“Omul nu este niciodată atât de mare ca atunci când se lasă în genunchi să ajute un copil.”

Pitagora a spus vorbele astea mari și vi le transmit și eu mai departe. Pentru că azi vreau să vorbim despre copii care au nevoie de sprijin. Despre copii cu tulburări de spectru autist.

Suma lunară necesară pentru ședințele de terapie pentru un copil diagnosticat cu autism se ridică la 6.000 lei. Pentru o recuperare optimă, un copil trebuie să înceapă terapia nu mai târziu de vârsta de 2 ani, să aibă în plan un număr minim de 4-6 ore de terapie/zi, iar părinții să își dedice timp și să facă echipă cu terapeuții copilului.

Costurile sunt mari pentru mulți dintre români. Totuși, sunt fundații, sunt centre care caută să-i ajute. Să le ofere gratuit astfel de tratamente părinților ce nu-și permit să-i trateze.

Asociația „Bright future for every child” din București este una dintre ele. Sunt acolo câteva doamne senzaționale. Anda, Mirela, Silvia, în total nouă oameni, fac minuni de aproape 6 ani. Coordonează programe ABA, sunt psihologi și logopezi. De anul trecut, și-au mai luat un sac mare în spate: au mai deschis un centru dedicat exclusiv copiilor cu autism și tulburări de dezvoltare (Sindromul Down, Asperger, ADHD etc).

Cum îi putem susține?

Concret mijloacele prin care poți sprijini Asociația “Bright future for every child” din București sunt:

 – redirecționând a 3,5% din impozitul pe venit – persoane fizice;

 – redirecționând a 20% din impozitul pe venit/profit – persoane juridice;

 – donând pur și simplu pentru terapia copiilor direct în conturile Asociației

În curând trebuie depuse declarațiile pe venit de mulți dintre noi. Iar atunci, poate menționezi datele celor de la “Bright future for every child”. Nu te costă nimic. Dar 3.5% din impozitul pe venit se duce unde trebuie real. Ai link-ul AICI și poți completa formularul imediat.

Vă rog să vă gândiți serios la rugămintea mea. 6.000 de lei pe lună pentru terapie e o sumă foarte mare. Și poate fi și mai complicat. Claudia este unul dintre părinții pe care Asociația îi susține. Are doi copii și este mamă singură. Ambii micuți au tulburări de spectru autist. În fiecare lună, vorbim de 12.000 de lei!!!

Pff! Greu, foarte greu! Dar, totuși, oamenii ăștia nu se lasă. Și de aceea merită să scriu despre ei și merită să-i susținem cu o semnătură pe un formular măcar.

Mai multe informații despre oamenii din spatele Asociației

Anda Băcanu 

Consultant programe ABA, logoped, psiholog, Președinte – Asociația “Bright future for every child” din București

“Sunt o persoană jovială, optimistă, orientată către acțiune și iubesc copiii. În calitate de consultant programe ABA, logoped și psiholog îmi dedic toate cunoștințele acumulate în ani de experiență profesională în atingerea potențialului maxim al copiilor diagnosticati cu autism și alte tulburări de dezvoltare. Pentru mine, familia copilului este un partener, conlucrăm pentru recuperarea lui. Având dublă specializare, atâta de consultant ABA, cât și de logoped, acestea se îmbină perfect și creează tabloul complet în vederea intervenției.

Speranța mea și a întregii echipe este sa reușim să susținem financiar cât mai multe ore din terapia copiilor din familiile cu venituri minime, astfel încât să poată avea o șansă la recuperare, iar acest lucru îl putem realiza prin proiectele în care ne implicăm și cu ajutorul donatorilor noștri.”

Experiență profesională

Anda a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației specializarea Psihopedagogie Specială. Cursurile universitare au fost completate de Masterul de Terapie Logopedică. Din dorința de perfecționare, a urmat cursul de Analiză Aplicată a Comportamentului, în cadrul programului Clemson (Carolina de Sud)  – România – Verified Course Sequence. Lucrează în domeniul analizei comportamentale aplicata din anul 2010, în calitate de terapeut și logoped, și mai apoi consultant programe ABA pentru persoanele diagnosticate cu autism și alte tulburări de dezvoltare.  

Mirela Bîrsășteanu 

Consultant programe ABA, psiholog, logoped, Vice-președinte – Asociația “Bright future for every child” din București

“Sunt consultant programe ABA, psiholog și logoped și, prin dubla specializare, am reușit să îmbin tehnicile din terapia logopedică și principiile ABA, în vederea dezvoltării planurilor de intervenție, personalizate pentru nevoile specifice fiecărui copil.

Este dificil să accept faptul că un copil trebuie să se retragă din cadrul programului de terapie sau că nu își poate atinge potențialul pentru că familia nu poate susține financiar costurile, fiind o provocare pentru noi, ca echipa, să găsim fondurile necesare pentru a-i ajuta. Pentru mine, cea mai mare provocare este să reușesc să integrez copiii cu care lucrez în societate, școală sau grădiniță dar și să ajungă în punctul în care sunt independenți.”

Experiență profesională

Mirela a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației specializarea Psihopedagogie Specială și a urmat cursul de Analiză Aplicată a Comportamentului în cadrului programul ABA Espania – Intervención ABA en Autismo y otros Trastornos del Desarrollo – Verified Course Sequence. Lucrează de peste 9 ani, în vederea corectării tulburărilor de limbaj, atât cu copii tipici, cât și cu copii cu nevoi speciale (autism, ADHD, deficiențe mintale, senzoriale și tulburări de vorbire). Totodată, un alt plan de dezvoltare pentru Mirela este Analiza comportamentală aplicată, cu care lucrează de peste 6 ani, la nivel de realizare a planului de intervenție personalizat, coordonarea programelor în ceea ce privește intervenția în întârzierea dezvoltării limbajului și nu numai.