Specialistul întreabă: „Tati, te simți mai bărbat dacă o lovești?”

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Azi vorbim despre durere. Despre copilul care se uită neputincios la mami, când tati țipă. Amenință și lovește singura ființă care lui îi împlinește cele mai ascunse nevoi: MAMA.

Vorbesc azi despre suferință, pentru că avem nevoie de adevăr. Acela pe care, deveniți adulți, îl ascundem sub măști de succes, de zâmbete și aplauze pe care le primim la scenă deschisă. Noi, copiii părinților care ne-au condamnat, fără să știe, la singurătate, din cauza rușinii. A rușinii că avem o familie de care lumea râde, pe care o arată cu degetul și de care se fuge.

Vă scriu azi un mesaj scurt, despre efectele violenței tatălui asupra mamei. Despre ce trăiește un copil când își vede mama plină de sânge, plânsă sau călcată în picioare. Mulți copii în situații asemănătoare, multe destine condamnate la blestem de propriii părinți, multe suflete mutilate, pentru că, exact lângă copilul căruia i-a dat viața, un tată își lovește partenera. Apoi susține cu fermitate că „și-a meritat-o!”

1. Singurătate în izolare

Copilul care ia parte la violența împotriva propriei mame se retrage în propria carapace. Se simte vinovat și poate ajunge până la depresie majoră. Nu are încredere în oameni, în propria familie și în sine. Izolarea de lume face din el o umbră.

2. Frică și revoltă și confuzie

Copilul care privește neputincios cum îi este mutilată mama, trăiește frica dincolo de limite. Trăiește singur teama de a nu-i fi omorâtă mama, de a nu-i fi închis tatăl și de a nu rămâne singur, într- o lume nesigură.

Are coșmaruri, se teme să vorbească despre ce trăiește și se întreabă adesea dacă ce se întâmplă este sau nu normal. Se revoltă înăuntru contra abuzatorului, dar confuzia îi cuprinde ființa: este mama vinovată, merită ea aceste lovituri, este tatăl său un monstru?

3. Rușine

Oamenii vorbesc despre alți oameni. Copiii vorbesc despre alți copii. Arată cu degetul și râd. Copilul tău, tati, este luat în râs de ceilalți sau judecat că îți seamănă! Uite cum rușinea îi invadează ființa și ajunge să tacă sau să intre în anturaje dubioase, pentru că acolo are șanse mai mari să fie acceptat.

4. Implicarea în relații asemănătoare

Fetițele ajung femei abuzate. Fizic, emoțional ori sexual, tati, ajung să accepte ce au văzut că a admis mami. Violența se transformă în normalitate și cred că nu e capăt de țară să accepte abuzuri.

Sunt sigură că îți iubești copilul. Chiar dacă îi urăști mama! Te rog, așadar, ca pentru el, să mergi la un specialist și să ceri ajutor pentru a învăța să- ți controlezi mânia!

5. Imitarea modelului de violență

Băieții, în special, devin, la rândul lor, abuzatori. Nu toți, dar pericolul îi paște la tot pasul!

Te rog fierbinte, tati, ajută-ți copilul să trăiască frumos și demn! Nu-l arunca în închisori, pentru că nu are de la cine să învețe comportamente adecvate!

Știu că îl iubești, de aceea cred în curajul tău de a schimba lumea puiului tău! Și de a-i trasa un destin frumos!

Te invit să urmărești această emisiune, unde vorbesc despre abuzul asupra copilului și să ai curajul să îmi scrii, dacă nu ai vorbit până acum cu nimeni despre situația din familia ta!

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

  • de 11 ani psihopedagog și logoped
  • de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”