Masa în oraș. Cum îți înveți copilul bunele maniere

la masa

Vine week-end-ul și probabil cei mai mulți dintre voi veți petrece timpul alături de copii. Ce faceți, însă, când trebuie să ieșiți în oraș, când trebuie să mergeți la un restaurant?

Din experiență, vă povestesc cum Sophia reușește în doar câteva minute să întoarcă cu susul în jos un restaurant întreg, cum face vraiște câteva zeci de șervețele și cum strânge toate tacâmurile de pe masă pentru că… îi devin niște jucării foarte interesante.

Există, totuși, câteva trucuri prin care îți poți învăța copilul bunele maniere. E nevoie, însă, de răbdare din partea ta și trebuie să înțelegi că totul ține și de stadiul de învățare al copilului.

Fii realist.

Bunele maniere într-un loc public înseamnă, în general, ca un copil să stea cuminte pe scaun și să păstreze liniștea – abilități pe care copiii nu le deprind cu ușurință, ei fiind, prin natura lor, egocentrici și impulsivi. În cazul în care copilului tău îi este imposibil să respecte regulile, gândește-te că majoritatea „abaterilor disciplinare” are legătură, mai degrabă, cu stadiul lui de dezvoltare decât cu intenția de a se purta nepotrivit.

Explică-i ce are de făcut înainte de a ajunge la respectivul loc.

Mesajul tău trebuie să fie formulat în termeni pozitivi. De exemplu, „va fi o masă la care te vei simți bine, o ocazie să discutăm, dar nu vei putea alerga sau vorbi prea tare deoarece poți deranja alți oameni care, ca și tine, vor să se simtă bine”.” Sau: „Vom citi împreună ce mâncăruri delicioase sunt în meniu și vei putea comanda pentru tine. Dar nu uita să vorbești cu chelnerul încet și să spui mulțumesc.”

Nu te abate de la regulile stabilite.

Dacă faci contrariul, vei transmite copilului un mesaj confuz. Nu trebuie să te înfurii, nici să-l faci să se rușineze pentru că nu mai poate sta liniștit. Se va simți stânjenit, nesigur și va lega ieșirile în locurile publice cu aceste sentimente. Dacă nu mai poți sta, este timpul să plecați – dar important este cum faci acest lucru: păstrându-ți calmul, arătându-i clar și cu fermitate de ce faci acest lucru.

Bunele maniere se învață de acasă.

Încă de acasă trebuie stabilit un set de reguli care trebuie respectate cu consecvență. Chiar dacă mesele de acasă sunt mai relaxate (se vorbește mai tare, te mai ridici de la masă etc), există diferențe (a gătit mama sau tata, vasele se spală de membrii familiei, în bucătărie), acestea nu exclud bunele maniere. Odată ce pui această bază, trebuie să-i explici diferențele dintre masa de acasă și cea dintr-un loc public, ceea ce pentru el reprezintă, oarecum, subtilități.

Sursa articol: BabyCenter.com