Ne lăudăm că suntem părinți responsabili, dar noi habar n-avem să-i creștem!

Conferință cu cei de la Aptamil pe tema imunității. Oarecum plictisit, accept totuși invitația. Sceptic pentru că ce ar fi putut să mă învețe pe mine oamenii ăștia despre imunitate?! Doar eu știu totul pe acest subiect! Mare lucru cu imunitatea asta! O ai din naștere și gata! Eventual, lași copilul să se „călească” afară, iarna, în zăpadă! Și gata și cu asta! E sănătos tun! Că doar așa am crescut și noi!

Sunt sigur că și tu crezi că imunitatea e o chestie așa abstractă, pe care o ai sau n-o ai, e ceva legat de sănătate. Dacă cel mic e sănătos, clar are și imunitatea puternică. Dacă răcește des, clar o moștenește pe maică-sa! Sau l-ai cocoloșit cu prea multe haine tot timpul și, cum a dat de un pic de vânt, a și răcit. Dar oare tu ai fi putut face ceva ca să-i crești imunitatea? Oare l-ai fi putut ajuta cumva?

Hai să-ți povestesc ce informații m-au șocat pe mine la conferința asta, de mi-a trecut instantaneu tot plictisul.Privește această statistică. Niște cifre, teoretic nimic interesant. Hai să detaliez:

  • O femeie din 5 consumă alcool în timpul sarcinii. E CEA MAI MARE RATĂ DIN EUROPA.
  • O femeie din 5 fumează în timpul sarcinii. E CEA MAI MARE RATĂ DIN EUROPA.
  • 9 copii din 100 se nasc prematur în România. E CEA MAI MARE RATĂ DIN EUROPA.
  • 60% din nașteri se fac prin cezariană. E CEA MAI MARE RATĂ DIN EUROPA.
  • Doar 30% dintre mămici alăptează. E CEA MAI SCĂZUTĂ RATĂ DIN EUROPA.
  • 12% dintre bebeluși au infecții respiratorii până la vâsta de 4 ani. E CEA MAI MARE RATĂ DIN EUROPA.

Toate aceste lucruri făcute în timpul sarcinii și imediat după afectează imunitatea bebelușului.

Așa că stăm prost, prost de tot! În România, practic nimănui nu-i pasă de imunitatea bebelușului. Doar 100 de căutări sunt pe Google într-o lună pe această temă. Măi oameni buni, doar 100! Un cântăreț mai răsărit e căutat de milioane de ori pe lună în Google. Subiectul “imunitate” are doar 100 de căutări.

Apoi, pe facebook sunt sute de grupuri de mămici și de tătici “responsabili”. Discuții multe și interminabile. Știți de câte ori apare subiectul “imunitate” în discuțiile de pe aceste grupuri? O dată din 100. La 100 de subiecte propuse, doar unul este despre imunitate.

Statisticile sunt atât de covârșitoare, încât nu mai lasă loc de nicio interpretare.Nu poți spune nici măcar o secundă că noi, românii, suntem preocupați de acest subiect. Practic acest subiect nu există în discuțiile, în preocupările, în mințile noastre. Nu există! Punct.

Hai să vă mai spun ceva care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit, în corelație cu statistica de mai sus:

CEA MAI MARE PARTE A IMUNITĂȚII SE CONSTRUIEȘTE PÂNĂ ÎN 3 ANI.

DE LA – 9 LUNI PÂNĂ LA TREI ANI.

Da. Totul începe chiar din burtica mamei și se termină până în trei ani. Dacă nu acționezi în această perioadă, copilul tău va avea foarte mult de suferit.

Noi, în privința Sophiei, habar n-am avut de acest subiect. Soția nu fumează și nici nu a consumat alcool în timpul sarcinii. Dar am făcut celelalte greșeli din statistică. Iar toate greșelile noastre se văd acum asupra Sophiei. La aproape șase ani, Sophia are o imunitate precară. Răcește des, a avut puseuri de temperatură foarte mare.

Acum căutăm să-i creștem imunitatea prin tot felul de mijloace, dar e deja un pic cam târziu.

Ce ai putea face tu, însă, viitor părinte? Statisticile de mai sus sunt alarmante, dar tu trebuie să fii calm. Calm dar conștient că acesta e un subiect serios. Trebuie să înțelegi că imunitatea copilului tău depinde de alegerile pe care le faci tu chiar înainte ca el să se nască.

Cei de la Aptamil au decis să intre într-o luptă aproape imposibil de câștigat. Vor să schimbe mentalități! Ceea ce e foarte greu în societatea noastră. Vor să ne facă pe toți să fim preocupați de subiectul ăsta.

Campania lor, “Mai rezistent în primii 3 ani de viață”, este, în primul rând, un efort de a compensa lipsa de informație avizată cu privire la construirea imunității.  Au colaborat cu un grup de 6 medici (medic pediatru, alergolog, nutriționist, consultant în alăptare, ginecolog, neonatolog) pentru a crea conținut relevant transpus în limbajul mamelor, care să explice importanța construirii imunității în primii 3 ani de viață.

Au creat împreună cu experții 120 de articole, 70 de sfaturi aplicate, 40 de video care răspund la cele mai frecvente griji adresate medicului pediatru și o secțiune întreagă în site-ul Nutricia.ro care explică pas cu pas cum se construiește imunitatea.

Tot împreună cu experții, au creat un ghid pentru construirea imunității, care, pe parcursul a 41 de pagini, abordează pas cu pas de la naștere până la vârsta de 3 ani toate aspectele care trebuie luate în considerare pentru a face copilul mai rezistent și soluții și sfaturi pentru problemele de imunitate specifice vârstei.

Așa că, în loc să te panichezi, dragă viitor părinte, pune mâna și citește! Începe azi, pentru că deja alegerile tale influențează sănătatea viitorului tău copil!

Voi reveni pe acest subiect. Mi se pare poate cel mai important subiect la care un viitor părinte trebuie să se gândească. E nevoie de această campanie în societatea noastră ca de aer!