Tată pentru prima dată? 14+1 recomandări pentru tine

IMG_0453

Zilele trecute, am dat peste un articol al Cristinei Oțel, o blogeriță veche în domeniul de parenting, citită și apreciată de multe femei mămici sau în devenire.

Titlul articolului: „Mamă pentru prima dată? 14 recomandări pentru tine”.

Interesant, n-am ce zice.

Dar pentru tați n-are nimeni sfaturi? Noi nu contăm în ecuația asta? Pe noi nu ne consiliază nimeni, că e haos și-n capul nostru? Voi, doamnelor, credeți că pentru noi e ușor să devenim tați? Credeți că noi suntem pregătiți să strângem mogâldeața aia în brațe? Și mai ales să o primim în viața noastră pentru totdeauna?

Așa că am zis să iau eu taurul de coarne!!! Plecând de la sfaturile Cristinei pentru mame, iată ce sfaturi cred eu că ar trebui să primească viitorii tătici.

Tată pentru prima dată? 14+ 1 recomandări pentru tine.

 1. CUM SĂ REACȚIONEZI LA AFLAREA VEȘTII. La bărbați, sunt două momente: cel în care afli și cel în care trebuie să răspândești vestea mai departe despre viitorul moștenitor. Imediat ce ea îți spune că e însărcinată, vei avea cea mai tâmpă față din lume. Vei fi mai prost decât Jim Carrey în „Dumb and Dumber” și mai panicat decât unul căruia urmează să-i halească creierul Hannibal Lecter. STOP! E foarte important ce faci în faza asta. E impresia care îi va rămâne ei întipărită pentru toată viața. Va ști dacă ești tatăl pe care și-l dorește pentru copilul ei sau dacă a făcut o greșeală. Așa că asupra ei trebuie să te concentrezi, nu asupra panicilor tale. Ia-o în brațe, sărut-o mai ceva ca atunci când te-ai îndrăgostit de ea. Fă-o să se simtă protejată, să simtă că tu ești exact bărbatul de care avea nevoie. Râzi cu gura până la urechi. Bucură-te sincer de vestea asta. Partea a doua, cu răspânditul veștii, e simplă. A doua zi după ce ai aflat vestea, va ști toată lumea. Nu te vei putea abține. Vei opri străini pe stradă să le spui că vei fi tată. Vei face cinste tuturor, vei bea multă bere. Dar vei fi foarte mândru. Vei merge mai drept ca niciodată, pieptul ți se va umfla ca după un an de sală zilnică. Viața ți se va părea mai frumoasă ca niciodată. Și așa și trebuie să fie! Pentru că o singură dată în viață vei fi tată pentru prima oară! Și este senzațional!
 2. INFORMEAZĂ-TE. N-o lăsa doar pe ea să întrebe, să ceară informații. Și tu va trebui să crești copilul ăsta, așa că ar fi bine să începi să te documentezi. Bagă-i pe specialiști în seamă, mai ales. Poveștile altor tați, la bere, sunt interesante, dar mulți s-ar putea să nu se priceapă. Așa că viitorul vostru pediatru este cel mai important. De fapt, aici ar trebui să fie treaba ta. Caută un pediatru bun. 
 3. PREȚUIȚI TIMPUL ÎMPREUNĂ. Nu vei mai dormi o noapte întreagă mult timp după nașterea micuțului. Mergeți câteva zile în vacanță, bucurați-vă de timpul vostru. Odihniți-vă! Mai aveți doar câteva luni în care sunteți doar voi doi. Prețuiți-le! În viitor, chiar și escapadele romantice, când veți fugi de copilul trimis la bunici, vor fi diferite. Veți fi cu gândul doar la el și nu veți mai simți niciodată ce simțiți acum.
 4. AFLĂ CE DREPTURI LEGALE AI. Dacă ea câștigă mai bine, poate că ar fi bine ca tu să-ți iei concediu de creștere a copilului. Nu e nimic umilitor în asta, prietenii nu vor râde de tine. E doar un calcul matematic. Așa că află din timp ce documente trebuie să depui și pe unde. E un proces birocratic care necesită timp. În plus, vezi că ești responsabil de declararea nou-născutului. Fii pregătit să stai la cozi pe la Primărie pentru scoaterea certificatului de naștere. Biata mămică e în spital, lăuză, tu trebuie să te ocupi de asta. Deci partea cu petrecerea și cu sutele de beri de băut cu prietenii nu poate fi făcută în primele două, trei zile.
 5. DESCOPERĂ GADGET-URI. Suntem înclinați spre capitolul ăsta mai mult decât femeile. Așa că începe să citești, să descoperi aparate care vă vor ajuta în creșterea copilului. De la cea mai bună pompă de sân pentru ea, până la termometre fără atingere sau espressoare care pregătesc singure lăpticul pentru micuț. Dacă îți permiți, e bine să le ai în casă. Pentru că puținele momente de somn pe care le vei avea vor fi neprețuite.
 6. Pe de altă parte, NU CUMPĂRA TOT CE VĂ CADE ÎN MÂINI. Ia-o treptat, veți cheltui mulți bani cu boțul ăla de om. N-are rost să-i cumperi oliță cu câteva luni înainte să se nască, dacă el va avea nevoie de scutece cel puțin un an. În plus, la capitolul hăinuțe, cheltuielile mari sunt complet nejustificate. Brandurile costă excesiv, iar multe dintre haine nici nu va apuca să le poarte. Există liste clare cu must- have-uri. Dacă te abați de la ele, arunci banii pe fereastră. Oricum copilul nu va aprecia.
