Lucruri care nu i se spun viitorului tată

IMG_0453

Există lucruri generale pe care un bărbat care urmează să fie tată le tot aude, dar sunt și câteva lucruri care nu i se spun viitorului tată și care-l pot face să se simtă nepregătit pentru misiunea care îl așteaptă. Un viitor tată trebuie să fie un suport constant pentru soția lui: de la dereglările hormonale, la sexul în sarcină, la travaliu și sarcină, până la primele zile cu bebe, cu bolile lui și cu nevoile micuțului. Și totuși, aceste lucruri sunt generale – la fel de generale cum ar fi un grafic al creșterii copilului în care sunt consemnate repere ale dezvoltării copilului și vezi că, de fapt, lucrurile diferă sensibil sau substanțial. Cam așa stau lucrurile și cu noul tată, care știe, din teorie, câteva aspecte (pe care le citește, îi sunt spuse și apoi repetate). Așa că hai să facem un exercițiu de sinceritate.

Viitorul tată- perioada de sarcină

Ți se spune că soția ta va fi irascibilă, că sunt schimbări hormonale la mijloc, dar într-un interesant articol intitulat What does mean being a dad man, publicat pe site-ul The Guardian, autorul mărturisește că cel mai mare impact a fost reprezentat de modificările fizice și că nu era pregătit emoțional pentru a vedea schimbările care se petrec cu corpul soției sale (un lucru pe care l-a ținut secret deoarece și-a dat seama că nimeni nu vrea să audă un bărbat plângându-se în timp ce soția este însărcinată).

Nașterea

După lunile de sarcină, nașterea este un moment extrem de dificil pentru un bărbat și poate cel mai dificil. Și asta nu pentru că trebuie să fie la înălțimea situației ci- mai ales dacă soția este în viața de zi cu zi o persoană sigură pe ea, independentă și care emană hotărâre – este foarte greu să o vadă epuizată, sfârșită de puteri și vulnerabilă.

Același autor, pe numele lui Sarfraz Mazoor, fusese asigurat că, atunci când își va vedea pentru prima oară copilul, o să fie sigur că este tatăl celui mai frumos bebeluș din lume. Totuși, a fost uimit să constate că i se părea că fetița lui seamănă cu un extraterestru. Culmea, nu i-au dat lacrimile la vederea bebelușului fiind copleșit de admirație și dragoste pentru soția lui, de respect pentru ea după marea suferință prin care a trecut.

După naștere

Ce urmează? Lucrurile variază și în acest caz și nu este suficient să vorbim de schimbatul scutecelor, alăptare sau nopți nedormite. Noul tată va descoperi treptat noutățile și, într-adevăr, perioada este dificilă, dar nu imposibilă, iar clipele de fericire compensează orice neajuns. Până la urmă este o nouă etapă în viața de cuplu, o împlinire a familiei și o provocare care, la început, este mai grea, dar cu timpul lucrurile intră pe un făgaș nou, dar normal.

Sunt două aspecte asupra cărora Sarfraz Manzoor atrage atenția în articol: până în momentul nașterii, când își vede copilul, bebelușul nu este o realitate concretă pentru tată. Știe că urmează să se nască, dar cea care-l poartă este mama, prin urmare, ea este mult mai conștientă de acest lucru. De aceea, este mult mai pregatită pentru viitorul rol.

Da, lucrurile se schimbă după naștere, poate chiar dramatic, vei renunța pentru o vreme la hobby-uri, dar situația nu este tragică. „Natura știe ce face. Nu este un accident faptul că sarcina durează nouă luni. În acest fel, oferă bărbatului timp să înțeleagă ceea ce urmează să se întâmple în viitor”, mai spune autorul articolului.