Voi intra în concediu paternal! Și mă simt mai bărbat ca oricând!

În curând voi deveni tată pentru a doua oară. Voi avea un băiat. Și voi intra în concediu pentru creșterea copilului. Și sunt foarte mândru de asta.

La primul copil, la Sophia, am fost absent primii doi ani din viața ei. Lucram mult, ajungeam târziu acasă. Și habar n-aveam câte minunății ratam.

Am înțeles mai târziu, când forțat de împrejurări, am fost șomer vreo șase luni de zile. Da, din păcate, am avut nevoie de un șoc prin care să înțeleg că prioritățile mele trebuie să fie altele.

În acele șase luni, am petrecut timp cu copilul. Mult. Cât de mult am putut. Și ne-am pupat, ne-am strâns în brațe, ne-am conectat. Și am început să ne construim relația. Cu doi ani mai târziu, însă. Și îmi pare tare rău de cei doi ani irosiți.

Am reușit să compensez, totuși, zic eu. După acele șase luni, am hotărât că familia și, în special, copilul trebuie să fie prioritățile mele. Și că trebuie să construiesc ceva care să-mi aducă și confort financiar, dar și timp pentru fetele mele. Așa a apărut Taticool. Pe scurt, din dorința de a nu mai fi obligat să-i pun pe cei dragi pe locul al doilea.

Acum, după cinci ani de implicare, după mult timp petrecut cu fiică-mea, mă laud cu o relație cu ea cum puțini tați au cu copiii lor. Ne iubim enorm, are încredere în mine, râdem, ni le spunem pe toate. Ne înțelegem din priviri. Îmi duce dorul imediat ce plec de lângă ea. Îi duc dorul când nu sunt lângă ea. Facem cam toate lucrurile împreună. O învăț. O educ. Sunt atent să-i transmit valori sănătoase.

Iar ea, când va fi mare, va căuta pe cineva după modelul meu. Educat, elegant, cu bune maniere, atent cu ea. Da, asta fac, de fapt, părinții în copilăria moștenitorilor lor. Le transmit exemple.

Iar un tată prezent va fi mereu un exemplu puternic pentru copilul lui. De altfel, sunt o grămadă de studii care arată clar cât de importantă este implicarea tatălui în creșterea micuțului său.

Acum sunt în pragul apariției celui de al doilea copil. Și da, voi intra în CIC. Și te sfătuiesc, dragă bărbate, viitor tătic, să faci la fel!

Vei descoperi momente unice, sentimente inedite. Vei descoperi o altă viață și un alt mod de a iubi. Niciun tată nu își iubește total copilul din primele lui clipe de viață. E o evoluție, o dragoste ce crește în timp. Dar ce minunat e sentimentul ăsta când cel mic adoarme pe pieptul tău! Ce împlinire trăiești, ce stare de beatitudine! E greu de explicat în cuvinte. Sunt senzații ce trebuie trăite pentru a fi înțelese.

Și cât de mândru devii, viitor tătic, atunci când îți plimbi copilul de mână, prin parc! Sau când ieșiți cu rolele, sau cu bicicletele. Sau când ia prima oră de schi alături de tine. Da, vei fi primul bărbat din viața lui sau a ei, primul exemplu. Și ți se va umple pieptul de mândrie, dacă tu vei fi cel care îl va învăța toate aceste prime lucruri. Am trecut prin toate astea și vă jur că nimic nu se compară cu sentimentele astea.

Fii prezent, părinte, în viața copilului tău. Îl vei crește așa cum vrei tu, sănătos, puternic. Va fi ca tine: atent, elegant, manierat, cult. Va fi foarte mișto! Pentru că tu ești lângă el și te va avea drept exemplu.

Și relația cu mama copilului tău va fi foarte mișto. Sunteți parteneri și la bune și la rele, și atunci când vă e greu. Un copil nu se crește ușor, așa că ajutorul tău în familie va conta enorm. Ea va ști că se poate baza pe tine, va ști că sunteți parteneri egali și că o iubești. Doar de asta stai lângă ea și lângă bebe: să-i iubești, să-i ocrotești, să-i ajuți. Și da, astfel ești cu adevărat bărbat!

Pentru că, din punctul meu de vedere, în 2018, așa ar trebui să fie un bărbat adevărat. Un mascul modern, care are grijă de el, dar și de cei dragi lui. Un bărbat implicat, iubitor, un om care își prețuiește familia mai mult decât orice pe lume.

Dragă viitor tătic, ia-ți concediu pentru creșterea copilului. Măcar câteva luni. Atât cât îți permite jobul și atât cât să începi o relație frumoasă cu bebelușul tău. Nu-ți spun să renunți la carieră, să te sacrifici pentru copil. Departe de mine gândul ăsta. Îți spun doar că apariția unui copil în familia voastră este momentul în care tu ar trebui să-ți schimbi valorile, să-ți schimbi prioritățile. Acesta este momentul perfect să te gândești mai mult la tine și la ce iubești cu adevărat în viață.

Efectul “tată” chiar există. Și, dacă la birou nu poate avea efecte, crede-mă că, acasă, poate fi ceva extraordinar. Un copil îmbrățișat, o soție încurajată atunci când îi e mai greu, o mână pusă pe umăr la momentul potrivit. O familie.

Iar toate astea, toată atmosfera asta, tot binele de acasă depinde de tine. Da, de tine, bărbatul modern implicat. De tine, TATĂ în cel mai frumos sens posibil!

Dacă te-am convins, să știi că am o serie de articole și despre condițiile acordării concediului pentru creșterea copilului. E bine să știi ce drepturi ai. Găsești informațiile în link.

(P) Am scris acest articol la propunerea celor de la Dove Men+Care, brand care desfășoară campania Dragi viitori tați, o campanie ce susține concediul paternal în beneficiul dezvoltării copilului, al relației dintre tată și copilul său și al relației dintre cei doi părinți. Dove Men+Care susține îmbunătățirea termenilor concediului paternal la nivel global – ca parte integrată a concediului parental plătit – astfel încât fiecare tătic (proaspăt sau veteran în schimbarea scutecelor) să aibă șansa de a avea grijă de cei care contează cel mai mult pentru el.