Top 10 sfaturi ca să-ți protejezi copilul

Din fericire, România este o țară destul de sigură pentru copii. Cazurile de abuzuri sexuale sau de răpiri sunt destul de rare. Nu e ca în alte țări, dar n-ar strica să citiți acest articol. Statistica este îngrijorătoare și e bine să cunoașteți sfaturile de mai jos.

sursa foto: http://primarycolorslearning.com/
sursa foto: http://primarycolorslearning.com/

9 din 10 copii (între 7 și 9 ani) nu știu numerele de telefon ale părinților lor. Imaginează-ți ce se poate întâmpla cu copilul tău dacă îl scapi din ochi și nu are telefonul la el. În medie, 19 copii din 20 de toate vârstele vor ajuta politicos o doamnă să-și care cumpărăturile sau un bătrân cu bagaje și vor merge împreună cu ei până la mașină, fără să ezite. În același timp, 10 copii din 10, aflați în școala primară, spun că o persoană trecută de 40 de ani este bătrână și are nevoie de asistență.

Aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 10 și 14 ani sunt siguri că pot identifica ușor un criminal după aspectul fizic (îmbrăcat în negru, care oferă dulciuri, și, în general, are un aspect murdar, ca de vagabond).

Aproape jumătate dintre ei vor fugi spre locuri în care se pot ascunde, în caz de pericol.

Toți copiii cred că pot avea încredere în adulții pe care îi cunosc și pe care i-au mai întâlnit, incluzându-i aici pe vecini și pe prietenii părinților.

19 copii din 20 de orice vârstă vor merge oriunde cu o persoană care li se adresează pe nume și vor ezita să strige “Ajutor! Nu îl cunosc!”.

Țineți minte: criminalii adevărați nu trezesc suspiciuni. În cele mai multe cazuri, se străduiesc să nu atragă atenția prin aspectul fizic, discurs sau comportament. Pot fi chiar politicoși, bine îmbrăcați, poate fi vorba despre o femeie drăguță sau despre un bătrân.

Misiunea noastră este să ne învățăm copiii să nu cedeze tentațiilor și să nu plece nicăieri cu alți adulți. Ar trebui să le explicăm cum să se comporte în caz de pericol și, cel mai important, convingeți-i să vă spună tot ce au făcut atunci când au ieșit din raza dvs vizuală.

REGULI DE AUR ÎN PRIVINȚA SIGURANȚEI COPIILOR

 1. Dă-i copilului, mai degrabă, sfaturi pozitive decât indicații negative. Promovează-i încrederea în sine. Spune-i ce să facă, în loc de ce să nu facă. Spune-i: “Întotdeauna povestește-mi dacă cineva îți oferă cadouri sau jucării sau îți cere să mergi undeva cu el. Îmi promiți?” în loc de “Să nu iei niciodată nimic de la un străin!”.
 2. Decât să-i dai instrucțiuni care să-l intimideze, mai bine creează un joc interesant. Dă-i exemple și arată-I cum să se comporte în situații simple.
 • Cum să răspundă la telefon.
 • Ce să facă dacă cineva sună la ușă.
 • Cum să spună “Nu”.
 • Oferă-i posibilitatea de a găsi cele mai sigure locuri, în drumul său spre școală.
 • Arată-i unde poate fugi dacă un străin începe să se țină după el pe stradă.
 • Întreabă-l ce oameni i se par suspicioși și care, din contră, i se par de încredere.

Înainte de toate, arată-i toate acțiunile de mai sus și pune-l să le repete. “Acum e rândul tău.”

 1. Vorbește cu el despre siguranța lui ori de câte ori aveți ocazia. Când intrați într-un lift sau când mergeți prin subsolurile vreunei clădiri sau în parcări acoperite, sunt momente potrivite să discutați despre siguranță.
 2. Fii exemplul lui. Întotdeauna uită-te pe vizor înainte să deschizi ușa. Întotdeauna încuie ușa când plecați, chiar și doar pentru câteva minute.
 3. Învață-l adresa completă de domiciliu și numărul tău de telefon. Învață-l să folosească tastele rapide. De asemenea, ar trebui să-l înveți să urmărească mașinile din jur și să memorize plăcuțe de înmatriculare și tipuri de mașini. La fel, ar trebui să învețe numele magazinelor pe care le întâlnește. Aceste exerciții simple îi vor dezvolta atenția, dar și îl vor și ajuta să evalueze situațiile critice.
 4. Identifică și spune-i care sunt persoanele de încredere din viața lui. Spune-i că străinii n-ar trebui să-l atingă. De exemplu: “Fiecare persoană are propriul ei spațiu privat și doar cei foarte apropiați nouă au voie în interiorul lui. Cei mai apropiați sunt familia noastră.”
 5. Nu evitați subiectele “grele”. Cei mai mulți părinți nu vor să le vorbeacă copiilor despre răpiri sau abuzuri sexuale. E o greșeală! În realitate, prin aceste discuții, îi facem să aibă încredere în noi.
 6. Învață-ți copilul să fie mai independent. Lasă-l să meargă singur cu transportul în comun sau să petreacă singur timp în oraș. Știu că te sperie ideile astea pentru că sunt atât de multe lucruri care i s-ar putea întâmpla! Dar învățându-l să fie independent, îl ajuți să fie responsabil și îi crești încrederea în el.
 7. Arată-i slăbiciunile tale. Fii prietenul lui. Și amintește-i că prietenii adevărați pot discuta despre orice. Nu te teme să-i povestești despre slăbiciunile tale, despre eșecurile și greșelile tale. De fapt, copilul tău le știe deja, dar, prin discuția cu el, vă veți îmbunătăți relația.
 8. Respectă înțelegerile. Nu trebuie să-ți cerți copilul pentru că a întârziat, dacă te-a anunțat înainte. Stabilește o regulă: dacă ceri voie, cel mai probabil vei primi ce-ți dorești. Dar dacă îmi înșeli încrederea, vei fi pedepsit. Explică-i că e cel mai bine pentru amândoi să ajungeți la o înțelegere.

 

Dragi părinți, nu ne putem proteja copiii de toate și tot timpul! Dar le putem da anumite unelte ca să se protejeze singuri.

*** text tradus și adaptat după brighside.me, care sintetizează cartea „Liniștiți-vă! Copiii sunt în siguranță.” a psihologului Leah Sharova.