Tatăl, obligat la concediu pentru creșterea copilului

Sursa foto: http://irsn.at.ua/blog/kak_sozdat_idealnye_otnoshenija_v_seme_i_ukrepit_uzhe_imejushhiesja_kak/2014-03-17-33
Sursa foto: http://irsn.at.ua/blog/kak_sozdat_idealnye_otnoshenija_v_seme_i_ukrepit_uzhe_imejushhiesja_kak/2014-03-17-33

UPDATE: Informații actualizate în articolul din link.

Ministerul Muncii face lumină în privința LEGII CIC. Răspunsuri și clarificări oficiale în articol

Știați că o mămică are dreptul la concediu de creștere a copilului doar 11 sau 23 de luni?  Sau 35 de luni, în cazul copilului cu handicap?

Concret, dispare o lună din fiecare perioadă pentru care mama optează să stea acasă pentru a-și crește copilul.

Această lună de concediu trebuie să și-o ia tatăl, altfel este pierdută de familie.

Asta spune o lege aplicabilă din 1 martie 2012, dar despre care foarte puțini știu detalii. (sursă articol)

Să vă explic pe îndelete:

OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare,  prevede la ART. 11:

Dreptul la concediul pentru creșterea copilului până la un an, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se acordă pe baza netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și pentru situațiile în care o persoană a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament de urgență, precum și pentru persoana care a fost numită tutore, începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”

Dacă tatăl refuză intrarea în concediul pentru creșterea copilului, concediul acordat mamei va fi micșorat cu 1 lună, iar indemnizația cuvenită lunii respective nu va mai fi plătită.

luna aceasta este acordată tatălui. Nu o ia, o pierde. implicit și suma acordată de stat.

Când poate fi luată această lună de concediu?

După ce mama efectuează cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, tatăl poate cere oricând efectuarea a cel puțin o lună de concediu de creștere a copilului. Cei doi părinți nu pot fi, însă, în același timp în concediu de creștere a copilului. De obicei, tatăl optează pentru ultima lună din concediul cerut de mamă. A 12-a lună dintr-un an sau a 24-a din doi. În această lună, mama se întoarce la muncă și intră înapoi pe salariu sau poate opta pentru concediu fără plată.

*** ȘTIAȚI CĂ: TOT PRIN LEGE, TATĂL ARE dreptul la 5 zile libere de concediu odată cu nașterea bebelușului?! Sau chiar la 15 zile, dacă a absolvit cursuri de puericultură?!!

care este valoarea indemnizației?

În luna în care va fi în concediu de creștere a copilului, tatăl va fi plătit de stat.

Indemnizația este de 75% din media veniturilor sale nete înregistrate în ultimele 12 luni, nu mai puțin, însă, de 600 de lei sau mai mult de 3400 de lei.

În unele cazuri, mama câștigă mai mult ca tatăl, așa că, în luna aceasta, veniturile familiei ar putea crește odată cu întoarcerea mamei la lucru. Și știm cu toții că orice bănuț contează!

ce documente trebuie depuse?

Cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea concediului efectiv de creștere a copilului, tatăl trebuie să depună un dosar la primăria de care aparține, cu următoarele acte:

” – cerere tip (Atenție! Opțiunea selectată inițial și anume un an, doi ani, trei ani (copil cu dizabilitate)  nu poate fi modificată ulterior și va fi valabilă pe întreaga perioadă

– actele de identitate ale solicitanţilor

– certificat de naştere copil

– după caz, certificatul de căsătorie sau livretul de familie

– certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil dacă e cazul

– cererea aprobată de conducerea unităţii în vederea intrării în concediu pentru creşterea copilului. Adică o cerere aprobată de angajator.

– dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate

– dispoziţia de suspendare a contractului individual de muncă pentru perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap

– în situaţia persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi

fişa fiscală aparţinând solicitantului (dacă e cazul)

– dacă solicitantul optează pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal se solicită extras de cont, contul IBAN de la bancă.”

Una peste alta, situația e foarte clară:

tatăl trebuie să opteze pentru măcar o lună de concediu. Altfel familie pierde bani.

***

Sper că v-a plăcut articolul și că vă este de ajutor. Dați-i share să-i lămurească pe cât mai mulți părinți. 

În plus, dacă vreți să mă documentez pentru voi pe alte subiecte despre parenting, nu ezitați să-mi dați un mesaj.