Visez ca fiică-mea să salveze planeta. Sau măcar să-și împartă jucăriile! (P)

Fiecare părinte visează verzi și uscate pentru copilul său. Da, verzi și uscate! Să nu-mi spui că, în adâncul sufletului tău, nu visezi că al tău odor va deveni, într-o zi, cosmonaut, că va descoperi un tratament miraculos pentru cancer sau un compus chimic care va elimina poluarea de pe întreaga planetă. Sunt sigur că speri asta. Și eu am gânduri mari pentru a mea. Doar e a mea și, ca orice părinte, cred că al meu copil este special!

Momentan, sper ca măcar să accepte să-și împartă jucăriile! Până va salva planeta, m-aș mulțumi să învețe să fie generoasă cu ceilalți!

Copiii, mai ales când sunt mici, sunt egoiști. Pe bune, hai să fim sinceri. Nu există copil pe lumea asta care să vrea să-i dea unui alt copil, din prima, jucăria lui preferată. Nici măcar pentru câteva clipe! Nu mai vorbim despre a i-o da de tot, de a i-o dona.

Cum reacționăm noi? Am văzut părinți care insistă: “Hai, dă-i și lui Ștefan bicicleta că nu ți-o mănâncă!”, “Tu nu auzi? Împarte ciocolata cu Bogdan, că altfel nu-ți mai dau niciodată desert!” sau “Uite că și Georgel ți-a adus o păpușă, dă-i și lui să se joace cu tableta ta!”.

Măi oameni buni, generozitatea nu există de la naștere! Generozitatea se învață! În mult timp, pas cu pas, cu răbdare!

Nici nouă, adulți fiind, nu ne e ușor să donăm, să împărțim, să fim generoși. Ce-mi pasă mie că mi-a adus Georgel o păpușă, când eu tocmai am un meci pe tabletă și e important pentru mine? Cum să i-o dau acum? În plus, bicicleta e a mea, nu a lui! Să-i cumpere părinții și lui!

Dar dacă părinții nu-și permit să-i cumpere și lui o bicicletă? Hai să i-o împrumutăm pe a noastră câteva minute!

Păi de ce nu ai zis așa? De ce nu mi-ai explicat de la început treaba asta?

Asta e marea greșeală pe care o fac mulți părinți: le cer copiilor să facă lucruri, fără să le explice de ce trebuie să facă acele lucruri. Unii adulți chiar își forțează copiii și greșesc. Cei mici trebuie să internalizeze motivația pentru un gest viitor, să-l accepte ca fiind al lor, benevol, nu unul constrâns. Constrângerea nu aduce fericire! Și nu vrem asta pentru copiii noștri.

Cu toții ne dorim copii generoși! E bine pentru ei, pentru viitorul lor, pentru întreaga planetă, să fie generoși. Să doneze, să-i ajute pe alții aflați în nevoie. Pentru că, poate, la rândul lor, vor avea nevoie de ajutor. Pentru că ajutorul pe care îl vor oferi le va umple sufletele de bucurie. Faptul că donezi îi face bine celui pe care îl ajuți, dar enorm de bine îți face și ție, sufletul generos care a făcut o faptă bună.

Puțini copii sunt ca Andra (în video). Fetița asta, de 11 ani, pictează și ține expoziții de pictură ca să ajute copii mai puțin norocoși. E remarcabilă și a atras și atenția celor de la Danonino, care au inclus-o în campania lor “Descoperă puterea unui simplu DA”.

Cum spuneam: puțini copii sunt ca Andra. Dar mulți dintre ei pot deveni ca ea. Depinde, din nou, doar de noi, părinții lor. Despre cât de mult le suflăm în aripi, cât de mult îi susținem, cât de mult discutăm cu ei și le arătăm valori sănătoase, valori frumoase.

Generozitatea este o astfel de valoare pe care copiii trebuie să o învețe. Și, în primă fază, nu o pot învăța decât de la primele lor exemple în viață- părinții lor.

Dacă tu, părinte, nu ești generos, copilul tău nu are de unde să învețe generozitatea!

Dacă tu, părinte, nu îi explici copilului tău de ce e bine și frumos să-și împartă jucăriile, el nu și le va împărți.

Dacă tu, părinte, nu te implici în acțiuni caritabile, fie ele cât de mici, copilul tău nu va învăța voluntariatul!

Cum spuneam: generozitatea se învață, se cultivă în timp. Cu multă răbdare, cu multă înțelegere, cu bunătate. Oferă-i copilului tău bunătate și el o va da, la rândul său, mai departe!

Poate nu veți reuși de la început. Poate copilul tău nu va vrea să-și împartă jucăriile din prima, în parc, cu un alt copil. Poate nu vrea încă să-și doneze jucăriile vechi! Poate nici măcar hăinuțele care i-au rămas mici.

Dar nu-l brusca. Nu i le lua pur și simplu. Va crede că ești dur cu el, că nu-l iubești, că îi trădezi încrederea.

Discutați mult, apreciază-i cu voce tare primele gesturi de generozitate, încurajează-l să le facă tot mai des.

Și fii exemplul lui! Când o bătrânică te impresionează la colț de stradă și îi dai 5 lei, explică-i copilului de ce ai făcut asta și, mai târziu, va face și el la fel.

Plantează un copac împreună cu al tău micuț. Explică-i cât de mult bine ați făcut împreună.

Dacă, din când în când, împreună cu alte familii, veți face o surpriză frumoasă unor copii din orfelinate, luați-vă și copiii voștri și oferiți împreună bunătate!

Încet, încet, copilul vostru va descoperi generozitatea. Poate nu-și va da și ultimul leu din buzunar pentru alții, nici nu e de dorit așa ceva, dar poate, cândva, va escalada Everestul pentru o cauză umanitară! Sau poate, peste ani, va organiza campanii de strângere de fonduri, va fi un lider ecologist sau un mare ONG-ist.

El va decide cât de generos va fi, în funcție de câtă bucurie vrea să dea din sufletul său mai departe.

Dar, acum, dragă părinte, tu ai datoria să-i arăți că, prin generozitatea lucrurilor simple, el chiar poate salva planeta. Măcar puțin. Dar POATE!

Articol realizat la invitația Danonino, în cadrul campaniei Descoperă puterea unui simplu DA”.