Până unde?

Egalitate între sexe, 0 discriminare între rase. Principii moderne de care întreaga societate actuală are nevoie. Perfect de acord. Sună excelent pentru o lume care, mai mult ca oricând, trebuie să învețe din greșeli și trebuie să evolueze.

Cazuri de violență extremă precum miile de exemple din trecut e clar că nu sunt tolerabile. Presiunile asupra femeilor, asupra persoanelor de altă culoare decât cea albă, toate acestea sunt orori ale trecutului și nu pot să continue și în secolul acesta.

Teoria sună bine, dar aplicarea ei mi se pare că, de multe ori, frizează ridicolul și absurdul.

Până unde? Ne rescriem istoria? Băgăm sub preș tot ce a fost și ne facem că n-a existat vreodată? Până unde?

De la “black lives matter” încoace, schimbările apar în cele mai surprinzătoare domenii. Filme celebre au fost interzise, la Hollywood, e normă ca, în fiecare ecranizare, să apară un procent clar de persoane de culoare. Deja se ajunge în situații absurde: de exemplu, pelicule despre diferite momente istorice ale albilor, în care, hop, apare și câte-o persoană de culoare, care, pur și simplu, nu avea cum să fi fost fizic, logic, temporal acolo. Și ce dacă? Sfidăm logica, dar respectăm noile reguli!

Și tot așa, exemple din ce în ce mai multe absolut absurde.

Ultima trăznaie, pentru că, sincer, chiar nu știu cum să-i spun altfel, Disney a decis să elimine de la vizualizare pentru copiii mai mici de 7 ani animațiile Dumbo, Peter Pan și Pisicile Aristocrate. Băi, las-o naibii! Pe bune? Chiar așa?

Nu mi-am imaginat vreodată că drăgălașul elefănțel poate discrimina pe cineva. Ba cică da! Cică ridiculizează afro- americanii de pe plantațiile sudice. Iar una dintre pisici ar batjocori asiaticii, iar Peter Pan indienii din SUA.

Încă o dată: pisicuțele alea delicate, delicioase, amuzante, de fapt, discriminează, Peter Pan- eroul oricărui copil din lumea asta- la fel, iar un elefănțel…. ce să mai zic… Oameni buni, e absurd!

În paralel, o altă știre, apărătorii egalității de gen vor să schimbe figurile de pe cărțile de joc pentru că, ghici ce, femeia e discriminată. Adică dama nu poate fi sub popă și e nevoie de egalitate! Dumnezeule!

Până unde?

Citesc destul de mult despre istoria persoanelor de culoare din SUA, ca să înțeleg mai adânc fenomenul. A fost teribil ce li s-a întâmplat acestor oameni. Absolut teribil. În ultima carte citită despre subiect, “Băieții de la Nickel- Colson Whitehead” (a luat premiul Pulitzer în 2020), e relatată viața a sute de copii trimiși într-o școală de corecție. Mulți dintre ei sunt nevinovați, dar nu contează. Sunt supuși la cruzimi inimaginabile, li se rup aripile, le este distrus viitorul.

Și totul se întâmplă prin anii 50-60, nu foarte în trecut față de prezentul nostru. Deci, în istoria recentă. Bieții adolescenți suferă cumplit. Dar nici măcar ei nu cred că s-ar fi simțit jigniți dacă ar fi văzut Dumbo, Peter Pan sau Pisicile Aristocrate. Ba sigur s-ar fi identificat cel puțin cu Peter Pan care reușește să evadeze din lumea dură a orfelinatului.

Până unde?