Scaunul auto potrivit îi salvează viața copilului tău- un articol detaliat

E plină piața de produse în domeniul siguranței auto. Multe și proaste! Dar ieftine, unele atât de ieftine, încât te întrebi dacă sunt făcute pentru păpuși sau pentru copii.

Pentru cei mai mulți români, prețul este cel mai important argument în alegerea unui scaun auto pentru copilul lor. Acest articol nu este pentru acei români, îmi pare rău.

Eu cred că siguranța copiilor noștri face toți banii, iar un scaun ieftin nu-i oferă copilului siguranță. Spun asta documentat, în urma unei experiențe de afaceri de trei ani în domeniu.

Un astfel de scaun nu este ieftin. Dar nu este nicio avere pe care să nu și-o permită mulți părinți. Prețul lui este în jurul a 500 de euro și poate fi folosit patru ani.

Să le luăm pe rând, pentru că sunt mai multe tipuri de scaune auto, pe perioade de dezvoltare a corpului copilului. Un scaun care poate fi folosit de 0 luni până la 12 ani nu este un scaun magic, ci un scaun prost. Știe să le facă pe toate, dar pe niciuna la un nivel maxim de siguranță. Există astfel de scaune pe piață, dar, repet, din punctul meu de vedere, nu oferă siguranță deplină.

testele adac

Foarte important este și cel mai cunoscut site cu teste de siguranță în privința scaunelor auto: ADAC. Oamenii de acolo dau cu scaunele de toate zidurile posibile, le bușesc, le distrug, le dezmembrează, creează în laborator toate situațiile posibile în cazul unui accident. Înainte de a alege un scaun auto, aruncați un ochi pe ADAC. Dacă are rezultate bune la aceste teste, merită să-l cumpărați. Dar, atenție!, nu va fi un scaun ieftin. Siguranța este dată de calitatea materialelor folosite, de inovația și tehnologia de pe ele. Iar toate astea costă!

LEGISLAȚIE

Potrivit legii, copilul trebuie să stea într-un dispozitiv special creat pentru transportul în mașină până la vârsta de 12 ani!!! Chiar dacă este mare, până la această vârstă, tot trebuie să aibă măcar un înălțător sub fund.

scaun auto cu prindere în centuri sau cu isofix?

Sistem isofix= o bază specială care se prinde de clemele de pe bancheta din spate a mașinii. Foarte ușor de instalat. Scaunul este fixat, la rândul lui, pe această bază. Din 2008 încoace, cam toate mașinile au acele cleme pe care se poate prinde baza isofix.

Ambele sunt la fel de sigure, dacă sunt instalate corect! NU e nicio diferență între cele două în privința siguranței. Dacă sunt instalate corect, repet. Baza isofix asigură, însă, o instalare facilă și elimină eroarea umană. Dacă nu e fixată corect în mașină, cele mai multe baze te avertizează în privința erorii tale. Au niște marcaje care îți spun dacă le-ai instalat corect sau nu.

ATENȚIE! Verificați înainte de a cumpăra un scaun cu isofix, dacă mașina voastră are clemele despre care vorbesc.

ATENȚIE! Verificați rezultatele testelor ADAC, mai ales în cazul scaunelor cu isofix. Au fost scaune, care, în urma testelor de impact, s-au desprins de pe bază și au dus la „moartea” manechinului.

ATENȚIE! Unele baze isofix au și un picior de fixare în podeaua mașinii. Sunt vârful de gamă, sunt cele mai sigure, oferă cea mai bună fixare a scaunului auto în mașină. Sunt mai scumpe, evident, ca cele fără picior.

REAR FACING SAU FORWARD FACING? Categoric REAR CÂT MAI MULȚI ANI!

Cu spatele la sensul de mers este soluția ideală pentru siguranța copilului dvs.

Șocul este preluat de scaun, nu de coloana copilului. Așa că marii producători din domeniu, cei care fac scaune de calitate, recomandă ca cel mic să fie transportat cu spatele cel puțin până la vârsta de doi ani.

