Sunt un fel de mama Omida a copilului meu!

sursa foto: http://www.ilgiornale.it/

sursa foto: http://www.ilgiornale.it/

Chiar sunt un fel de mama Omida a copilului meu. Un fel de Nostradamus sau vrăjitoarea… pandantiv! Pur și simplu îi citesc gândurile!

Nu o dată mi s-a întâmplat să mergem într-o vizită sau să vină lume pe la noi şi să se uite întrebător la mine sau la soţia mea, când cel mic începe să se smiorcăie, să se caţere, să se târască pe jos, sau să îşi întindă mâinile spre geam arătându-ne ceva anume, ceva ce doar noi ştim ce înseamă. Da, s-a întâmplat de multe ori.

Atunci când se smiorcăie, oamenii se uită la mine urât dacă nu reacţionez.

-Cum poţi să îl laşi să plângă?

Asta sunt întrebat de cele mai multe  ori…

-Nu plânge. Doar se alintă.

-Ăsta nu e plâns?

-Nu.

Sunt relaxat, nu mă panichez şi nu mă agit. Ştiţi de ce? Pentru că am ajuns să cunosc fiecare intonaţie a vocii lui. Ştiu când plânge sau când se alintă. Ştiu când vrea ceva sau când e doar foarte obosit.

Alt exemplu: copilul arată spre cer.

-Uite, îmi arată că bate vântul şi că se mişcă frunzele. Ce drăguţ!

-Nu îţi arată asta.

-Ba da… mi se răspunde cu un aer de aroganţă.

-Ba nu. Îţi arată avionul.

Da, şi mie mi-a fost greu la început să realizez faptul că al meu copil îmi arată orice avion de pe cer, chiar şi cele cu reacţie, care zboară foarte, foarte sus şi lasă o dâră albă pe cer foarte vag vizibilă. Aia e! Al meu e supranumit “ochi de şoim”.

Nu mă dau mare, nu mă laud că n-am de ce. Mi-a fost greu la început să îmi “ghicesc” băiatul. De unele lucruri mi-am dat seama singur, în unele cazuri, m-a ajutat soţia şi, de cele mai multe ori, instinctul.

Care-i ideea acestui text? Păi e simplu. Ca să poţi să fii şi tu un fel de mama Omida a copilului tău, trebuie să îl cunoşti. Să îi poţi anticipa fiecare pas. Atunci când se uită doar spre canapea, să ştii că, în secunda doi, se va căţăra acolo. Dacă îşi duce mâinile la gură, să ştii că ar cam trebui să te apuci să îi faci să mănânce.

Cum poţi să îţi cunoşti copilul?

  1. Poţi dacă îţi petreci timp preţios cu el.
  2. Poţi dacă ai dorinţa să-l descoperi.
  3. Poţi dacă ai dorinţa să-l înţelegi.
  4. Poţi dacă îi acorzi atenţie.
  5. Poţi dacă eşti atent la nevoile şi gesturile lui.
  6. Poţi dacă îţi asculţi instinctul! E foarte important!!!

Poţi orice! Atâta timp cât vrei, cât eşti acolo nu doar fizic!

P.S: Hai, ştiu că poţi!