Specialistul spune: 9 nevoi pe care nu i le poți cumpăra cu bani

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Dragă tati, astăzi vorbim despre nevoile relaţionale ale copilului tău. Ştiu că munceşti mult. Ştiu că ai dori să îi oferi tot ce nu ai avut tu, şi mult peste ceea ce ţi-ai fi dorit tu vreodată. Din dragoste pentru el. Ştiu de asemenea că, din punct de vedere fizic, îi oferi totul: haine, hrană, încălţăminte, medicamente când e bolnav.

Dar ceea ce nu se vede, deşi sunt foarte sigură că ştii, este cel puţin la fel de important. M-am gândit să-ţi vin în ajutor săptămâna asta cu câteva idei despre cum să-i împlineşti puiului tău nevoile relaţionale. Săptămâna viitoare îţi promit că îţi împărtăşesc câteva mici secrete despre cum să îl ajuţi să îi împlinească el mamei sale nevoile ei relaţionale.

Şi, ca de obicei, îţi voi spune tot ce am aflat eu însămi din lucrul cu copiii. Am adunat pentru tine, de la câţiva copilaşi cu care am lucrat, cele mai importante mulţumiri pe care ei le-au adus tăticilor lor:

 1. Nevoia relaţională de acceptare: Îi mulţumesc lui tati pentru că mă iubeşte chiar și atunci când lovesc sau ţip, sau arunc cu jucării, sau refuz să fac ceea ce îmi cere. Pentru că mi-a spus întotdeauna că mă iubeşte pentru ce sunt eu, nu pentru comportamentul meu greşit.
 2. Nevoia relaţională de afecţiune: îi mulţumesc lui tati pentru că are grijă de mine când sunt bolnav şi că, deşi e mare, se preface că este animalul meu preferat şi se joacă mereu cu mine când vine de la serviciu. Şi mai ales că îmi spune că mă iubeşte.
 3. Nevoia relaţională de aprobare: îi mlţumesc lui tati pentru că îmi spune mereu că este mândru de mine, chiar dacă nu iau notele cele mai bune. El apreciază că fac tot posibilul să reuşesc, şi nu mă ceartă când nu am ajuns acolo unde am vrut, zice că important este să muncesc.
 4. Nevoia relaţională de apreciere: îi mulţumesc pentru că mă laudă mereu când reuşesc ce mi-am propus şi, dacă sunt dezamăgit de mine, îmi spune că apreciază eforturile pe care le fac.
 5. Nevoia relaţională de mângâiere: îi mulţumesc pentru că plânge odată cu mine şi nu râde de mine, şi nu mă ceartă, dacă sufăr. Îmi arată prin asta că dacă eu sufăr, şi pe el îl doare.
 6. Nevoia relaţională de susţinere: îi mulţumesc lui tati pentru că mă ajută să îmi rezolv problemele. Chiar dacă mi se par prea grele sau imposibile, el stă lângă mine până reuşesc singur, apoi mă lasă să mă descurc.
 7. Nevoia relaţională de respect: îi mulţumesc lui tati pentru că, deşi sunt mic, ţine cont de ideile mele, şi de multe ori, chiar dacă, din ce vreau eu, iese o prostie, el mă lasă să fac, să îmi arate că părerile mele contează. Nu mă ceartă, ci îmi arată că orice lucru pe care îl decid are o consecinţă.
 8. Nevoia relaţională de siguranţă: îi mulţumesc lui tati pentru că atunci când eram mic îmi spunea mereu că vine să mă ia de la grădiniţă, că nu mă va lăsa acolo şi, chiar dacă făceam prostii, nu mă ameninţa că pleacă şi mă lasă pe stradă sau mă dă altor familii.
 9. Nevoia relaţională de încurajare: îi mulţumesc lui tati pentru că mă încurajează când vreau să reuşesc ceva. Fie că vreau să ajung campion la şah, fie că vreau să învăţ o poezie, îmi spune că este sigur că voi reuşi. Asta mă ajută să prind încredere în mine.

Tati, sper că te-au ajutat ideile piticilor mei şi te rog să le dai mai departe şi altor tătici. Nici un sfat despre cum să-ţi creşti copilul nu este mai bun decât cel primit de la ei înşişi!

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

 • de 11 ani psihopedagog și logoped
 • de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”