Tot ce trebuie să știi despre noua indemnizație pentru creșterea copilului

sursa foto: http://themumsgroup.com.au/category/ask-a-mum/baby/
sursa foto: http://themumsgroup.com.au/category/ask-a-mum/baby/

UPDATE INFORMAȚII ÎN ARTICOLELE DE MAI JOS:

Bani mai mulți pentru părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului

Ministerul Muncii face lumină în privința LEGII CIC. Răspunsuri și clarificări oficiale în articol

Normele Metodologice sunt acum in dezbatere publica. Legea se va aplica de la 1 iulie a.c. http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/4434-cp-legislatie-icc-23052016

Forma promulgata – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr569_15.pdf
Publicata în Monitorul Oficial – http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?nr=66&an=2016

….

În urmă cu două zile, Parlamentul a votat o serie de modificări în privința indemnizației pentru creșterea copilului. Sunt foarte multe noutăți care vizează stimularea natalității, mai ales în rândul cuplurilor bine plătite.

Am analizat cu mare atenție întregul text al noii legi și vă prezint, mai jos, zic eu exhaustiv, ceea ce trebuie să știți despre noile condiții și valori ale indemnizației pentru creșterea copilului.

Precizări inițiale:

 • În momentul de față, este încă un proiect de lege. Documentul se duce spre promulgare către Președintele României. El va deveni lege, doar după ce Șeful Statului îl va aproba și îl va trimite Monitorului Oficial, spre publicare. În tot acest timp, mai multe entități ale statului pot contesta propunerea la Curtea Constituțională. Printre acestea se numără Guvernul, Președintele sau un număr de parlamentari. Dacă se întâmplă asta, proiectul e retrimis Parlamentului, spre modificare și, probabil, îngropare! Deci, nu vă bucurați prea repede!
 • Dacă va fi aprobată, legea se va aplica de la 1 iulie 2016, nu imediat. Deci… răbdare!
 • Propunerea legislativă se referă la indemnizația pentru creșterea copilului, în general. Nu doar mamele beneficiază de ea. Oricare dintre părinte poate opta pentru a intra în concediu pentru creșterea copilului. În general, o face cel care este mai prost plătit dintre cei doi părinți.
 • FOARTE IMPORTANT: la 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie va crește de la 1050 de lei/ lună la 1250 de lei pe lună. Toate calculele privind indemnizația de creștere a copilului se vor face pe baza salariului minim brut mărit. Uraaaaa!
 • O chestie personală, de care sunt foarte mândru: cele mai multe dintre noile prevederi sunt introduse de Șerifă, Cristina Pocora. Ea e a mea și e un lucru extraordinar pe care a reușit să-l facă, chiar dacă întregul Guvern s-a opus proiectului, dar ea este obișnuită, la fel a fost și când a reușit dublarea alocației copiilor.

 

Noutăți privind modificarea OUG nr. 111/2010

 1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art.2. – (1) Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.”

 

CONCRET

Până acum, părintele care urma să intre în concediu pentru creșterea copilului trebuia să spună clar, de la început, cât va sta acasă. Un an sau doi. De la 1 iulie, un părinte intră automat în concediu de creștere a copilului timp de doi ani. Nu se mai pune problema de concediu fără plată, dacă ai optat doar pentru un an, dar, totuși, vrei să mai stai acasă cu micuțul tău!

 1. La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin.(1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.”

 

CONCRET

Până acum, la calculul indemnizației, contau veniturile din ultimele 12 luni. De la 1 iulie, veniturile de pe 12 luni, din ultimele 24. Dacă, de exemplu, nu ai mai lucrat în ultimele 12, dar ai lucrat întreg anul trecut, ți se calculează pe baza veniturilor de anul trecut. Deci șomerii din ultimele luni pot beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului de la stat.

O VESTE ȘI MAI BUNĂ ȘI E CEA MAI IMPORTANTĂ: NU MAI EXISTĂ PLAFOANE MAXIMALE. De exemplu, (potrivit Știrilor Protv), dacă părintele, care intră în concediu pentru creșterea copilului, avea un venit calculat în timpul celor 24 de luni de 8000 de lei, va primi, de la 1 iulie 2016, o indemnizație de 6800 de lei/ lună. Același părinte, pe legea veche, primea 3400 de lei/ lună.

Există și o creștere a indemnizației minime, un plafon minimal: aceasta nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe economie, indiferent de veniturile realizate în ultimele 24 de luni. Concret,  85% din 1250 (valoarea sal. min. brut la 1 iulie 2016)= 1062.5 de lei. În prezent, indemnizația minimă este undeva în jurul a 600 de lei.

 1. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art.5. – Nivelul indemnizaţiei lunare prevăzute la art.2 alin.(2) se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.”

 

CONCRET

Aveți gemeni! Bravooo! Sau tripleți!!! Oleee! Veți primi, pentru fiecare copil „în plus”, un bonus, pe lângă indemnizația stabilită, de 85% din salariul minim brut pe economie. Deci un plus de 1062.5 lei. 

 1. La articolul 7, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „Art.7. – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art.2 alin.(1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art.2 alin.(2). (2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art.3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel: a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani; b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art.31 alin.(1) şi (2).”

