da, noi, părinții. În primul rând, să ne construim o relație puternică, sinceră cu ai noștri copii. De mici trebuie să le povestim despre toate și să-i facem să aibă încredere în noi. Ca, mai târziu, să ne spună și despre trăznăile de pe net.

Apoi, trebuie să fim documentați. Să ținem pasul cu ei, cu tehnologia pe care o folosesc, cu aplicațiile care le plac.

Și, nu în ultimul rând, să monitorizăm. Da, nu cred într-o libertate totală a copilului pe net, cel puțin nu la vârste foarte fragede. Tocmai de aceea, Kaspersky Safe Kids mi se pare foarte mișto. E o aplicație, un soft, utilizabilă atât pe telefoanele mobile, cât și pe tablete și laptopuri.

Ce face? Sau mai bine zis ce poți face tu, părintele, cu ea? Îi poți limita copilului timpul pe internet. Poți afla în timp real zona în care este. Și, mai ales, îi poți monitoriza activitatea online.

Despre acest program, dar și despre o carte faină, prin care li se explică celor mai mici, prin povești, despre pericolele internetului, veți afla mai multe în cadrul unui eveniment petrecere organizat pe 18 mai, la Sun Plaza, de la ora 16.00. Kaspersky, celebra companie de softuri de protecție a calculatoarelor, lansează cartea pentru copii “Kasper, Sky și ursul cel verde”, un material ce-i invită pe cei mici să-și facă prieteni în siguranță. Tot atunci, cei mici vor putea face cunoștință cu simpatica mascotă a acestei inițiative, o mascotă celebră peste hotare, ursul Midori Kuma.

CONCURS

Pentru că vreau ca toți copiii să navigheze în siguranță, am pentru voi mai multe premii tematice, pe care le pun la bătaie printr-un concurs foarte simplu.

Taticool și Kaspersky oferă:

  • 3 perechi de premii formate din câte: o licență de control parental Kaspersky Safe Kids, cartea “Kasper, Sky și ursul cel verde” și o mascotă cu ursul (pentru cel care comentează, plus un prieten, căruia le poate face cadou, deci atenție că puteți face și un cadou interesant)
  • 3 premii a câte 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids.

ATENȚIE!!! CONCURSUL SE DESFĂȘOARĂ PE PAGINA DE FB TATICOOL, LA POSTAREA ACESTUI ARTICOL 

Condiții de participare:

  • Participi la concurs prin publicarea unui comentariu la postarea articolului acestuia.
  • Comentariul trebuie să conțină răspunsul la următoarea dezbatere: Cum gestionezi problema folosirii internetului în siguranță de către copiii tăi? Poate ai exemple pozitive personale sau ale cunoscuților, pe care să ni le împărtășești. Sau cum crezi că ai putea îmbunătăți acest aspect? Scopul întrebărilor este de a crea o dezbatere pe acest subiect.
  • Dai TAG unui prieten căruia ai vrea să-i oferi unul dintre cele două pachete (primul set de premii), în cazul în care vei fi printre primii 3 câștigători.
  • Fiecare utilizator va fi luat în calcul o singură dată, cu un singur comentariu.
  • Concursul va dura până pe 23 mai, ora 24.00.
  • Extragerea câștigătorului se va face pe 24 mai, automat, prin softul woobox.
  • Premiile vor fi oferite în ordinea menționată mai sus.
  • Taticool nu colectează datele personale ale celor înscriși decât pentru a trimite ulterior premiul câștigătorului.
  • Premiul nu poate fi oferit și în bani.
  • Dacă cei desemnați câștigători nu trimit datele de livrare în cel mult 24 de ore de la extragere, vor fi extrași alți câștigători.