Sfatul specialistului: Cum punem reguli copiilor? „Te iubesc!” înainte de toate

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Se trăieşte greu cu suferinţa oamenilor în braţe. În cabinetul fiecărui terapeut se plânge. La început. Da, pentru că nimeni nu vine la noi de prea mult bine. De aceea și poveștile mele sunt triste, uneori prea greu de digerat. De aceea și sufletele noastre, ale celor ce-am ales meseria asta, sunt de cele mai multe ori invadate de lacrimi. Pentru că nimeni nu poate rămâne imun la vorbele unui tată îndurerat:

– Monica, abia așteptăm să scăpăm de tine! Ne iartă că suntem atât de duri, dar ăsta e adevărul.

Când auzi asta, întâi simți o durere surdă. Apoi te obișnuiești. Cu timpul înțelegi că oamenii ăștia nu au nimic personal cu tine, ci vor să le fie copilul bine…. Aș spune multe, dar tocmai pentru că poveștile din cabinetul meu nu sunt niciodată fericite la început și știu că niciunul dintre cei care îl citiți pe TATICOOL nu doriți ca al vostru copil să ajungă vreodată la mine, vă scriu azi o ”rețetă” simplă, de făcut o copilărie fericită.

Și cum orice rețetă se compune din pași pe care trebuie să-i urmărim, vă invit în bucătăria mea de suflet, să mă ajutați la pregătit bucuria adevărată. Pentru al vostru copil.

Dragi tătici, căci vouă mă adresez, haideți să facem cea mai dulce copilărie, pornind cu primul ingredient: Regulile.

E greu să reziști lacrimilor puiului tău, e greu să nu cedezi insistențelor lui, prin urmare te înțeleg când nu mai reziști și spui plin de frustrare și de vinovăție: Ok, îl las să mănânce ce vrea, numai să nu-l mai văd că plânge!

Dar să știi că se poate să pui reguli și fără să simți că-ți abuzezi micuțul! Se poate, dacă începi cu prima regulă: 

TE IUBESC! Spune-i aceste două cuvinte înainte de orice. Poți să-l și întrebi simplu: ”Știi că te iubesc?” Dacă îți răspunde un NU hotărât, pregătește-te să îl întrebi înapoi cum ai putea să-i dovedești asta și, în funcție de răspunsul lui, vei vedea unde greșești, de nu-ți simte iubirea!

În situația asta, dragă TATI COOL, trebuie să-ți pui tu însuți regula strictă: Nu mai pune în primul rând ACCENTUL pe reguli, ci CONSTRUIEȘTE întâi o relație! O să vorbim despre asta în altă zi!

Dacă-ți spune însă DA, ești pe cel mai bun drum posibil! Poți trece la regula nr 2: 

Comunică regulile cu claritate. Asta înseamnă să fii specific, nu ”generalist”. Nu îi spune: ”Vreau să te joci mai puțin și să faci temele!”, ci concret: ”Vreau să te joci o oră, apoi faci lețiile, și după ce ai încheiat, poți reveni la ce făceai înainte sau îți poți alege să faci altceva!”

Iată care sunt cele 3 avantaje ale comunicării unor limite clare:

te ajută pe tine, ca tată, să stabilești limite (și nu uita: regulile sunt ca grădinile prevăzute cu garduri: așa cum gardurile te păzesc de hoți și asigură o bună creștere a florilor tale, așa și limitele pe care i le stabilești puiului tău asigură sănătatea emoțională și fizică a lui și, implicit, fericirea sa! Poți urmări în clip mai multe detalii despre acest subiect)

îți ajută copilul să respecte aceste limite

vă ajută pe amândoi să evitați confuzia

Dacă ai ajuns până aici, ești gata să pui copilăria la cuptor. La copt un copil fericit, tati! Mai ai un singur pas de făcut și îți garantez un pui de om în ochii căruia vei vedea siguranță, bucurie și dorință de a respecta reguli fără să plângă!

Așadar, regula numărul 3:

Mulțumește-i copilului pentru că respectă limitele și înțelege că tu i le pui din dragoste! Cum faci asta? Îmbrățișându-l cu toată iubirea de care ești capabil, cu lacrimile în ochi (cu ocazia asta îi și arăți că bărbații plâng și ei, și nu doar câte-o dată!) 🙂 și adăugând că ești onorat să îi fii tată și îl rogi să te corecteze dacă vreodată tu însuți vei încălca vreo regulă, ori vei refuza să o împlinești!

Când copilul vede că și tu poți greși și ești dispus să ții cont de sfatul lui, ori de corectura lui, va crește crezînd în adevărata realitate: toți avem nevoie să respectăm limitele, pentru a ne păstra sănătoși și a-i face pe cei dragi nouă fericiți!

Dragă tati cool, știu că uneori te cert. Și știu că de cele mai multe ori, când stai față în față cu mine, după ce puiul tău nu mai are nevoie de mine, îmi spui că muștruluiala mea, citită sau spusă față în față, te-a ajutat să te trezești la realitate, dar îți scriu azi tocmai pentru că aș vrea să mă vizitezi cât mai rar. Cu al tău copil de mână.

Aș vrea să te văd la mine în cabinet înainte să ai un pui pe care să-l crești. Să nu fii apoi nevoit să-l aduci pe el, să-l ”repar”. Și pentru că nu mereu ești dispus să faci acest lucru, aleg să-ți scriu, săptămânal, aici. Și să te îndemn să citești zilnic povestea asta frumoasă, a unui TATI la fel de COOL ca tine!

Succes! Și dacă ai întrebări, te invit să le adresezi aici, promit să fac tot posibilul să îți răspund! 

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

  • de 11 ani psihopedagog și logoped
  • de 2 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”