Începe școala. S-a schimbat ceva? (P)

Au trecut câțiva ani de când am pășit pentru prima dată pe poarta școlii. Doar câțiva. Vreo 31. Un mizilic!

Doamne, ce emoții aveam! Și am tot ținut-o așa vreo 20 de ani, cu emoții în fiecare toamnă. Chiar și la facultate aveam încă fluturi în stomac. Din alte motive ca în copilărie, dar erau pe acolo.

Mă uitam la fiică-mea. Trăiește exact aceleași sentimente ca ale mele de atunci. Are niște emoții, mamă, mamă! Și niște frici! Pfff! Va trece clasa a doua. Și îi e teamă de foarte multe lucruri. În special de matematică. Că va fi mai grea ca în clasa I. Am simțit și eu la fel, dar nu știe biata de ea că matematica din clasa a II-a e cu mult mai ușoară ca cea din clasa a III-a!!! 🙂 Să nu mai zic de cea de la liceu.

Din acest motiv, nu-și dorește să înceapă școala prea repede! Mda, ce copil își dorește să înceapă școala?!!! Pe bune? Nici noi, nici ei, acum. N-ai cum să-ți dorești să te trezești cu noaptea-n cap în fiecare dimineață și să înveți și să ai teme zi de zi. Nu-ți place să faci asta, e evident. Deci nici la capitolul ăsta nu s-a schimbat nimic.

Mi-e teamă, de altfel, că de vreo 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic în sistemul românesc de învățământ. Mda. N-aș vrea să mă duc, totuși, în zona aceea, pentru că îmi doresc un articol pozitiv. Cu emoție, cu bucurie. Cu zâmbete.

Așa că hai să rămânem pe nostalgii.

Indiferent de vârstă și de vremuri, școala aduce, totuși, și multă fericire în sufletele copiilor. Își revăd colegii, se apucă de vechile trăznăi, leagă noi prietenii și fac și mai multe trăznăi. 🙂 Fac pariu că aveți niște istorisiri fantastice din școală. Poate mi le spuneți și mie.

Iar părinții intră în panică! Da, da, n-am văzut părinte nepanicat înainte de începerea școlii. Mai ales mămici, ca să fim sinceri până la capăt.

Ce ghiozdan să-i iau? Ce încălțări? Dar ce haine? Dar câte rechizite, dar câte creioane? Dar stilouri?

Da, febra mămicilor înainte de începerea școlii rămâne constantă în fiecare an.

Pe vremea mea, teoretic, era mai simplu. Aceeași uniformă, cumpărată din același loc, aceleași rechizite etc. Acum, sunt milioane de variante din care să alegi. Și ai putea să spui că e mai dificil, tocmai pentru că ai prea multe opțiuni.

Dar mai e un motiv pentru care părinții au dificultăți înaintea începerii școlii. Cel mai important motiv. Cel care contrazice faptul că școala românească este gratuită. Exact. Despre bani vorbim.

Biata mama se dădea peste cap să facă rost de bani pentru toate rechizitele mele. Pe vremea aia, nu aveam prea mulți bani și orice cheltuială în plus era resimțită din plin de toată familia. În multe cazuri, situația este valabilă și acum. Pentru că, hai să fim serioși, începerea școlii e un efort financiar. Se adună al naibii de multe lucruri de cumpărat.

Bine, nu mai sunt rechizitele acelea terne și, în multe cazuri, nu mai vorbim nici despre uniforma albastru petrol. Acum totul e colorat, coperțile sunt cu tot felul de personaje animate, rucsacul trebuie să fie neapărat cu LOL sau Spider Man, dar toate, toate atârnă la buzunar.

Din toate aceste motive, eu vă sfătuiesc să aruncați un ochi pe oferta celor de la PEPCO- produsele “Back to school”. Prețurile sunt uimitor de decente. Până în 30 de lei un rucsac, 60 de bani un caiet sau 5 lei un set de carioci. Cu 100 de lei, i-am luat Sophiei rechizite pentru un an întreg. Și, chiar dacă e un articol publicitar, lucrurile sunt exact așa cum vi le povestesc. 🙂

Nu mai zic de hainele pentru școală sau pentru sport. De vreo doi ani, tot cumpărăm de la PEPCO, bumbacul din bluze e surprinzător de bun. Adică nu te-ai aștepta de la o bluză care costă mai puțin de 10 lei să reziste la mai mult de două spălări. Ei bine, e chiar ok un semestru întreg.

Așa că… în căutările pentru rechizite și hăinuțe, dați o raită și prin PEPCO. Sunt sigur că veți găsi lucruri atractive!