Indemnizația pentru mame ar putea fi plafonată

Mă enervează teribil această veste, dar trebuie să vi-o dau. Am scris detaliat despre legea privind acordarea concediului pentru creșterea copilului și mii de oameni mi-au pus întrebări pentru a-și primi banii cuveniți.

Din lipsă de fonduri pentru creșterile salariale promise în programul de guvernare, executivul PSD anunță că ia în calcul plafonarea indemnizației pentru mame. (Ele sunt cele care accesează cel mai mult acest drept).

Într-o emisiune de week-end la Antena 3, vicepremierul Sevil Shaidehh a anunțat se fac calcule pentru plafonarea indemnizațiilor. Momentan, se gândesc la stabilirea unui plafon ridicat, de 5 mii sau 10 mii de lei.

Mi-e teamă, însă, că este doar un prim pas, pentru a vedea care este reacția opiniei publice. Sunt foarte puține indemnizații peste acest plafon, așa că o astfel de măsură nu ar aduce real bani la buget, sumele importante de care au nevoie pentru creșterea salariilor.

Chiar și stabilirea unui plafon ridicat cred că ne încalcă drepturile. Legea actuală stabilește un principiu al contributivității: ai cotizat, primești pe măsură. Ai plătit impozite mari, meriți să ai o indemnizație mai mare. Un plafon elimină acest principiu și duce la discriminări.

Una peste alta, sunt sigur (chiar dacă sunt subiectiv) că plafonul stabilit de guvern va fi mult mai jos. În medie, indemnizația acordată este pe la 2500 de lei. Așa că, doar un plafon în jurul acestei sume ar putea aduce bani în plus la buget.

Acest plafon este anunțat într-o perioadă în care România se confruntă cu o diminuare gravă a populației. Pe de o parte, anul 2016 a înregistrat cea mai rapidă scădere a populației din ultimii 25 de ani, iar numărul de nașteri de copii români a fost mai mare peste hotare decât pe teritoriul României!!! ( sursa aici). Mulți dintre acești copii nu se vor întoarce niciodată în țară, nu vor plăti impozite pentru pensii și salarii în România.

Eliminarea plafonului de acordare a indemnizației, prin legea actuală, venea tocmai să diminueze aceste probleme demografice. Astfel, clasa activă, cu studii superioare și cu venituri mai mari, cei care plătesc cele mai mari impozite, dar care, până acum, evitau să facă prea mulți copii, era încurajată să aducă pe lume moștenitori.

Introducerea unui plafon ne duce înapoi, ca în urmă cu câțiva ani, când foarte puțini dintre cei activi se gândeau să facă un copil sau mai mulți.

Tu ce crezi? E nevoie de un plafon pentru acordarea indemnizației sau nu? Cum ți se pare o astfel de măsură?