Wish list-ul unui pui de om. 10 dorințe pentru anul ce vine

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

În prag de an nou, cred că orice copil are propriile dorinţe de mai bine. Egoiste, omeneşte vorbind, căci nimeni nu iubeşte pentru iubire. Ci fiecare iubește pentru împlinirea propriilor nevoi.

Egoişti suntem cu toţii, şi copiii noştri, şi noi, adulţii ce ne creştem puiii după propriile noastre reguli: să fie mai frumoşi ca noi, mai deştepţi, mai blânzi, mai buni, mai prietenoşi, mai empatici, mai aproape de perfecţiune. Sau de imperfecţiune, în cazul în care noi am realizat că lupta pentru a ajunge la perfecţiune ne-a orbit şi ne-a făcut să suferim.

În inimioara copilului tău, tati, e sădit acelaşi „egoism acceptat”. De a primi de la tine ceea ce are nevoie, de a avea ceea ce nu are încă, de a merge acolo unde visează, de a deveni ceea ce nu e.

Aşa că, de-ar putea, ţi-ar face o listă cu toate dorinţele pe care le are de la tine pentru anul ce vine. Înainte de a-i replica: „Eşti copil, mai întâi ascultă de mine, şi apoi primeşti ce vrei tu!”, uită-te peste ea, roagă-te pentru înţelepciune, să poţi înţelege nevoile lui ca nevoi, nu ca mofturi, şi pune-ţi lista pe suflet.

Întoarce-te apoi repetat în tine însuţi, zilnic, pentru a o reciti, şi mulţumeşte-i lui Dumnezeu că, prin tine, El a ales să mai dea o viață pe pământ şi să o modeleze spre a avea un impact în vieţile celorlalţi. Şi tu, tati, eşti cel căruia i s-a pus în mână condeiul cu care să-i scrii copilului tău povestea, până când el însuşi va putea să scrie singur!

Să nu te îndoieşti vreodată că de tine depinde devenirea lui. De modul în care reacţionezi la greşelile lui, la nevoile lui, la fricile şi la visele lui! Şi mai ales, de felul cum îi ţii mânuţa pe creion…

Așa că iată ce cred eu, psihologul, că-și dorește cu adevărat copilul tău în noul an.

Wish-listul unui pui de om

 1. Iubeşte-mă pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Când greşesc, aminteşte-ţi că ÎNVĂŢ, nu mă revolt.
 2. Iartă-mă când greşesc, nu când NU ŞTIU! Când nu ştiu, învaţă-mă tu, cu blândeţe, fiecare pas să pot reuşi!
 3. Învaţă-mă să prind peşte, nu mi-l aduce direct pe tavă! Oricât aş fi de mic, să ştii că pot. Cu paşi infinit mai mici ca ai tăi, dar pot să merg. Pot să îmi pun şosetele, pot să mănânc singur, pot să ţin în mânuţă un creion!
 4. Îmbrăţişează-mă des! Şi când trebuie să îmi dai o consecinţă pentru neascultare, strânge-mă în braţe! Am nevoie să ştiu că dincolo de faptele mele, se află iubirea ta!
 5. Spune-i lui mami că o iubeşti! Eu numai aşa voi învăţa ce e iubirea! Şi că e nevoie să ne spunem sentimentele!
 6. Spune-mi că mă iubeşti! Altfel eu nu voi şti să spun, la rândul meu, copiilor mei şi oamenilor pe care îi iubesc. Nici nu voi şti ce e iubirea, fără să aud că un comportament bun pe care îl facem pentru alţii, are un nume.
 7. Cere-ţi iertare când greşeşti! Altfel eu voi crede că totul mi se cuvine, şi nu voi şti că greşelile au consecinţe! Şi nici nu voi putea învăţa că oamenii sunt sortiţi greşelii, voi crede că a cere iertare înseamnă să te înjoseşti!
 8. Spune-mi „Te rog!”, altfel voi crede că îmi impui totul, că eşti un comandant de trupă, căruia nu îi pasă decât să dea ordine. Voi învăţa astfel să respect oamenii, aşa mici cum fi-vor, faţă de mine!
 9. Citeşte-mi! Poveştile mă ajută să înţeleg lumea oamenilor mari. Îmi dezvoltă imaginaţia şi îmi dau soluţii la problemele mele de om mic. Mă pregătesc pentru viaţă şi îmi mângâie sufletul.
 10. Întreabă-mă dacă sunt de acord să fac ceva. Nu zic să mă întrebi dacă vreau să fumez, şi să-mi respecţi decizia când am spus NU! Dar întreabă-mă dacă îmi place să mănânc spanac sau brânză, dacă vreau să încep temele cu limba română sau cu geografie, dacă prefer să mergem întâi la bunica în vizită, apoi să zburăm cu avionul. Când faci asta, mă ajută să îmi dezvolt independenţa!

Tati, am ales doar 10 nevoi, dintr-o listă de sute, dar sunt cele mai urgente nevoi de împlinit! Te rog, nu o şterge, nu trece peste ea, nu o ignora şi nu o considera un moft! Copilul ce sunt, va deveni adultul ce-şi va creşte proprii copii!

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

 • de 11 ani psihopedagog și logoped
 • de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”