Mai jos, vă voi prezenta câteva modele care mie îmi plac și pe care vi le recomand. Poate unii dintre voi veți spune că sunt scumpe. Într-adevăr nu sunt ieftine, dar aici, pe Taticool, vă recomand doar produse de cea mai bună calitate, produse de top, produse de care eu sunt mândru, pe care le-am testat și folosit. Sunt produse pentru care, dacă le veți alege și voi, nu-mi veți bate obrazul, mai târziu, pentru reclamă mincinoasă.

SCAUN AUTO 0- 13 KG (0- max 18 LUNI, în medie 6 luni)- CELEBRA SCOICĂ

Acesta este primul scaun auto pe care copilul tău trebuie să-l aibă. Acesta este singurul dispozitiv în care poți transporta în siguranță bebelușul în mașină, când plecați la drum. NU în brațe, nu în landou, în nimic altceva. Doar în scoică! Sau într-un scaun auto, utilizabil de la 0 luni, dar detaliez despre el mai târziu.

În orice alt dispozitiv, copilul nu e în siguranță deplină. Citeam pe undeva, cea mai mare rată de deces în rândurile bebelușilor este din cauza accidentelor auto și a transportării lor în dispozitive improprii.

O scoică bună are o salteluță confortabilă pentru copil. Are și un insert de nou născut și centuri de siguranță în cinci puncte de susținere.

ATENȚIE! Scoica auto este construită pentru siguranța copilului, nu pentru confortul lui maxim. În scoică, bebelușul stă înghesuit, înconjurat de bureți și de centuri. Din acest motiv, NU trebuie să lăsați copilul mai mult de 2 ore în scoică! Plecați într-o călătorie mai lungă? După 2 ore, scoateți bebelușul, îl puneți pe umăr, îi faceți un masaj, luați cu toții o pauză. Apoi plecați din nou la drum.

Pentru plimbări mai lungi, precum cele de zi cu zi, în parc, landoul căruciorului rămâne ideal. În el, copilul se poate mișca în voie. Este ca un al doilea pat. Am scris despre asta și despre alte dotări pe care cred eu că ar trebui să le aibă un cărucior aici.

Una dintre preferatele mele este scoica SAFE2GO de la Mutsy. Se prinde cu centurile în mașină, dar este foarte ușoară. În jur de 4 kg. Are insertul de nou născut, are și o protecție detașabilă împotriva soarelui și un buton care permite transportarea ei în mână, într-un unghi de 180 de grade. Practic, brațul este perfect întins și nu pot apărea dureri de mușchi.

Se fixează foarte ușor pe șasiul căruciorului. Ăsta este unul dintre avantajele scoicii: poți pune copilul în ea, o scoți din mașină, o pui pe cărucior, mergeți la plimbare, apoi înapoi. Cum vă spuneam, însă, mai sus: nu mai mult de două ore.

 

O altă scoică, printre favoritele mele, este Aton Q de la Cybex. Din punctul meu de vedere, Cybex este, în momentul de față, producătorul numărul 1 pe piața de scaune auto pentru copii.

Este o scoică ce se poate prinde în mașină atât cu centuri, cât și cu baza isofix, care se cumpără suplimentar. Este mai grea, 4.6 kg, dar a fost testată ADAC și a obținut, de curând, cele mai bune scoruri dintre toate scoicile testate!!! Asta pentru că cei de la Cybex au patentat un dispozitiv unic: LSP- linear side protection. Concret sunt niște bări din oțel, fixate în lateralele scoicii, care absorb suplimentar șocul în cazul unui impact lateral. Foarte pe românește, airbag-uri laterale puse direct pe scoică.

Cybex urcă și mai mult standardele cu scoica Cloud Q.

Are exact aceleași calități ca Aton-ul, dar adaugă un „bonus”. Atunci când o fixezi pe cărucior, ai posibilitatea să accesezi funcția „fully flat”- adică scoica se transformă într-un mini landou și copilul stă perfect întins la orizontală. La fel, se poate prinde cu centuri sau cu baza isofix, și are 5,4 kg.

