Trucuri simple pentru creșterea autonomiei celor mici

Cu toții ne dorim ca cei mici să se îmbrace singuri, să se încalțe singuri, să se ducă singuri în camera lor să-și facă temele sau să se spele suficient timp pe dinți. Și multe altele.

Pe scurt, ne dorim copii independenți, care să învețe să se descurce singuri în viață.

Pentru asta, însă, trebuie să le și oferim câteva „ghidaje”. Pentru că cei mici nu știu ce înseamnă 3 minute pentru spălatul pe dinți, când se face ora 7 pentru teme sau care e stângul și care e dreptul, atunci când trebuie să se încalțe.

Așa că am studiat puțin, am vizionat mai multe tutoriale și v-am pregătit câteva sfaturi simplu de pus în practică prin care ne învățăm copiii să se descurce singuri. Cel puțin în anumite momente.

În materialul video de mai jos, ne vedeți în acțiune, metodele fiind aplicate pe „cobaiul” Sophia, evident. Vă spun simplu: FUNCȚIONEAZĂ!

Cum îl înveți să se încalțe singur

De multe ori, copiii încurcă pantofii între ei. Știm cu toții că, pentru ei, e destul de complicat să identifice stângul de dreptul și să-l încalțe în piciorul potrivit.

Ce putem face noi? Foarte simplu!

Luăm un sticker, îl tăiem pe jumătate și părțile rezultate le lipim în încălțările copilului. Ca în imaginea de mai sus. Copilul va căuta să recreeze figura și, astfel, va reuși să se încalțe corect.

cum își pot pune singuri geaca

Și ăsta e un truc foarte simplu. L-am învățat de la grădinița Sophiei și, inițial, am crezut că e o prostie. Dar… FUNCȚIONEAZĂ!

Îi arunci geaca pe jos, cu căptușeala la vedere și invers față de poziția copilului. Vedeți în foto sau, mai bine, direct în clip.

Copilul bagă mâinile în geacă și o aruncă peste cap. Dintr-o singură mișcare este îmbrăcat!!!

Cum știe copilul că s-a spălat suficient timp pe dinți

Dacă nu-i mai spălați voi pe dinți, atunci puteți aplica această metodă anti-plictiseală. Pentru că, să recunoaștem, spălatul pe dinți poate fi foarte plictisitor.

Sunt două metode simple, în această situație. Dacă aveți o clepsidră cu nisip pentru 3 minute, i-o puneți în față. Astfel el va ști că, atunci când s-a scurs nisipul, s-a spălat suficient pe dinți.

Sau, și mai distractiv, căutați pe net o melodie care să aibă cel puțin 3 minute ca durată. Și dați [play]. Cât durează melodia, copilul se spală pe dinți. Și mai și dansează sau cântă. Deci distracție, combinată cu o muncă utilă!!!

cum află că e ora pentru… curățenia în cameră

Și aici e foarte simplu. Copilul trebuie să aibă un ceas doar al lui. Unul ieftin, pe care să-l puteți desface și colora! Da!!! Stabiliți împreună intervalele ce trebuie colorate. Galben- pentru curățenia în cameră, roșu pentru teme, albastru pentru ora de desene animate și verde pentru… somn. Sau cum vreți voi. V-am arătat în prima fotografie și, pe larg, în clip.

Astfel cel mic va ști că, dacă limba mică a ceasului a intrat într-un sector colorat, el are ceva… treabă. Că s-ar putea să nu aibă chef pentru îndeletnicirea aceea, e o altă discuție. Depinde doar de puterea voastră de convingere. Dar măcar i-ați arătat calea, i-ați dat toate uneltele.

Acestea fiind zise, vă întreb pe voi: ce alte trucuri mai știți pentru creșterea autonomiei copiilor noștri?