 7. FĂ-I POFTELE! Tot despre ea este vorba. În cele 9 luni de sarcină, ea e regina, tu robul. Trebuie să-i faci pe plac, să o asculți, să o iubești, să taci când te ceartă, să o strângi în brațe când vrea să plângă. Va avea multe momente nasoale, momente în care vei crede că te-ai însurat cu un monstru, nu cu Ileana Cosânzeana. Dar trebuie să înțelegi că, pentru ea, e și mai greu. Corpul ei se transformă, se îngrașă (dezastru pentru femei), ceva crește în ea pentru prima dată, hormonii o iau razna. Deci, când ție ți-e greu, când nu îi mai suporți urletele, când nu îi înțelegi bocetele, respiră, pune-te în locul ei și abia apoi reacționează. Iar reacția corectă este să o iei în brațe.
 8. VEI AVEA MULTE TEMERI! Stai liniștit. Vei fi praf la început. Îți garantez că vei face pe tine de frică atunci când va trebui să-i faci prima băiță, să-l schimbi sau să-l iei în brațe. Dar să te întrebi dacă vei fi un tată bun e o prostie. Nimeni nu e bun de la început. Ai nevoie de practică, oricâtă teorie ai ști. Dar, dacă vei dori să devii mai bun, se va întâmpla asta.
 9. ATENȚIE LA SOACRĂ! Pregătește-te cu texte deștepte prin care să o convingi pe soacră-ta că e bine să aibă un aport limitat la îngrijirea nepotului. Femeia are cele mai bune intenții, va vrea să se implice, dar, uneori, metodele cu care a crescut-o pe soață-ta sunt depășite. Așa că va trebui să o oprești. Cum faci asta cu eleganță și fără să o alungi, mai ales că vei avea mare, mare nevoie de ea mai târziu? Depinde doar de tine. Situația este valabilă și pentru mama ta și pentru prietenele ei apropiate, pentru toate cele care nu înțeleg că părinții decid asupra copilului și nu altcineva.
 10. VORBEȘTE CU EL! Doamne, ce de scenarii mi-am făcut cu fiică-mea nenăscută! Stăteam cu capul pe burta maică-si și îi povesteam cum vom descoperi noi doi lumea, ce nebunii vom face, ce lucruri faine o voi învăța. Nu știu câte a auzit ea, dar mie mi-au prins foarte bine. Era doza mea zilnică de bucurie. Ai nevoie de optimism în povestea asta.
 11. PUNE-I MUZICĂ! Da, e treaba ta să descopere Metallica încă din burtică. Pune-i cât mai multe genuri muzicale. Vei fi surprins să vezi că cel mic va reacționa în funcție de preferințe. Dacă îi mai și citești, chiar vei avea un copil deștept. Toate statisticile arată că cititul ajută chiar înainte de naștere. Vezi că există și căști speciale pentru burtica mamei. Le atașezi pe burtă și îl trimiți pe cel mic la concert în primul rând! Tare, nu?
 12. PREGĂTEȘTE-I CAMERA! Chiar dacă ești IT-ist sau profesor, trebuie să devii mai ceva ca meșterul MANOLE! Vezi că tu n-ai voie să zidești pe nimeni, dar trebuie să te descurci în acest domeniu nou. Ea va alege culorile, tapetul, mobilierul. Dar cineva trebuie să lipească tapetul, să vopsească pereții, să monteze pătuțul. Și nu vrei să fie altcineva în locul tău, pentru că deja orgoliul tău de tată capătă contur și vrei să te lauzi față de propriul copil, peste vreo doi ani, că tu i-ai amenajat camera.
 13. NIMIC NU VA MAI FI LA FEL! Citește și interiorizează propoziția asta. Mai citește o dată! Cine îți spune că viața lui nu s-a schimbat după ce a devenit părinte, minte cu nerușinare. Băă, e al naibii de greu! Adio bere cu băieții, filme sau tăiat frunză la câini! La revedere, dulce viață! Primul an de viață al copilului e cumplit. Vei muri, vei învia, vei muri iar. Vei suferi, vei fi fericit, vei fi panicat că nu știi de ce plânge, vei fi în agonie, apoi în extaz, când va adormi liniștit pe pieptul tău. Mă, dar habar n-ai cât de mult merită! Când va începe să vorbească, să te mângâie, să-ți caute compania, va fi genial! Vei realiza că nu e nicio bucurie mai mare pe lumea asta.
 14. RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE ȘI IAR RĂBDARE! Cred că acest singur cuvânt este secretul unui părinte bun. Nu există rețete miraculoase, ci doar răbdare. Pentru toate cele de mai sus, pentru bebelușul tău, pentru soția ta, pentru soacra ta, pentru pediatra voastră, pentru toți, ai nevoie doar de răbdare. Nu știi cum să-ți crești copilul? Răbdare, vei învăța! Ți-e somn, ai vrea să dormi? Răbdare, va veni și momentul ăla? Ai emoții? Răbdare, vor trece. Ți-e frică? Răbdare, va fi bine.  Ți-e greu acum? Răbdare, va fi și bine. Te gândești că mai bine nu făceai copilul? Răbdare, vei ajunge să-ți placă atât de mult, încât vei vrea să mai faceți unul.

14+ 1. FACEȚI SEX ACUM. Mult sex. V-ați plictisit de asta? Luați-o de la capăt. Până vă plictisiți din nou. Nu veți mai avea parte de așa ceva mult timp după nașterea copilului. Sânii ei nu vor mai fi și ai tăi, ci doar ai lui, corpul ei i se va părea urât până nu va slăbi multe kilograme, deci nu vei mai putea pune mâna pe el, iar copilul va fi tot timpul între voi. Deci treceți în pat de urgență!