Parentingul e ca datingul! Cu pasiune, multă dragoste și… gelozii

Am ajuns să mă lupt cu fi-miu, la propriu, pentru puțină atenție din partea soaţei!

Dacă, până nu demult, era simplă treaba, adică somn, papa, somn, papa și puțină giugiuleală, acum, de când s-a transformat într-o baterie inepuizabilă, dau de greu.

Vrea dragoste mereu, vrea atenție mereu, el vrea să fie primul în toate, dacă mă vede că o iau în brațe pe scumpa-mi soaţă se bagă între noi, dacă ne întindem 5 minute pe canapea să ne tragem sufletul de la atâta joacă și alergătură, pac! o ia de mână și o duce departe de mine. Face orice să îmi demonstreze că el e prioritatea, că el e șeful, că doar cum vrea el se întâmplă lucrurile. Și ea ce face? Se supune fără pic de ripostă. Pleacă, mă lasă.

Da, asta mi se întâmplă și sunt convins că nu sunt singurul care trece prin așa ceva. Să nu vă mai spun că și noaptea e activ. Cred că are ceva senzor de mișcare pe care l-am numit „Mami-moves”. Aham. Cum încerc ceva bucurie la aşternut, face ochi și o cheamă. Ea ce face? Zâmbește senin, se ridică și pleacă la el. Pe când se întoarce îmi e și frică să mă uit la ea că știu sigur că planurile mele sunt sortite pieirii.

Exagerez puțin, dar cam… 1%.

Acum, să fac haz de necaz, am analizat situația foarte bine, și cum simţul umorului cred eu că nu-mi lipsește, am ajuns la concluzia că viața cu un copil în multe situații e ca primele întâlniri amoroase. Păi cum așa? Păi simplu:

1. Nu se compară nimic cu primul sărut!

Păi nu e așa? Pe bune. Când mi-am sărutat prima oara soția, pe atunci femeia de care eram îndrăgostit nebuneşte, am simțit că se scurge viața din ea. Era topită. Așa și cu ăsta mic. Când o pupă se face ca o cremă de zahăr ars.

2. E atât de bine să te trezeşti lângă el!

Țin minte cum era la început. Când ne trezeam dimineața, după primele nopţi petrecute împreună, nu ne mai săturam să ne privim. La fel e și cu cel mic. Ne uităm la el ca la filme străine și încă nu ne vine să credem că el al nostru.

3. Ai face orice pentru el!

Și pentru mine ar fi făcut orice. Dacă o rugam să îmi facă paste la 12 noaptea, odată era în bucătărie și auzeam zgomotul oalelor. Acum, dacă cel mic vrea griş cu lapte, dorința i se îndeplineşte instant. Dacă vrea o jucărie, din piatră seacă o scoate. Nu îi refuză nimic, oricât ar fi de obosită.

4. Vrei să vorbeşti despre el mereu.

Păi ce să mai spun? Dacă la începutul relaţiei numai despre voi ați fi vorbit, fiți siguri că, după ce apare un copil, doar despre el veți vorbi. Treceți la altă ligă: „Să vezi ce a mai zis”, „Să vezi ce a mai făcut”, „Să vezi cum s-a bucurat”, „Să vezi cum râde”, „Să vezi, să vezi, să vezi-orice”.

5. Eşti la degetul mic.

Ehe… ne aveam și noi cândva la degetul mic, sau așa am crezut multă vreme. Acum sunt convins că prințul ne-a supus. Suntem la degetul lui mic de la picior. De ce cel de la picior? Că e cel mai mic dintre toate. Cam atât de „gravă” e situația.

6. Nu e nimeni în lume care poate să te facă să zâmbești așa cum o face el.

Păi nu e așa? La începuturile voastre, vă topeaţi unul în ochii celuilalt. Nu vă trebuia nici mâncare, nici apă, nimic. Voi eraţi suficienţi. Acum vă pierdeţi în ochii lui și acolo rămâneţi.

7. Acum îl iubești de nu mai poți, în secunda doi îți vine să îți smulgi părul din cap.

Ca-n dragoste. În secunda asta, îți spune că te iubește de nu mai poate, în secunda următoare, se aruncă pe jos, plânge și îți spune că te urăște pentru că nu i-ai adus din mașină ursuleţul. Ce să mai zici? Hai, să ne hotărâm asupra sentimentelor, zic.

8. Devii agitat când nu știi ce face.

Ca la început. Cum spuneam… Dacă nu știi unde e, ce face, ce mănâncă, cu cine se întâlnește, cu cine vorbește, îți faci gânduri, te stresezi, devii agitat. La fel e și cu copiii. Fiiiiix la fel…

9. Ţi-ai cheltui și ultimul ban pentru el.

I-ai cumpăra casă, mașină, yacht, bijuterii, ce vrea ea sau el. Atât de înnebunit ești. Maxim! Când apare copilul se agravează situaţia. Ochii aceia care cer un lego… cel mai scump lego?… Păi ajungi la un pas să faci un credit dacă n-ai bani.

10.Te trezeşti noaptea doar să îl auzi cum respiră.

Aham. O făceam și noi pe vremuri… Nu o dată, m-am trezit uitându-mă la ea ca prostul și bucurându-mă că e acolo. Acum ne uităm la cel mic și trec minute bune pe lângă noi.

11. Încerci să fii în fiecare zi mai bun.

Ați încercat să vă impresionaţi multă vreme la începuturile voastre cu ce aveaţi mai bun. Acum vă dați toată silința să fiți cei mai buni.

12. Gelozia nu trece niciodată.

Hai, sincer. De câte ori ați fost geloşi? De câte ori nu v-ați uitat urât la cei care se uitau atent la partenerul sau partenera voastră? Eu m-am uitat și încă mă mai uit. Eh, cu copiii e altă treabă, dar în esenţă, aceeași. Iniţial, gelozia e între părinți. Noroc că e inofensivă… Eu acum o trăiesc pe pielea mea.