O listă „minimă” cu ce îți trebuie pentru primele zile de viață ale bebelușului tău

Hai, gata, ai văzut două dungi pe băţ? Felicitări, vei fi părinte!

Nu te panica, ia-o ușor, respiră, totul va fi bine, e un lucru normal, firesc, face parte din legea firii, tuturor li se întâmplă la un moment dat… E ok, respiră, respiră, respiră. Gata? Te-ai mai liniștit? Bun. Să începem.

Cum spuneam, vei deveni părinte. Felicităăăăăări!!! Începe cea mai tare etapă din viața ta. Jur! E cea mai solicitantă, cea mai palpitantă, cea mai tare din tot ce ai trăit până acum. Știu, îți vin în cap un milion de întrebări, dar ai să vezi că la toate o să primești răspunsuri clare și totul va deveni limpede. Ia-o pas cu pas.

În prima fază vor fi muuuulte analize. Multe rău. Na, vrei să fii sigur că e totul bine, sarcina trebuie monitorizată și asta e, le facem. Urmează ecografiile lunare. Astea sunt cele mai tari! Să îți vezi tu minunea care crește, crește și nu se mai oprește e magie curată.

Se apropie sorocul și te ia panica. „Oi fi luat de toate? Lipsește ceva? Mai cumpăr scutece? Dar creme de corp?”. Lista asta e nesfârşită și ți-o spun din proprie experiență. Eh, ca să te scutesc de corvoada acestui tir de întrebări, te îndrum așa, ca de la părinte, la viitor părinte. Fii atent, că ce îți împărtăşesc e mega super important și te scutește de foarte multe lucruri și mai ales drumuri… noaptea… după ce bebe ajunge acasă.

Tot ce trebuie să cumperi este:

Pentru camera copilului:

  1. Lavabil – poate nu ar strica să împrospătezi puțin casa înainte să vină copilul pe lume. Dă un aer proaspăt, de nou, de un start în viață, într-o altă etapă.
  2. Pattrebuie să doarmă și copilul undeva… Fie că îi cumperi pat pentru camera lui, fie că îi iei unul mai mic, provizoriu, pentru camera voastră, pat să fie, că el doarme unde-l pui. Nu sunt adeptul dormitului în același pat cu copilul și de asta l-am pus pe locul al doilea.
  3. Aşternuturi, evident și musai carusel cu muzică (ăsta face minuni uneori)
  4. Masă de înfăşat? Nu e musai… Îți spun din experiență…
  5. Dulap e și el om și trebuie să îi pui hainele undeva.
  6. Covor? Nu te stresa nici cu ăsta în prima fază.
  7. Jucării? La început sunt degeaba, dar na… înțeleg… am umplut și eu o casă…
  8. Cântar – în primele luni va trebui să îl cântăreşti destul de des.
  9. Sistem de auzit copilul când plânge – fie că iei audio fon sau cameră video, așa ceva trebuie să ai. Na… nu poți să stai în permanenţă lângă el, dar trebuie să îl auzi când se trezește.

Haine:

  1. Body-uri – astea sunt cele mai importante. Le va purta non stop. Încearcă să nu cumperi foarte multe pentru că vorba aia cu „bebeluşii cresc repede” e cât se poate de adevărată. Un alt pont, încearcă sa le cumperi cu un sistem de închidere pe lungime, ca să fie ușor de îmbrăcat, dezbrăcat. Cele care se trag peste cap sunt tare incomode la început…
  2. Bluze – nu prea ai de ce în primele luni de viață. Body, body, body.
  3. Pantaloni – merg…
  4. Șosete – musai
  5. Mănuși? – N-am luat așa ceva…
  6. Căciuliţe? – doar pentru exterior. Tu porți căciulă în casă? Ma gândeam eu că nu…
  7. De încălţat? – pe bune?… cumperi degeaba…
  8. Haine groase – da, dacă se naște iarna. Dacă nu, așteaptă noua colecție, că oricum n-o să te poți abține.
  9. Păturici moi, de bumbac – super utile sunt astea
  10. Şervete mari, de bumbac – sunt bune, mai ales când cineva vrea să îți ia în brațe copilul. Sau… chiar când tu vrei să îl iei în brațe. Mai ales în primele luni, nu e ok ca faţa lui să intre în contact cu hainele tale.
  11. De răsfăţ – dacă le-ai cumpărat pe cele de mai sus, de acum ai liber la ce vrei tu. Rochiţe, fustiţe, orice. Ideea e că te vei uita la ele, că de îmbrăcat nu prea o să ai când și de ce…

Hrănire:

!!!! Dacă soția ta poate să alăpteze, ești scutit de o sumedenie de lucruri. Dacă nu… iaca lista:

  1. Pompă de sânlaptele e posibil să nu vină din prima, așa că trebuie ajutat. Sper din suflet să n-o folosiți, dar decât să fugi de nebun după ea când abia ți s-a născut copilul, parcă e peste mână, nu? Cumpăr-o s-o ai, că nu ţipă la tine și nici nu te împiedică prin casă.
  2. Sterilizator – imperios necesar!
  3. Încălzitor de apă – Aur!!! Cine l-a inventat, să îi dea Dumnezeu sănătate!
  4. Biberoane – ia, tata vreo 6, așa… cât să încapă toate în sterilizator. În primele luni, cel puțin, bebe papă cam din 3 în 3 ore, așa că vei avea ceva treabă cu sterilizatul. Nu te zgârci la biberoane dacă nu vrei să petreci mult timp în faţa chiuvetei.
  5. Lapte praf – nu îți recomand să îl cumperi înainte să se nască bebe. Așteaptă să vezi ce formulă îți recomandă medicii. Ei știu mai bine…
  6. Espressor de lapte!!! – asta dacă vrei să fii rege la tine acasă. Da, chiar există un astfel de gadget și cine îl are deja știe că e de mare ajutor. Mai ales noaptea, când orice minut de somn în plus e mană cerească.
  7. Suzete – nu sunt de dorit dar… fac minuni și astea la vremea lor. Vezi tu apoi cum scapi de ele.
  8. Detergent de vase – da, da… trebuie unul special pentru copii.