 

CONCRET

Dacă părintele care a fost în concediu de creștere a copilului se întoarce mai devreme de doi ani la muncă, va primi un ajutor de la stat, un bonus de inserție. Mai exact 1062.5/ 2= 531.25 lei. La cei cu salarii mari nu e foarte important, dar la ceilalți e binevenit.

ATENȚIE!

Există o limită de întoarcere în câmpul muncii, pentru primirea bonusului: 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copii cu handicap. În plus, există o prevedere a aceleiași ordonanțe vechi care spune că o lună din cele 24 îi este dedicată obligatoriu celuilalt părinte. (Găsiți mai multe detalii despre asta AICI). Deci, aveți grijă că, dacă vreți bonusul, trebuie să vă întoarceți la muncă mai devreme cu 90 de zile înainte ca cel mic să împlinească 2 ani, respectiv 3 ani.

SENZAȚIONAL!!!

Potrivit noilor prevederi, cei care se întorc la muncă, în condițiile de mai sus, vor primi de la stat cei 531.25 lei, timp de ÎNCĂ UN AN. Până când copilul va împlini 3 ani, respectiv 4 ani în cazul micuților cu handicap. 

 1. La articolul 9, alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „Art.9. – (1) Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art.2 alin.(1) şi 5, precum şi stimulentul de inserţie prevăzut la art.7, se cuvin pentru fiecare dintre naşteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situaţiile prevăzute la art.8 alin.(2).”………………………………………. “(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin.(2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.”

 

CONCRET

Ai născut un al doilea copil în perioada de concediu pentru creșterea primului copil. Bravo, vouă! Pentru primul copil, primești 85% din venitul pe care l-ai avut la muncă, iar pentru al doilea încă 85% din salariul minim brut pe economie, deci 1062.5 lei. Asta până când primul copil împlinește 2 ani. Apoi, rămâi în concediu de creștere al celui de-al doilea. Nu mai ai bonus, dar rămâi cu 85% din media veniturilor obținute lunar în perioada de lucru. Așadar, poți rămâne confortabil 4 ani acasă, cu o indemnizație bunicică. (Ultima parte e o supoziție logică, dar, pe această speță, s-ar putea să apară niște norme de limitare de la Ministerul Muncii pentru că s-ar putea ajunge în situația în care un părinte bine plătit, să prefere să stea acasă chiar și 10 ani.) 

 1. La articolul 12, după alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (5), cu următorul cuprins: “(5) Prevederile alin.(1) se corelează în mod corespunzător în cazul persoanelor îndreptăţite cărora li se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr.883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.”

 

CONCRET

Dacă v-ați mutat în altă țară din UE, vă supuneți doar legilor de acolo, inclusiv acelora privind creșterea copilului. Deci fără indemnizație de la statul român.

 1. La articolul 16 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: “c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art.2 alin.(2).”

 

CONCRET

Acest articol se referă la condițiile în care puteți pierde indemnizația. Dacă se face dovada că, în perioada de concediu de creștere a copilului, într-un an calendaristic, ați muncit și ați obținut venituri mai mari de trei ori decât indemnizația minimă, adică mai mari de 3X 1062.5 de lei= 3187.5 lei, pierdeți indemnizația. Dacă se întâmplă asta, mai ales cu intenție, puteți fi trași la răspundere inclusiv penal.

 1. La articolul 21, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art.21. – (1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 şi art.9 alin.(4) şi (5), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat. …………………………………… (3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”+ Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art.22. – (1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5, art.9 alin.(4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art.2 alin.(1) constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr.200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.”

 

CONCRET

Aceste două articole spun clar: în perioada de concediu de creștere a copilului, contribuțiile la Sănătate sunt acoperite de stat, deci beneficiezi de tratament gratuit. În plus, această perioadă este considerată vechime în câmpul muncii, deci contează la calculul pensiei. Cine o apucă!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PĂRINȚII AFLAȚI DEJA ÎN CONCEDIU DE CREȘTERE A COPILULUI?

Asta este iar o mare întrebare, dar proiectul de lege spune clar ce pot face aceștia începând cu 1 iulie 2016.

Art.III. – (1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr.132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează: 

 1. a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării.

 

CONCRET

Ești în concediu de un an pentru creșterea copilului sau te-ai întors deja la muncă și primești stimulent, iar copilul n-a împlinit încă doi ani? Sau ești chiar în concediu fără plată? Poți alege: prelungești cu încă un an și primești noua indemnizație/ renunți la stimulent, dar primești indemnizație, sau rămâi la serviciu. Trebuie să dovedești însă că nu te-ai întors la serviciu/ că renunți la salariu și revii acasă. 

 1. b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

 

CONCRET

Ai optat să stai acasă doi ani? Nu trebuie să mai faci nimic. Vei primi direct indemnizația nouă. 

 1. c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

 

CONCRET

Potrivit noilor prevederi, chiar dacă te-ai întors la serviciu și vrei să rămâi în câmpul muncii, chiar dacă cel mic nu a împlinit 2 ani respectiv 3 ani, vei primi de la stat bonusul de inserție, cei 531.25 lei, timp de ÎNCĂ UN AN. Până când copilul va împlini 3 ani, respectiv 4 ani în cazul micuților cu handicap.

UNA peste alta, un proiect de lege senzațional. Să sperăm că va fi și pus în aplicare!!!

*** Dacă ți s-a părut interesant articolul, dă-i share să-l citească toată lumea.

*** Poate te interesează și „Tatăl obligat la concediu pentru creșterea copilului”