Și NOI, din toată ura asta, NOI cu ce ne alegem?

Luni vom fi puternici? Luni vom fi mai sănătoși? Luni vom fi mai fericiți?

O rezolvăm și pe asta. Dar de luni ce facem? Vom avea salarii mai mari, școli mai bune, spitale moderne, autostrăzi? O vom duce mai bine?

O rezolvăm și pe asta. Aveam nevoie acum de asta? Era chiar așa o mare problemă? Era musai să o rezolvăm acum? Ne prisoseau toate și doar pe asta o mai aveam de rezolvat?

O rezolvăm și pe asta. Dar cu ce costuri? Zeci de milioane de euro. Dar, dincolo de bani, cu un preț mult mai mare: ne-au dezbinat ca niciodată.

Aveam prieteni buni. Nu-i mai am. Aveai cunoștințe cu care îți făcea plăcere să te vezi. Nu le mai ai. Și asta doar pentru că gândesc altfel decât mine. Sau decât tine.

Așa înverșunare, așa dispute, așa certuri. Și noi cu ce ne alegem luni?

E război. Ies preoții să voteze. Ies călugării. Clopotele bat mai tare ca oricând. Ne pierdem tații. Ne pierdem mamele. Ne pierdem trecutul. Ne pierdem tradiția. Ne fură copiii. Ei o spun.

Și luni ce facem? Vom fi mai fericiți?

Am ajuns să ne urâm doar pentru că gândim diferit. Am ajuns să ne închidem telefoanele în nas pentru că eu sau tu sau cel de la capătul telefonului nu merge la vot.

Am ajuns să strigăm unii la alții, să ne încleștăm dinții, să strângem pumnii. Am ajuns să ne urâm. Mamă cu fiu, tată cu fiică, soții între ei, copiii împotriva părinților, prieteni împotriva prietenilor.

Nu-ți spun să stai acasă! Să boicotezi referendumul. Mergi la vot, dacă e crezul tău. Sau stai acasă. Fă ce vrei!

Dar, din păcate, luni, odată problema rezolvată, ura nu va dispărea. Pentru că s-au spus cuvinte grele, pentru că s-au strâns pumni și supărare. Pentru că, odată problema rezolvată, nu poți șterge cu buretele săptămâni de cuvinte grele aruncate peste tot.

De luni, NOI ne vom alege doar cu și mai multă dezbinare. O dezbinare care le face bine LOR. ȘI doar LOR! Ca ei să poată să-și vadă mai departe de drumul LOR. Și nu de-al NOSTRU!

PS: Indiferent de opinii, într-o democrație, majoritatea decide. Astea sunt regulile, iar, luni, va trebui să acceptăm rezultatul referendumului chiar dacă ne place sau nu.