articol realizat de psihologul Monica Berceanu
Săptămâna trecută i-am rugat pe tătici să le facă fericite pe mămicile celor mai frumoși copii: ai lor. Și pentru că un copil nu se poate simți în siguranță decât cu fericirea ambilor părinți în brațe, rog azi și mămicile să învețe. Să creadă și să iubească.
Mami, știu că iubești profund. Te sacrifici și vrei să primești în schimb recunoștință și dragoste! Și tocmai de aceea te rog să citești și să mă întrebi orice nu îți este clar.
1. Mulțumește-i!
Uneori simți că nu e drept, când vine acasă și pare că nu e mulțumit de ce ai făcut o zi întreagă.
Te cred și știu că faci totul cu dragoste. Nu sunt mamă, dar, în 11 ani, am mers în sute de familii. Am lucrat cu copiii acasă la ei. M-am întrebat (și încă o fac!) cum reușiți să rămâneți întregi, emoțional și fizic, ani de zile (Ani!!!) Cu toate grijile pe umeri. În suflet și pe trup…
Te apreciez și îți împărtășesc că eu doar așa, prin tine, am reușit să îmi prețuiesc mama. Datorită sacrificiilor pe care le văd la tine. Și tocmai pentru că știu cât e de greu, vreau azi să îți spun cum ai putea să te ajuți și să-ți ajuți puiul, ajutându-ți soțul.
Și prima soluție este mulțumirea. Când intră pe ușă, îmbrățișează-l și spune-i „Mulțumesc!”. E de ajuns să înceapă a doua parte a zilei valorizându-te!
Mulțumește-i oricând găsești un minut liber, în orice altă zi. Mulțumește-i că alege să petreacă week-end-urile cu voi, și chiar și când alege să meargă la biliard cu prietenii. Da, ai citit bine! Spune-i că știi că face asta pentru o oază de relaxare, altfel decât cu voi. Spune-i că știi că nu îi alege pe ei în detrimentul vostru, ci pentru a nu vă împovăra când îl copleșesc toate!
Spune-i blând: „Mulțumesc pentru sacrificiile tale, pentru grija pentru noi, pentru ce ai făcut azi, pentru răbdarea pe care o ai cu mine, când sunt nervoasă, imposibilă, critică, de neiubit!”
2. Încurajează-l și arată-i încredere!
De multe ori am auzit, și am spus, la rândul meu: „Bărbații sunt ca niște copii care au mereu nevoie de încurajare! Dacă aud un „”Bravo!/Excelent!/sunt așa mândră de tine!” , parcă se face lumină în mintea lor.”
Dar nu se face doar în minte, ci și în sufletul lui. Acolo unde vă păstrează pe voi, pe tine și pe copilul vostru!
Bărbații sunt extrem de sensibili! Da, spun asta de mii de ori și sunt clipe când aș striga de pe zgârie nori, să se audă în toată lumea!
Bărbații sunt atât de sensibili, că, mult mai des ca noi, femeile, cad în adicții.
Dacă v-ați întrebat vreodată de ce, îndrăznesc să vă spun, cu cea mai mare siguranță: pentru că sensibilitatea nu le este înțeleasă. Nu de voi, ci de societate. Bărbații au codul ăla pe care-l urăsc cu toată ființa mea: „Nu plângem! Nu arătăm că suntem sensibili, că vom părea slabi, nu suntem deprimați, altfel se va râde de noi!”.
Când știi că nu ai voie să arăți lumii sufletul tău, căci vei fi ridiculizat, taci și te îndrepți spre un substitut care te acceptă așa cum ești: alcool, droguri, amantlâcuri, pornografie, jocuri de noroc și alte câte or mai fi, și noi, femeile, nici n-am auzit de ele!
Dragă mami, spune-i mereu cât de mult îl prețuiești și câtă nevoie ai de el! Cât de greu este ceea ce face pentru voi, cât de greu este să aibă povara familiei pe umeri, și totuși să nu se plângă, pentru că „nu se cade unui bărbat”!
Spune-i că ești acolo să îl sprijini și să îl iubești indiferent de ce va alege, de toate eșecurile lui. Spune-i că îi vezi încercările și strădaniile, chiar dacă la capătul lor îl așteaptă înfrângerea.