 Igienă:

Știi cum e pielea bebeluşului? Cea mai sensibilă din lumea asta, așa că trebuie să ai mare grija de ea!

  1. Scutece – ia măsura cea mai mică… Nu te gândi că o vei sări. E mic, foarte mic…
  2. Serveţele umede
  3. Gel de duş special pentru bebeluşi – tipuri sunt cu nemiluita, alege ceva foarte bun că ai de unde.
  4. Cremă de corp – de preferat ar fi să fie din aceeași gamă cu gelul de duş. Cumperi la set și crede-mă că o vei folosi mai des decât o folosește soția ta pe a ei…
  5. Cremă pentru funduleţ – Doamne, asta e foarte importantă. Cum spuneam, au pielea atât de sensibilă că of și vai și amar. Trebuie acordată mare atenție acestei părți a corpului. Încearcă ceva cu muşetel, lanolilă, ceva light, așa… Nu îl da neapărat cu ceva puternic dacă nu e nevoie.
  6. Ulei de corp – e bine să îl ai și pe ăsta
  7. Pudră – e ok să o ai în dulap. Cine știe când se irită micu’ și vei avea nevoie. De ce să fugi de nebun la farmacie?
  8. Ser fiziologic – îl vei folosi mai des decât folosești tu acum periuţa de dinți… Pentru ochi, pentru nas… de câteva ori pe zi.
  9. Comprese sterile – ia și tu vreo trei, patru cutii. Se duc ca pâinea caldă dar sunt și astea aur.
  10. Beţişoare de urechi – musai cu opritor. O cutie îți ajunge la început. De astea găsești peste tot.
  11. Spirt – e bun pentru buric până când pică
  12. Betadină – asta e bine s-o ai în casă oricând.
  13. Rivanol – o sticlă, acolo, e bine să fie.
  14. Forfecuţă – și ei au unghii. Ai grijă să fie cu vârfurile rotunjite ca să eviţi vreo neplăcere. Au degetele ca niște tentacule de caracatiţă, crede-mă. Se mișcă într-una.
  15. Aspirator nazal – e naşpa rău ăsta dar e tare util.
  16. Perie de păr – e super importantă și trebuie folosită zilnic. Stimulează circulaţia sângelui la nivelul capului.
  17. Termometru
  18. Detergent și balsam de haine special pentru copii.
  19. Cădiţă de baie – la început are nevoie de aşa ceva. Cada ta e mult prea mare la început.

Medicamente:

Să nu te gândești că vei scăpa de răceli sau alte chestii de genul… Nope! Și e bine să ai în casă de toate. Iar îți repet…  ca să nu alergi de bezmetic noaptea pe la farmacii. Oricum, unele le vei folosi oricum.

  1. Vigantol sau vitamina D – asta o să o tot ia vreo doi ani, doar la recomandarea medicului și exact cum recomandă el. Cumpără o sticluţă pentru că, de regulă, orice medic pediatru îți va recomanda să o schimbi o dată pe lună.
  2. Nurofen – o sticlă, să fie.
  3. Supozitoare cu paracetamol
  4. Supozitoare cu glicerină – se folosesc în caz de constipaţie.
  5. Medicamente pentru colici
  6. Vitamina C naturală
  7. Baneocin cremă și unguent
  8. Glicerină boraxată – e foarte bună în prima etapă a vieții, atunci când bebe bea doar lapte.
  9. Seringi cu ac – se folosesc când vrei să măsori mililitri de ser, spre exemplu.

ASTEA CHIAR SPER SĂ NU LE FOLOSEŞTI! Dar dacă vei avea nevoie de ele ai să te feliciţi că le aveai acasă.

Pentru plimbare

Un cărucior e musai. E plină piața, găsești după buget și dorințe. Ar fi ideal să cumperi ceva de calitate, pentru că va fi al doilea pătuț al copilului. Suspensii, saltea cu spumă, landou ușor, cadru din aluminiu, compact la pliere, materiale de calitate, acestea sunt câteva criterii pe care ar trebui să le îndeplinească „mașina” bebelușului. Avem o sugestie pentru tine- Mutsy, dar e doar alegerea ta. Aaaa, și căruciorul trebuie să aibă scoică (sistem 3 în 1) pentru că aceasta este singura cu care poți transporta copilul în mașină sau scaun auto special echipat, de la naștere!

Hai, că am scris ceva… Nu te speria! O să cumperi mult mai multe decât am scris eu mai sus, dar după ce ți le așezi la locul lor în casă, te vei obişnui cu ele rapid.

Hai, curaj! Începe cea mai frumoasă perioadă a vieții tale. Savureaz-o! Bucură-te de ea! Scoate portofelul la înaintare că ai de cotizat. Curaj! Am trecut toți prin asta.