SCAUNE AUTO 0- 18 kg (0-4 ANI)- PREFERATELE MELE

Acestea sunt scaunele de mașină pe care eu le prefer. Mi se par cele mai bune raport preț- perioadă de folosire. Dai un ban la început, dar știi că patru ani de zile nu mai ai grijă. Nu se pot fixa pe cărucior, dar se pot folosi încă din prima zi de viață a copilului, cu un insert de nou- născut (un burete special). Apoi, până la doi ani, copilul stă cu spatele la sensul de mers. V-am detaliat mai sus. Iar după doi ani, până la patru, îl poți întoarce cu fața la sensul de mers.

Sirona M2 i- Size, Cybex, este test winner ADAC 2016, la categoria lui. Are niște materiale fantastice din punct de vedere al siguranței. Sunt foarte elastice, pentru a absorbi șocul foarte bine și, în combinație cu sistemul LSP, sunt mega sigure pentru copil. Acest scaun se fixează exclusiv isofix, atât cu fața, cât și cu spatele la sensul de mers. Are multiple poziții de înclinare a spătarului sau de reglare a tetierei și are chiar și o parte lipită de bază care protejează bancheta mașinii de încălțările murdare ale copilului. Doamne, cum se gândesc unii la toate!

Apoi, cel mai tare scaun auto 0-4 ani, din punctul meu de vedere, este Cybex SIRONA.

Este pur și simplu genial! Costă cam 500 de euro, dar face toți banii. Și vă spun, pe scurt de ce, găsiți descrierea detaliată în link-ul de mai sus.

  1. Față de M2 i- Size are ROTAȚIE. Ce înseamnă asta? Când vrei să pui copilul în scaun sau când vrei să-l scoți, rotești scaunul către tine. Astfel ai acces foarte ușor, să instalezi copilul în scaun sau sa-l scoți din mașină.
  2. Are o variantă PLUS cu materiale din bumbac. Aerul circulă mult mai bine prin bumbac și copilul traspiră mai puțin.
  3. Pentru forward facing, are o pernă care, în caz de impact, îi protejează copilului întreaga cutie toracică.
  4. A fost test winner ADAC, în anul în care a fost lansat- 2013.
  5. Are toate celelalte calități ale lui M2 i- Size, despre care v-am vorbit.

 

scaune auto 15-36 de kg (3- 12 ani)

Dacă ați ales un scaun până la 4 ani, până la 12, vă mai trebuie unul singur. Și chiar dacă cel mic e deja „mare” și poate sta într-un înălțător, o chestie buretată și ieftină, sfatul meu este să aveți și pentru această vârstă un scaun auto.

Iar preferatul meu este Solution Q3- Fix, Cybex. Are două variante de textil- nylon sau bumbac, se fixează pe sistemul isofix- practic șezutul se prinde în clemele speciale, iar centurile mașinii trec prin spătar și se adaptează vârstei copilului. Sistemul LSP este și aici prezent, cu un design, însă, diferit.

Șezutul poate fi reglat astfel încât să-i ofere copilului o poziție de somn confortabilă. La fel și tetiera care poate căpăta un unghi înclinat. Iar spătarul poate fi ridicat în funcție de înălțimea copilului. Așa că, și la 12 ani, un copil cu dimensiuni normale încape liniștit într-un astfel de scaun. În plus, scaunul are un sistem de ventilație cu ajutorul căruia copilul transpiră mai puțin. Acest scaun poate fi fixat doar forward facing, dar, cum vă spuneam, este pentru copii cu vârsta de peste 3 ani.

Acestea fiind zise, sper că am răspuns cam la toate întrebările pe care le puteați avea în privința alegerii unui scaun auto. Vă stau la dispoziție pentru nelămuriri.

Căutați să alegeți un scaun foarte bun, indiferent de unde îl veți cumpăra. Nu vă uitați foarte tare la bani pentru că aici vorbim despre siguranța copiilor noștri. Iar siguranța lor trebuie să fie neprețuită!