articol realizat de psihologul Monica Berceanu
Deşi ai auzit de la copilul tău de sute de ori, poate, „TE IUBESC!”, să ştii că pe mine m-a surprins un băieţel frumos într-o zi, cu întrebarea: „Moni, ce înseamnă iubirea?”
L-am întrebat ce înţelege el prin cuvântul ăsta şi mi-a spus că nu MAI ştie, pentru că el credea că iubirea înseamnă ce simte el pentru mami, dar „Mami nu ţipă la mine. Tati, însă, ţipă la mami, o supără şi o face să plângă, şi atunci eu nu mai ştiu ce e aia iubire. Adică, dacă o iubeşte cum o iubesc eu, de ce o face să plângă? Eu nu o fac şi nici ea pe mine şi nici pe tati.”
Când auzi o întrebare aşa, spusă de un copil de 6 anişori, cam faci trei paşi înapoi, îţi îndrepţi spatele aproape instant şi îţi cam vine să dai cu toate cărţile şi cursurile tale de pământ şi să-i întrebi pe formatori: „De ce nu m-aţi învăţat cum să răspund la asta?”
Am povestit multe luni cu băieţelul ăsta despre iubire şi azi vă împărtăşeşc şi vouă, dragi tătici, cum s-a schimbat viaţa puiului de om, după ce tatăl său a acceptat să stea de vorbă cu mine şi să facă ceva concret prin care să-i arate fiului său ce înseamnă dragostea adevărată. Sper să vă ajute „reţeta” pe care am folosit-o noi.
3 sfaturi pentru a-ţi învăţa copilul despre dragoste
1.Celebrează ziua de naştere a mamei lui. Nu lăsa ca această zi să fie specială numai pentru voi doi precum cuplu, ci lasă-l şi pe cel mic să ia parte la bucuria voastră, implicându-l în organizarea petrecerii. Întreabă-l ce crede că i-ar plăcea mamei lui să primească şi cum crede că ar putea să facă astfel încât cadoul să fie găsit din întâmplare. Copilul învaţă prin imitaţie şi, cu cât îl împlici mai mult în povestea voastră de iubire, cu atât va învăţa, la rândul lui, cum să se comporte în propria sa familie şi cu atât va învăţa mai uşor ce înseamnă o nevoie emoţională.
Poţi să-i spui cam aşa: ”Aşa cum tu abia aştepţi să vină ziua ta, pentru a primi cadouri şi să fii în centrul atenţiei, aşa şi mama are nevoie să fie, pentru o zi, prinţesă. Să nu facă nimic în casă, să aibă prietenii în preajmă, să se simtă specială şi iubită.
Cele mai frumoase zile din viaţa mamei tale au fost cea în care ne-am căsătorit şi cea în care te-ai născut tu. Ce ai zice dacă ne-am gândi împreună să-i organizăm cea mai frumoasă zi din viaţa ei, în fiecare an, începând de acum? Când persoanele pe care le iubeşte cel mai mult pe lume, adică eu şi tu, îi organizează o petrecere, orice nevoie a ei este împlinită şi aşa simte că şi noi o iubim pe ea aşa cum ne iubeşte ea pe noi.”
2.Învaţă-l că dragostea e o alegere! Copiii trebuie să ştie că iubirea presupune o decizie de a respecta, a alege şi a rămâne credincios unei singure persoane, pentru toată viaţa, indiferent de circumstanţe.
Spune-i că, deşi mami şi tati se mai ceartă câteo dată, sau se mai contrazic, iubirea dintre ei rămâne şi chiar se intensifică, pe măsură ce reuşesc să depăşească împreună diferite etape şi învaţă să rezolve problemele cu care se confruntă.
Arată-le mereu că orice dispută are o rezolvare şi că dezacordurile nu înseamnă nu vă mai iubiţi, ci că sunteţi diferiţi şi aveţi nevoie să discutaţi până ajungeţi la un anumit rezultat.
Copiii observă şi simt distanţarea voastră, precum cuplu, şi a răspunde cu „Nimic!” la întrebarea copilului tău „Tati, ce ai de eşti supărat?” nu este cea mai înţeleaptă decizie.
Dacă îi spui sincer, dar fără să îi oferi detalii sau să îţi critici partenera (care e mama lui, nu uita!), că mami şi tati au de rezolvat o situaţie mai dificilă, dar că se iubesc în continuare şi vor sărbători cu toţii victoria în curând, frica lor de a nu rămâne fără unul dintre voi va dispărea. Sau cel puţin se va diminua.
Da, este adevărat că nu ar trebui să vă certaţi în faţa copilului, dar dacă totuși o faceţi vreodată, nu încercaţi să vă ascundeți după minciuna cu „N-am nimic!” pentru că în inima copilului are loc o furtună. El nu va putea să facă legătura între ceea ce spune unul dintre voi şi ceea ce arată.
Şi, plin de confuzie, copilul se poate închide în el şi poate învăţa să se retragă atunci când vede o persoană supărată.
3. Celebrează aniversarea căsătoriei voastre.
Dragostea trebuie celebrată, pentru a-i arăta valoarea! Aşa că decide să îţi implici copilul în pregătirea acestei zile speciale.
Povesteşte-i puiului tău cum a fost nunta voastră, dă-i detalii despre cum aţi fost îmbrăcaţi, arată-i poze, vorbeşte-i despre emoţiile tale, ca bărbat, din ziua nunţii, spune-i că a fost cea mai frumoasă zi din viaţa ta, astfel încât el să înţeleagă că iubirea nu este numai un sentiment sau o nevoie, ci că se bazează pe un legământ pe care mami şi tati îl fac pentru totdeauna în faţa lui Dumnezeu.
Puteţi să-l lăsaţi apoi cu bunicii pentru o zi-două, spunându-i unde mergeţi şi de ce este important pentru voi să petreceţi şi singuri, precum cuplu, dar mai întâi arătaţi-i că acest eveniment este extrem de important şi că vreţi să-l faceţi părtaşi la el, pentru că din dragostea voastră s-a născut el.
Tati, ai curajul să fii vulnerabil în faţa copilului tău, atunci când vine vorba de dragoste, pentru că, fie că este fată, fie că este băiat, are nevoie să aibă modele sănătoase de relaţii, pentru a putea înţelege cu adevărat ce înseamnă iubirea adevărată: alegere asumată.
CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC, WWW.MONICABERCEANU.RO
- de 11 ani psihopedagog și logoped
- de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu
„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”