Albert Einstein a spus cândva: “Orice om poate fi un geniu, dar, dacă judeci un pește după abilitatea lui de a se cățăra într-un copac, va trăi toată viața crezând că e un prost.”
ȘCOALĂ, îi faci pe pești să se cațere în copaci, dar, de fapt, îi faci să involueze.
Spune-mi, ȘCOALĂ, ești mândră de ce ai creat? Transformând milioane de oameni în roboți? Ți se pare distractiv? Realizezi câți copii sunt exact ca peștele lui Einstein? Care cred că sunt proști pentru că i-ai pus să se cațere în copaci? Se simt inutili.
ȘCOALĂ, omori creativitatea, individualitatea, intelectul. Ești o instituție învechită.
Telefonul modern a evoluat față de acum 100 de ani. S-a schimbat cu totul.
Mașina modernă a evoluat față de acum 100 de ani. S-a schimbat cu totul.
ȘCOALĂ, ești neschimbată. Arăți exact la fel ca în urmă cu 100 de ani.
În realitate, în mai mult de un secol, nimic nu s-a schimbat la ȘCOALĂ.
Dar, ȘCOALĂ, pretinzi că pregătești elevi pentru viitor. Nu cumva, ȘCOALĂ, pregătești elevi pentru trecut, de fapt?
În trecut, ȘCOALĂ, pregăteai oamenii să lucreze în fabrici, ceea ce explică să pui elevii în linie, în bănci. Stau cuminți, ridică mâna dacă vor să vorbească, au o pauză scurtă de masă și, timp de 8 ore pe zi, ȘCOALĂ, le spui ce să gândească. Și îi faci să concureze pentru un 10. Dar erau alte vremuri.
Azi nu trebuie să mai construim zombi sau roboți.
Lumea a progresat și acum avem nevoie de oameni care să creeze, să inoveze, să critice, să fie independenți și să aibă abilitatea de a se conecta.
Orice om de știință îți va spune că nu există două creiere la fel și orice părinte îți va confirma asta. Așa că explică-mi, ȘCOALĂ, de ce îți tratezi toți elevii la fel, dându-le un singur șablon în care trebuie să se integreze?
Dacă un doctor va prescrie aceeași rețetă tuturor pacienților, rezultatele ar fi tragice. Când vine vorba de ȘCOALĂ, exact asta se întâmplă. Se creează un malpraxis educațional.
Un singur profesor stă în fața a 30 de copii, fiecare dintre aceștia având puteri diferite, nevoi diferite, talente diferite, visuri diferite și tu, ȘCOALĂ, îi înveți pe toți același lucru și în același mod.
Să nu mai vorbim despre modul în care îți tratezi angajații.
Profesorii au cea mai importantă slujbă de pe planetă. Dar sunt prost plătiți. Nu e de mirare că sunt demotivați.
Profesorii ar trebui să câștige cel puțin la fel de mult ca doctorii pentru că un doctor face operații pe inimă și salvează viața unui copil, dar un profesor dedicat îi poate atinge inima acelui copil să-l învețe să trăiască cu adevărat. Așa că profesorii sunt eroi.
Dar lucrează într-un sistem fără prea multe opțiuni sau drepturi, doar cu curricule și fără creativitate, un sistem făcut de politicieni, care n-au predat măcar o zi în viața lor. Acești politicieni obsedați de teste standard, care cred că alegerea răspunsului corect dintr-o întrebare cu răspunsuri multiple îți determină succesul în viață. De fapt, aceste teste sunt prea brute pentru a reflecta adevărul și ar trebui abandonate.
Dacă vom continua pe acest drum, rezultatele vor fi letale.
Dacă putem personaliza îngrijirea medicală, mașini sau pagini de facebook, e obligația noastră să facem la fel și cu EDUCAȚIA. Să-i dăm upgrade, să o schimbăm și să aruncăm ce e vechi pentru că ȘCOALA trebuie să scoată ce e mai bun din fiecare elev în parte. Asta ar trebui să fie misiunea noastră. Fără nucleu comun, ci să atingem nucleul fiecărei inimi, din fiecare clasă.
Da, matematica e importantă, dar nu mai puțin ca arta sau dansul.
Hai să-i dăm fiecărui talent o șansă!
Știu că sună ca un vis, dar țări precum Finlanda îl trăiesc în realitatea zilelor noastre.
Au ore mai puține, profesorii sunt decent plătiți, temele pentru acasă nu există. Se concentrează pe colaborare în loc de competiție. Și sistemul lor de învățământ îl depășește pe cel al oricărei alte țări din lume.
Nu există soluții unice, dar hai să începem schimbarea!
Pentru că elevii sunt 20% din populația lumii și sunt 100% din viitorul nostru.
Deci hai să fim atenți la visurile lor!
Cred într-o lume în care peștele nu mai este obligat să se cațere în copaci!
Textul nu-mi aparține. Îi aparține unui rapper american, îl cheamă Prince EA. Veți spune că am înnebunit să cred ce spune un cântăreț în privința sistemului de învățământ. Da?!! Și dacă are dreptate? Dacă, de fapt, dă cuvinte visurilor tinerilor care îl ascultă, nemulțumirilor lui?
Dați-i [play] clipului și veți înțelege mai bine.