Lucruri simple care ne aduc fericirea!

sursa foto: http://i.dailymail.co.uk/
sursa foto: http://i.dailymail.co.uk/

Am fost zilele trecute la o reuniune cu gaşca de prieteni şi copiii aferenţi. Vorbeam cu ei de unele, de altele şi, inevitabil, am ajuns la cei mici.

Ne întrebam ce anume îi fac fericiţi. Normal că pe listă s-a înscris joaca de orice fel, timpul petrecut cu părinţii lor, desenele animate şi toate cele uzuale. La un moment dat, am ajuns să le comparăm copilăria cu a noastră şi brusc lista a prins alt contur. Ne-am dat seama că, atunci când eram mici, lucrurile simple ne făceau cei mai fericiţi şi iată, că acum, după atâta amar de ani încă ne aducem aminte de ele.

De entuziasm şi de dragul amintirilor, am reţinut multe dintre exemple şi chiar cred că dacă le punem în practică, ai noştri dragi copii au toate şansele să aibă aceeaşi discuţie ca şi noi peste mulţi, mulţi ani. Hai să vedem dacă sunteţi de acord cu mine.

 1. Când te duci cu el prima oară pe stadion sau la circ sau la spectacol, bucură-te la fel de mult cât se bucură şi el. Dacă aplaudă frenetic, fă-o şi tu. Dacă se ridică în picioare, ridică-te şi tu.
 2. Faceți plimbări lungi, doar voi doi, chiar dacă afară plouă, dar el asta are chef să facă.
 3. Spune DA la ceva care, de regulă, e stric interzis. Cum ar fi să săriţi încălţaţi în pat.
 4. Poartă şiragul de mărgele făcut din macaroane când pleci la muncă, măcar până închizi uşa şi cel mic nu te mai vede.
 5. Când are dezordine în cameră şi nu are chef să facă curăţenie, închide-i uşa şi distraţi-vă în restul casei. Nu e o tragedie.
 6. Dacă face vreun sport, dar nu e chiar cel mai bun la capitolul ăsta, antrenează-te cu el şi încurajează-l foarte des.
 7. Lasă-l să sară în fiecare baltă în care are chef. Haine de schimb sigur sunt.
 8. Nimic nu îl va face mai fericit decât un animal de companie. Ştiu că e ultima chestie care lipseşte în casă, dar cel mic nu-şi va mai încăpea în piele de fericire. Da, tu o să ai grijă de patruped…
 9. Lasă-l să îşi rezolve singur conflictele inerente de la locul de joacă. Intervino doar când situaţia devine nasoală.
 10. Spune-i mereu că îl iubeşti, că eşti mândru de el şi mai ales că ai încredere în el.
 11. Lasă-l într-o seară sau două să se uite cu tine la film (pentru vârsta lui, evident), chiar dacă treceţi de ora de culcare.
 12. Creaţi-vă propriile tradiţii. Sâmbăta cu clătite, duminica- bicicletele prin parc, miercuri prăjituri.
 13. Roagă-l să te înveţe şi pe tine ceva. Un joc, sau ceva la care se pricepe bine. După ce ai prins ideea, nu uita să îi spui că e un profesor bun. Se va simţi foarte important.
 14. Dansaţi în mijlocul sufrageriei cu muzica dată la maximum.
 15. Faceţi-vă un semn de familie pe care să îl ştiţi şi utilizaţi doar voi.
 16. Pregătiţi micul-dejun împreună.
 17. Lăsaţi-vă mesaje draguţe unul altuia.
 18. E ok să îi mai “scapi” din când în când o bucăţică de ciocolată în pachetul pentru şcoală. Orice copil se va bucura de asta.
 19. Mergeţi la pizza fără vreo programare prealabilă. Planurile făcute pe loc reprezintă pentru ei o adevărată aventură. Aaaa şi lăsaţi-l pe el să îi spună chelnerului ce anume doreşte să mănânce. Se va simţi important.
 20. O bătaie cu perne e super, super tare!
 21. Lasă-l să-şi repare singur bicicleta. Stai pe lângă el, întreabă-l dacă poţi să-l ajuţi sau dacă mai are nevoie şi de alte unelte.
 22. Trebuie să mergi la un eveniment şi scoţi la rampă hainele elegante. Întreabă-l cu ce crede că ţi-ar sta mai bine.
 23. Moş Crăciun să îi aducă măcar 50% din lucrurile trecute în scrisoare.

Hai, că am întocmit o listă bunicică de lucruri care nouă ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Nu sunt toate “de sărit în apă”, aşa că, dacă pe ei îi fac fericiţi, chiar cred că mai putem lăsa şi de la noi… Răbdare, dragi părinţi! Răbdare, amuzament şi nu uitaţi: acţiunile noastre le marchează copilăria. Hai, să le-o clădim frumos.