„Tati, ce ai tu acolo?” Despre nuditate în fața copiilor

sursa foto: http://www.viralnova.com/
sursa foto: http://www.viralnova.com/

Întrebarea asta m-a frământat ceva vreme și azi, tot în pauza de masă, (se întâmplă multe atunci), un coleg a ridicat problema asta povestindu-ne o întâmplare haioasă de la el de acasă.

Se făcea că omul a ieșit de la duş doar în prosop, s-a dus la dulap să își ia hainele pe el și fetița lui de doi ani l-a urmat. N-a prea băgat-o în seamă că știa din experiență că fii-sa nu zăboveşte prea mult pe lângă el și își vede de treabă în altă parte, dacă nu e rost de joacă sau distracție.

Ei bine, omul nostru și-a aruncat prosopul pe pat, fără să se mai uite dacă cea mică încă e în cameră și, relaxat, își căuta chiloți, șosete, jeanşi și cămașă. Ei bine, după o vreme, așa… și-a dat seama că cineva îl priveşte. Jenat a fost peste măsură, pentru că ochii aceia mici îl priveau atent și, în scurt timp, l-a și lovit întrebarea:

-Tati, și Şerban are așa ca tine? (Şerban e iubitul de la grădiniță.)

L-a luat cu transpiraţii reci dar ceva trebuia să îi răspundă, nu?

-Da, tati, și Șerban e ca tati, doar că e un copil. Știi? Băieţeii au așa și fetele sunt ca tine şi ca mami.

-A, bine. Eu tot îl iubesc pe Şerban, chiar dacă nu e ca mine.

Omul panicat s-a îmbrăcat în grabă și a plecat spre muncă fără să mai continuie discuția pe subiect. Își sună nevasta din mașină și îi povestește întâmplarea. Femeia începe să râdă și îi mai dă o lovitură sub centură:

-Da, ma gândeam că se va ajunge aici… Știi ce face de la o vreme? Am uitat să îți spun.

-Ce face?

-Când te duci la duş se uită pe gaura cheii. M-a întrebat și pe mine același lucru.

Omul interzis, speriat, a început să aibă gânduri să se mute în munți, departe de orice bărbat sau băiat despre care fiică-sa ar putea să fie curioasă.

Am râs cu toții copios și i-am zis o vorbă de-a lui tata: „Dacă ai fată, când se naște, trebuie să plantezi un salcâm în curte. Când fiica ta împlineşte 14-15 ani, îl tai și îți faci o bâtă sănătoasă”. A râs și el dar na… mai amar, așa.

 

Acuma eu m-am tot gândit la întâmplarea asta și chiar îl cred că e panicat. Nu știi dacă e bine ca pruncul să te vadă în costumul lui Adam sau pe mama lui în costumul Evei. Habar nu am dacă e bine.

Eu am crescut într-o familie în care pudoarea era la rang de cinste. Mi-a fost greu să pot să umblu dezbrăcat în faţa soției pentru că na… dacă ai fost obișnuit să te ascunzi, îți e greu să te dresezi altfel. Soția mea a crescut puțin altfel. Părinții ei au considerat mereu că nuditatea, în limita bunului simţ, e benefică și ea mi-a recunoscut faptul că, fiind obișnuită să-i vadă pe părinții ei ieşind de la duş fără să se jeneze de ea, cu timpul, curiozitatea legată de părțile intime nu a mai fost atât de mare.

Noi nu ne ascundem de cel mic. N-am făcut-o niciodată și nu știu dacă lucrurile se vor schimba. Aș vrea să știe ce are mama, ce are tata, care sunt diferențele și ce se întâmplă cu lucrurile astea. Încercăm să ne ținem tari pentru că și noi ne-am lovit de lucruri încuietoare.

Al nostru fiind mai mic nu știe încă să pună întrebări, dar a văzut-o într-o zi pe soția mea schimbându-se și s-a dus glonț în dressing (mi-a luat-o înainte :)))) ) după ea și a convins-o să se aplece astfel încât să îi pună mâna pe sâni. I-a explicat a mea ce sunt, că aşa au doar fetele, iar el a reținut din toată schema doar atât: „ţiţi”. Ţiţi în sus, ţiţi în jos, până când au venit niște prieteni pe la noi și a ținut să le arate cum a știut el mai bine ce are mama pe piept…

Sunt convins că cel mai bine pentru un copil este să afle despre aceste lucruri în familie. Nimeni nu poate să îi explice mai bine decât părinţii lui de ce mama şi tata sunt diferiţi, ce înseamnă sexualitate, sex, organe genitale, nuditate și tot ceea ce e legat despre acest subiect.

Ştiu că în multe case e un subiect tabu. Nu vorbim, nu ştim, nu vrem să auzim. Cred că e bine să ştim, să auzim şi să vorbim pentru ca cei mici să nu îşi ia informaţiile din alte părţi, într-un mod total eronat. La copii cu vârste foarte mici, cum sunt cei despre care am vorbit aici, încă nu se pune problema de prea multe explicaţii, dar dacă subiectul nu este evitat conştient, nouă, adulţilor ne va fi mult mai uşor pe viitor.

Nu ştiu dacă părerea mea e tocmai bună, dacă modalitatea noastră de a trata lucrurile e ok și poate din experiența voastră împărtăşiţi și cu noi. Sunteți pro sau contra nudităţii în fața copiilor?