Sunt atâtea chestii faine în țara asta și noi stăm în casă! (P)

Știai că Vulcanii Noroioși sunt unici în lume?

Știai că nu e alta pe lume mai faină decât Cascada Bigăr?

Știai că undeva în Alba soarele răsare de două ori?

Sau că Delta Dunării este cea mai frumoasă deltă din lume?

Sunt multe zone ale țării ăsteia despre care habar n-avem. Și pe care nici măcar nu ne-a trecut prin minte să le vizităm.

De ce oare?

Comoditatea ar putea fi o cauză. Sau faptul că suntem ocupați. Sau că facem mult până la destinație. Dar oare, de multe ori nu sunt motivele astea doar niște scuze?

Nu, mai degrabă, preferăm să zacem în week-end-uri? Să nu facem nimic, să nu mergem nicăieri, ci doar să ne odihnim? Mda, mi se întâmplă și mie. Ni se întâmplă tuturor.

Dar… ce fac copiii noștri în timpul ăsta? Pentru că, de fapt, aici e marea întrebare. Din dorința noastră de “a vegeta”, cei mici își irosesc timpul în casă, la televizor și pe tablete. Mda, deși nu pare important, acest timp, în care copilul ar putea descoperi ceva minunat, este irosit. Și, dacă totul se transformă în obicei, peste ani, ajungem să avem copii care nu știu nimic despre țara lor, care nu iubesc natura, care își trăiesc viața doar în mediul virtual. Și da, atunci lucrurile devin serioase, grave.

Așa că, dragă părinte, ia-ți copilul de mână, urcați-vă în mașină și descoperiți România! Încercați să-i arătați micuțului că țara noastră este minunată. De fapt, nici nu e prea greu, pentru că România chiar are locuri senzaționale.

Exact asta este și ideea ultimei campanii Petrom: să descoperim natura, să descoperim România! Și, ca celor mici să le placă și mai mult ideea, au creat 8 plușuri haioase care îi pot însoți în călătorii- Echipa Căpitanului Pământ. Flăcărilă, Norilă, Apică, Plantela, Copăcescu, Luminel, Fulgeraș și, evident, Căpitanul Pământ, pot fi achizionați direct din benzinăriile Petrom la 65,99 lei sau cu o reducere de 70%, la 19,99 lei, dacă strângeți puncte, în urma alimentării cu carburant.

Sophia le iubește mult deja și ne-am distrat pe cinste cu plușurile astea vreo câteva ore bune în grădină.

CONCURS

Plușurile astea nu trebuie să stea doar la noi, așa că… două seturi complete pleacă și la niște copii norocoși.

Organizez un concurs, pe facebook, la postarea originală a acestui articol, în care vă invit să-mi răspundeți la o întrebare simplă: “Care este locul vostru preferat din România?”

Înscrierea în concurs se face printr-un răspuns la întrebare.

Pentru fiecare participant va fi luat în considerare un singur răspuns.

Share-urile articolului nu sunt obligatorii, dar vă mulțumesc anticipat pentru ele.

Concursul durează 5 zile.

Cei doi câștigători vor fi extrași prin tragere la sorți, prin soft-ul woobox, extragere automată.

Taticool nu colectează datele personale ale celor înscriși decât pentru a trimite, ulterior câștigătorilor premiile obținute.

DECI: DOUĂ SETURI A CÂTE 8 PLUȘURI AȘTEAPTĂ VIITORI COPII PROPRIETARI!!!! 🙂 BAFTĂ LA CONCURS!

Și, dacă tot vorbim despre natură, despre locuri minunate, vă rog să vă învățați copiii și să recicleze. La capitolul ăsta, eu sunt un fel de “campion”! Da, un campion al gunoaielor! 🙂 Și sunt foarte mândru de asta! Paradoxal.

În fiecare duminică, îmi iau copilul de mână și mergem să aruncăm gunoaie. Umplu un portbagaj întreg cu cartoane, pet-uri, sticlă. Până să ne apucăm să le strângem, nu-mi imaginam cât gunoi reciclabil poate aduna o familie cu trei persoane. În 7 zile, un portbagaj întreg. Zeci de sticle, de cutii, de pet-uri. Enorm de multe.

Și mergem la tomberoanele colorate puse la vreo două străzi distanță de noi. Și sortăm. Plastic la plastic, sticlă la sticlă, cartoane la cartoane. Uneori tomberoanele alea sunt pline. Alteori sunt aruncate lângă ele și gunoaie menajere. Și… nu de puține ori am observat că tomberonul cu cartoane are și sticlă în el. Mda, colectarea selectivă e făcută superficial, tomberoanele sunt golite rar, mulți cetățeni le confundă cu clasicele coșuri de gunoi și aruncă totul în ele.

Dar nu mă descurajează toate aspectele astea. Pentru că eu, prin gestul pe care îl fac în fiecare duminică, am altă misiune!

Am misiunea de a-mi educa fata! Da, copilul meu trebuie să trăiască după alte reguli, în acest domeniu. Trebuie să colecteze selectiv, trebuie să recicleze, trebuie să iubească planeta, să aibă grijă de ea. Trebuie!

Și nu e un moft. Poate nici ea nu va fi afectată prea tare de poluare și de risipa resurselor, dar copiii ei cu siguranță vor fi. Iar educația se transmite de la o generație la alta. Iar, dacă ea învață de mică, de la tatăl ei, că trebuie să recicleze, așa va face toată viața și așa își va învăța și copiii.

Și iată de ce sunt mândru că m-am transformat într-un “campion al gunoaielor”! Pentru că misiunea mea e una foarte importantă: îmi educ copilul. Și nu e nimic penibil, degradant sau umilitor în asta!

Și știți ce e cu adevărat tare în toată relația noastră? Că și eu învăț de la ea!!! Are atât de multă încredere în mine, încât îndrăznește să mă critice direct atunci când, din neatenție, omit lucrurile pe care am învățat-o. La acest capitol, mă fugărește prin casă și mă apostrofează când țin aprinse aiurea becurile sau când nu opresc apa la chiuvetă, atunci când mă spăl pe dinți. «Tati, risipești apa! Oprește robinetul, n-ai nevoie acum de apă!«. Și mare dreptate are! Așa că o ascult, mă conformez! Și nu-mi e rușine că mă critică un țânc de 7 ani, pe mine ditamai adultul. Din contră, sunt mândru de ea pentru că a internalizat tot ce am încercat să o învăț.

Una peste alta, mesajul meu e simplu: ieșiți din casă, călătoriți și protejați natura. E păcat să nu le faceți pe amândouă, mai ales că ai noștri copii au nevoie de ele! Drum bun!