Urlu! Acesta este un articol dur, în care îmi asum, cu toate consecințele, tot ce voi spune! Nu pot tolera inconștiența, mercantilismul unor companii și a unor persoane publice, care, pentru câțiva lei, sunt dispuse să vândă și să facă reclamă la niște mizerii.
Gata, mi-am zis oful subiectiv, acum relatez cu argumente.
Speța este următoarea: cum transport copilul în mașină? Marii producători de scaune auto, dar și marile asociații de protecție a infanților spun simplu, răspicat, ferm: CU SPATELE LA SENSUL DE MERS! Doar așa!
Din primele clipe de viață, până la cel puțin 2 ani (Țările nordice, campioane la siguranța auto, recomandă chiar vârsta de 4 ani.), copilul trebuie transportat în mașină, în dispozitive speciale (scoici, scaune), doar cu spatele la sensul de mers. Potrivit legislației, inclusiv cea românească, un infant trebuie să stea într-un dispozitiv special, până la aproximativ 12 ani, în funcție de vârstă, cu fața sau cu spatele la sensul de mers.
Sunt scaune pentru toate categoriile de vârstă: 0-2 ani, 0-4 ani, 3-12 ani etc. Am scris despre asta, în detaliu, AICI. Dacă sunteți în căutarea unui astfel de scaun, merită să citiți articolul.
Azi, însă, vreau să vă povestesc despre niște oribilități de produse, niște struțo-cămile, niște porcării ordinare, care, în loc să protejeze copilul, îi pun viața în pericol.
LANDOURILE CARE SE FIXEAZĂ ÎN MAȘINĂ sunt cele mai proaste achiziții pe care le puteți face!!! Aceste produse au apărut din dorința unor companii de masă de a lua ochii clienților. „Nu-ți mai cumpăra scoică! Landoul îl poți folosi și în mașină!”.
Și, din dorința de a face economie, tot mai mulți părinți sunt atrași de aceste produse. Îi pot înțelege parțial, folosești landoul și scoica cel mult un an, dai o grămadă de bani pe ele și, după un an, nu mai ai ce face cu ele! Totuși, nu e așa deloc. Aceste landouri îți pun copilul în pericol.
Toate landourile, dar toate, despre care vânzătorul vă spun că pot fi fixate în mașină, se pun transversal. Da, se fixează de-a lungul banchetei. Și nu cu spatele la sensul de mers. Vă dau mai jos un clip cu efectele unui accident frontal atunci când compari scaunul pus cu fața vs scaunul pus cu spatele la sensul de mers. Cu fața, e rău de tot, când copilul are sub 2 ani. Știți cum poate fi cu bebelușul pus lateral? Absolut dramatic. Terifiant! Sper să nu aflați vreodată pe pielea voastră.
Unele landouri care se fixează în mașină au doar centuri exterioare. Da, fixează doar carcasa, nu și conținutul. Iar conținutul este bebelușul dvs de câteva zile sau, cel mult, câteva luni. La cel mai mic impact sau la o frână mai puternică, bebelușul poate fi aruncat din landou. Ca o păpușă.
Realizând tâmpenia creată cu inventarea unui astfel de produs, unele firme au adus îmbunătățiri. Au creat sistem de centuri pentru a fixa și creatura din interiorul landoului. Mda, o prostie mai mică, dar tot o prostie. Produsul rămâne, în continuare, nesigur pentru bebeluș. Mișcările la care este supus capul gâtul bebelușului în cazul unui impact sunt total nefirești și vătămătoare. Practic e ca și cum ai lua o bilă și ai da cu ea de tot pereții unui vas. Așa face capul copilului vostru dacă îl transportați într-un astfel de landou.
ADAC este o instituție foarte importantă de care trebuie să ții cont când alegi un scaun auto. E o instituție indepedentă, care testează scaunele de pe piață. Marile companii producătoare de scaune auto își doresc și, în același timp, tremură de emoții ca ADAC să le testeze produsele. Dacă vor avea rezultate bune, vor vinde mult. Dacă produsele pică testele ADAC, va fi un dezastru pentru companie.
ADAC IGNORĂ LANDOURILE CE SE PRIND ÎN MAȘINĂ. Da, exact asta face. Le ignoră. Nici măcar nu se sinchisesc să le testeze. Știu, pur și simplu, că principiile minime de siguranță sunt clare: copilul trebuie pus în scaun, în funcție de vârstă, ori cu fața, ori cu spatele la sensul de mers. Dar, niciodată, transversal.
Așadar, NICIUN LANDOU CE SE FIXEAZĂ ÎN MAȘINĂ NU A FOST TESTAT DE ADAC. ȘI NICI NU VA FI TESTAT VREODATĂ.
Întrebați vânzătorul dacă landoul lui este testat ADAC. Se va bloca, la naiba, cumpărătorul ăsta s-a documentat puțin. Va face o pauză, și va găsi o explicație. Știți, „landoul nu a fost testat, dar este compatibil pentru a fi fixat în mașină”. Da, asta este explicația pe care o au în buzunar toate companiile care produc astfel de landouri. Dar e o minciună acoperită, un adevăr doar pe jumătate spus. Da, landourile pot fi fixate în mașină. Normal, cu centurile mașinii. Oferă siguranță, însă? La asta, companiile nu mai răspund.
Răspunsul este, însă, unul singur: NU!
În ultimele săptămâni, am văzut, însă, și vedete autohtone care promovează astfel de produse. Mda, companiile le-au dat aceste cărucioare/ landouri și ele le promovează. Aparent, nu e o problemă. Este reclamă, o formă de reclamă. E ok. Dar…. atenție mare, dragi vedete!!!! Atenție ce produse promovați! Dacă veți promova mizerii, atunci toată imaginea faină ce v-ați creat-o va avea de suferit. Și ați muncit mult ca să aveți o imagine atractivă pentru reclamă.
Să mai zic și de rolul pe care îl aveți în societate? Dacă tot sunteți influenceri, cum faceți față unui fan care cumpără ce îi recomandați? Dacă îi recomandați o porcărie, cum credeți că va reacționa fanul respectiv, după ce o cumpără și realizează că e chiar o porcărie?
Iar în cazul ăsta, porcăria îi pune copilul în pericol! Copilul!
Bun, concluzie: într-o țară, în care Primarul General își face selfiuri în mașină cu copiii țopăind, în spate, fără să fie fixați în vreo centură, părinții preocupați de siguranța prichindeilor lor sunt de apreciat! Jos pălăria!
Dar!!!! Atenție mare ce cumpărați! Scaunul auto este, din punctul meu de vedere, cea mai importanță investiție pe care trebuie să o faceți! Cea mai importantă!
Nu faceți compromisuri, chiar dacă asta înseamnă să plătiți mai mult! Pentru că un compromis făcut acum, în acest domeniu, poate însemna, mâine, un pericol foarte mare pentru copiii voștri!