Pentru asta i-am spus DA! (P)

Cred că tehnologia ajută în dezvoltarea copiilor noștri, în educația lor.

Așa cum cred că prea mult acces la telefon, tabletă sau televizor le dăunează.

Cred că a avea activități cu copilul în aer liber cât mai mult e benefic pentru el.

Dar cred și că a-l ține departe de inovații îi dăunează.

Cred că un părinte implicat găsește un echilibru. Nici nu frustrează copilul care vede la alți copii tehnologia, dar nici nu îl lasă să abuzeze de ea. Da, despre echilibru e vorba într-un parenting corect. Despre a-i spune DA, de a-l crește autonom, dar cu niște limite fine, invizibile, pentru a-l proteja și pentru a nu cădea în extreme.

Fiică-mea are propria tabletă, pe care o folosește cel mult o oră pe zi. Ne uităm împreună la desene animate. Dar nu are acces la telefonul meu sau al maică-sii. Dincolo de o dispută legată de intimitate (n-aș umbla niciodată în telefonul altcuiva), consider că încă nu are nevoie de un astfel de gadget. O fascinează, evident, și-l dorește, dar, cu calm, răbdare și multe explicații, a înțeles că nu încă. Va avea un telefon mobil, dar mai încolo.

Totuși, de curând i-am dat voie să-l folosească. Așa, în mod excepțional și doar pentru un anumit lucru. Cei de la Danonino au lansat campania Spune Da Explorării și au implementat o chestie foarte faină pe produsele lor, iaurțele și brânzică. Ambalajele au niște coduri de bare, pe care le scanezi cu aplicația Shazam de pe telefon și apare mascota Dino, în realitate augumentată, care te poartă printre stele, îți arată cometele, planetele și îți dă informații utile despre cosmos.

Da, pentru acest lucru, Sophia a avut acces la telefonul meu. Și da, va avea mereu acces la el pentru învățare. Pentru că mi se pare important pentru ea să absoarbă informații de peste tot.

Mai mult, am luat-o cu mine și la evenimentul de lansare a campaniei. Eu l-am prezentat, iar ea a stat în public.

Și l-a ascultat pe Dumitru Prunariu care ne-a povestit cum a fost în cosmos. E singurul cosmonaut român din istorie și e absolut normal să aibă multe de povestit. Cum la fel de normal este să fie dat ca exemplu pentru orice copil. Este exemplul cert că orice vis, oricât de greu, se poate împlini.

Și tot acolo, fiică-mea și alți copii au putut vedea stelele mai bine. S-au uitat prin telescopul adus de cei de la AstroClub. Și au fost fascinați.

Și au visat. Au visat că vor putea ajunge oriunde, că vor putea să se facă ce vor ei în viață, că-și vor putea îndeplini orice dorință. Trebuie creadă în ei și să învețe. Da, educația, studiul, setea de cunoaștere sunt cheia succesului.

Cam așa a învățat fiică-mea despre cosmos. Și cu tehnologie “interzisă”, dar și cu informații furnizate în stilul pedagogic clasic și cu demonstrații aplicate. Iar eu… eu am învățat că trebuie să continuu să-i suflu în aripi copilului meu. Să-l încurajez și să cred cu toată ființa mea că el va reuși să-și împlinească visurile.