Taberele: foarte utile pentru copii, respiro pentru părinți!!!

Viața cu copii e frumoasă tare, n-ai ce zice. Te solicită ei 200%, dar aia e! E mișto și basta. Nu i-ai da pe nimic, ți-ai petrece tot timpul cu ei, te-ai juca și te-ai distra, dar parcă, uneori, ai vrea să mai stai și doar tu cu soaţa, așa… ca-n „tinereţe”. Ți-e dor și ție să te trezeşti târziu, să leneveşti, să… de-astea, așa de om fără griji. Şi, în plus de asta, parcă ai vrea să le oferi şi celor mici puţină libertate.

Tocmai despre acest subiect vorbeam cu un prieten care are acasă doi copii măricei faţă de al meu. O fată de 8 ani și un băiat de 10. Omul visează la o vacanță doar el cu soția lui cam de vreo 10 ani, așa… N-au avut parte.

Nu i-a lăsat sufletul să-și lase pruncii la bunici și să își ia lumea în cap, că li s-a părut nedrept și uite așa, omul tânjeşte, tânjeşte și nu se mai oprește. Visează la un concediu la mare, în vară, doar ei doi, dar își cam pune pofta-n cui. În schimb caută apartamente, aproape de plajă, cu bucătărie, cu de-astea, de familie mare. Mi-a fost milă de el cumva și l-am întrebat de ce nu îi trimite într-o tabără.

-Unde, frate? Să-i trimit să stea de bezmetici? Să nu învețe nimic? Să ne sune după două zile că ei vor acasă? Că s-au plictisit? Se organizează cu școala, dar n-am încredere… Le-aş da şi lor puţină libertate, dar decât să stau cu inima strânsă, mai bine lasă…

Descumpănit prietenul ăsta al meu. Nici nu vroia să ia în calcul varianta de a-şi trimite copiii în tabără deși i-ar fi plăcut și lui măcar o săptămână de liniște cu soția lui…

Cum spuneam, mi s-a cam făcut milă de el și nu-mi venea să cred că să îți trimiți copilul într-o tabără e așa o idee proastă. M-am pus pe căutat și ce să vezi că n-a fost greu deloc.

În căutările mele pe internet i-am găsit  pe cei de la Book-Land, care organizează tabere și în țară și în străinătate. A sunat interesant. Citesc eu ce citesc despre ce organizează ei și mi-a plăcut. Au grupe de vârstă, poți să îți trimiți copilul începând cu vârsta de 7 ani, până când atinge majoratul. Locaţiile pur și simplu îți iau ochii. Dacă vrei să îi trimiți în străinătate, poți să alegi Suedia sau Irlanda, iar, dacă vrei să-i știi în țară- la munte, sau la mare. Ai de unde alege.

Pentru prietenul meu mi s-a părut ok varianta cu România și mi-am aruncat ochii pe tabăra din Valea Lotrului. Cazare la pensiune, frumos, activități serioase, vizite la cascade, distracție și tot tacâmul. Adică îi ţine ocupați, mai ceva ca școala.

Scot eu informațiile frumos și mă prezint la prietenul meu. Îi spun într-un suflet să își caute vacanță la mare cu soția că pe copii i-am aranjat.

-Cum? mă întreabă.

-Le-am găsit tabără.

-Hai, frate… ți-am zis că nu-i trimit. Mai bine îi las la maică-mea la Scorniceşti că ies mai bine și ca bani și ca „motive de plictiseală”.

-Frate, ai încredere în mine!

Și încep să îi spun că fii-sa și fii-su vor avea 8 zile în care abia vor avea timp să respire. Îi arăt eu tabăra de la Valea Lotrului și încep să îi spun că fii-sa va putea să facă regie, fotografie și dans, că fii-su va fi super mega entuziasmat de tehnicile de supraviețuire și de actorie, că vor vizita cascade și o hidrocentrală, că e aer curat, că de toate.

-Şi știi care e partea cea mai tare?

-Care? Ma întreabă puțin intrigat.

-Că îi pun să citească, frate! Au ore de lectură și de scriere creativă. Să-ți mai dau motive?…

Nu mi-am dat seama dacă l-am convins, dar un zâmbet în colțul gurii și o privire complice am scos de la el.

De scumpă, tabăra nu e scumpă: 1250 de lei de copil și, dacă ai trei înscrişi, poți să mai înscrii unul gratuit, iar beneficiile sunt nenumărate:

* Copiii învață să îmbine activităţile culturale si distractive cu acţiuni de voluntariat
* Învață să descopere puterea gândirii pozitive
* Învață să-şi descopere vocaţia / pasiunile
* Învață să găsească soluţii la diverse provocări
* Învață să-şi dezvolte abilităţile de exprimare, comunicare şi gândire critică
* Învață să-şi dezvolte competenţele de lucru în echipă
* Își fac noi prieteni
* Încheie tabăra cu idei noi, care merită împărtăşite
* Vor trăi o experienţă de care își vor aduce aminte mereu

Pe mine personal m-a încântat programul și planul de tabere al celor de la Book Land și chiar cred că cei mici au parte de o experiență faină. Unora le-am ascultat și testimonialele, iar un copil care spune că „a uitat de familie”, pentru mine e destul de convingător.  Și se pare că n-a fost convingător doar pentru mine!

-Auzi? Foc de tabără le fac? Discotecă? Știi doar că ai mei sunt cu muzica și dansul. Mă întreabă după câteva zile prietenul meu.

I-am zâmbit mulțumit.

-Le fac, frate! Foc de tabără de ăla adevărat, că doar în 5 ani de când fac taberele astea au prins și ei experiență.

-Îi trimit, să știi.

-Super! Și? Voi unde plecați?

-Nu-ţi spun că poate mă urmărești și nu vreau să văd picior de om în vacanţa de vară.

Am înțeles aluzia și chiar sper să-i iasă.

Acum însă mă întreb: așa voi fi și eu cu soaţa peste 8 ani? Hm… mai vedem.