M-a lovit în moalele capului. Eram liniștit, lucram ceva pe calculator, ea vedea niște desene animate, totul era Zen în casă.
Când, așa dintr-o dată, că ăștia mici nu știu ei ce este diplomația, mă întrerupe și îmi pune întrebarea:
„- Tati, ce înseamnă un ratat?”
Aoleu, ce cuvânt greu și ce definiție complicată. Oare cum să-i explic pe înțelesul ei? Îmi storc creierii, caut și pe wikipedia, să fiu sigur că-i explic toți termenii și, după câteva minute de căutare, încep să-i explic:
„- Știi, tati, un ratat, pe de o parte, nu e un cuvânt prea drăguț, pe care să-l folosești la vârsta ta, dar, dacă tot vrei să știi ce înseamnă, e un om care nu prea a realizat nimic în viața lui. Nu știu cum să te fac să înțelegi că ești cam micuță. Nu a avut succes în carieră, nu a reușit să-și facă o familie, să-și împlinească un vis, nu a îndrăznit să lupte pentru visul lui. A fost laș sau delăsător sau leneș.”
Și de la explicația mea, mă așteptam să vină un nou șir de întrebări care solicită lămuriri suplimentare. Pe când ea din contră. Se uită la mine, cu o față zâmbitoare și lămurită:
„Tati, așa ca jucătorii Naționalei?”
„Da, tati, exact așa. Ai înțeles perfect!” 🙂
*** În vară, am văzut împreună toate meciurile Naționalei la Euro și a văzut cu ochii ei ce au făcut băieții noștri. A fost o experiență care i-a rămas în minte atât de mult încât și acum o știe perfect.