Copiii sunt mai motivați atunci când părinții se arată interesați de temele de acasă și de activitatea lor școlară. În acest fel, copiii au sentimentul că ceea ce fac este, într-adevăr, important.
Fă cunoștință cu învățătorul/ profesorii.
Păstrează legătura cu ei și află ce aspecte doresc să consolideze prin temele pe care le dau. Participă la evenimentele școlare, la ședințele cu părinții pentru a întâlni pe profesori și a discuta cu ei.
Amenajează un spațiu care să îndemne la studiu.
Pune la îndemâna copilului creioane, hârtie, caiete, lipici, foarfece și alte obiecte care îi sunt necesare. Asigură-te că are o poziție corectă, că scaunul și masa au înălțimile potrivite și că este iluminat corespunzător.
Stabiliți intervalul orar care să fie dedicat studiului.
Unii copii funcționează cel mai bine după-amiază, după ce mănâncă, alții după ce dorm, alții după ce se joacă puțin. Stabilește perioada de studiu în funcție de ritmul lui.
Pentru teme mai dificile, ajută-l să-și facă un plan de lucru.
Este mai ușor pentru copil să învețe dacă temele sunt împărțite în fragmente mai scurte și accesibile, care sunt mai ușor de parcurs. Între aceste părți, este recomandată o pauză de 15 minute (aproximativ o pauză la o oră de studiu).
Nu păstra în apropiere surse care să-i distragă atenția.
Asta înseamna televizor, muzică dată tare, telefon.
Motivează și monitorizează copilul.
Întreabă-l despre lucrurile pe care le învață, despre teste și activități. Încurajează-l, verifică-i temele, arată-i că ești disponibil pentru întrebările pe care le poate avea.
Fii un bun exemplu.
Copilul trebuie să te vadă citind sau studiind ca să-ți urmeze exemplul. Este mult mai probabil să-ți urmeze exemplul decât sfatul.
Temele trebuie făcute de copil!
Acesta trebuie să conștientizeze că învață pentru el și chiar să învețe din greșelile pe care le face. Desigur, poți veni cu sugestii, dar învățarea este sarcina copilului.
Laudă-i munca și eforturile pe care le depune.
Expune-i lucrările într-un loc vizibil în casă, vorbiți despre realizările lui prietenilor și rudelor.
Sursa: Kidshealth.org