Te rog, mami, pune-te mereu în situația lui, și încearcă până reușești, să simți frica lui de eșec, într-o lume tot mai setată pe succes!
Spune-i că nu ai alege niciodată alt bărbat, de-ai avea de trăit încă 1000 de vieți! Pentru el tot ce contează este validarea ta, nu recunoașterea lumii!
3. Fii concretă!
Vorbești mult. Știu și te înțeleg. Când am început terapia cu un psihoterapeut bărbat (Da, pentru a-mi înțelege partenerul, am ales într-o zi să cer ajutorul terapeutic al unui bărbat! Nu regret și nu mi-ar fi niciodată rușine să recunosc!) I-am spus ferm: „Am nevoie de sesiuni de câte 2 ore, pentru că vorbesc mult! Va trebui să extragi esențialul din tumultul meu de vorbe!”
Sunt o bombă cu ceas, când vine vorba de… vorbit, și mă întreb de multe ori cum mă poate suporta partenerul meu cu atâtea tone de vorbe pe metru pătrat :).
Așa că te cred când spui: „Vreau să vorbesc și el nu mă ascultă! Sau îmi cere să rezum în câteva cuvinte ce am spus într-o oră, că n-a înțeles nimic! Cum se poate așa ceva?”
Mami, e crunt, te cred!!! Suntem avide după comunicare. Astea suntem și nu ne vom schimba niciodată, dar hai să facem un sacrificiu să învățăm să fim specifice!
Spune-i calm: recunosc că uneori sunt obositoare, când îți dau mii de detalii care pentru tine nu sunt esențiale și îți mulțumesc că mă suporți, dar te rog, când, la finalul speach-ului meu de 1 oră, ai ajuns mai nedumerit decât erai înainte să încep să vorbesc, te rog, spune-mi pe un ton calm sau funny: „Asta a fost pentru tine. O oră. Acum, încearcă și pentru mine, 2 minute!” 🙂
Bărbații se pierd în detaliile noastre, pentru că pentru ei nu sunt necesare brizbriz-urile. Ei înțeleg esența, noi aromele! Suntem perfecți doar împreună, unul fără altul am fi varză! Am vrea noi să fim bijuterii de lux fără bărbați, dar nu cred că e posibil!
Spune-i concret să ducă gunoiul, să îți cumpere un parfum, să dea cu aspiratorul! Nu te aștepta să facă pentru că te iubește! El îți arată dragostea în felul lui, dacă nu te ajută așa, arată-i exact cum să o facă! Nu înseamnă că nu-i pasă de tine, ci nu vorbește pe limba ta! Pentru că așa am fost creați, nu pentru că el e defect!
4. Cere-i iertare!
Când cerem iertare, inima ni se îmblânzește și dragostea își dovedește prezența. E greu și îmi dau seama că avem nevoie de multă încredere în noi pentru a spune IARTĂ-MĂ! Dar aceste 2 cuvinte fac minuni!
Am participat în vară la o nuntă unde preotul a spus că unul din secretele căsniciei lui este să îi ceară iertare soției sale exact când știe că ea e vinovată. Am râs, dar analizând concret, mi-am dat seama că orgoliul nu duce la nimic, și toți avem nevoie de iubire necondiționată.
Când vă certați și îți reproșează ceva, spune-i blând: „Îmi pare rău pentru ce am făcut. Am vrut să înțelegi altceva, dar… /iartă-mă pentru că…!”
Nu vorbesc aici despre situații de abuz, când bărbații abuzatori își forțează partenerele să se umilească în fața lor! (Găsiți AICI un articol despre cum recunoașteți o tulburare psihică la un partener care îți cere să te umilești!)
Vorbesc despre nevoile noastre, de a fi acceptați, validați și iubiți, în ciuda defectelor noastre.
Mami și tati, ambele articole sunt pentru amândoi! Nu vreau să credeți că fiecare dintre voi are de făcut doar ce ați citit la masculin sau feminin!
Îmi doresc să recunoașteți că amândoi aveți de învățat unul de la altul, unul pentru altul și amândoi pentru puiul de om care va ajunge într-o zi părinte de fii.
CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC, WWW.MONICABERCEANU.RO
- de 11 ani psihopedagog și logoped
- de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu
„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”