Ghidul familiei pentru navigare în siguranță pe internet. (P)

Este clar că internetul este prezentul și viitorul. Dacă, în trecut, căutam să o țin pe Soph la distanță de ecrane, ei bine, lucrurile s-au schimbat destul de mult și trebuie să ne adaptăm vremurilor.

Pe de o parte, Sophia are 9 ani, a crescut, pe de altă parte, din cauza pandemiei, studiul ei se mută tot mai mult online. De la orele online, la temele pe care trebuie să le facă, la informațiile pe care trebuie să le caute, toate sunt acum în computer.

Plus că tik tok-ul, youtube-ul și multe alte medii online o atrag enorm. E până la urmă o mică domnișoară, are gașca ei de prietene și se distrează împreună cu aceste medii de socializare.

Așa că și noi, părinții, trebuie să ne adaptăm la noile nevoi ale copilului.

TIMP LIMITAT LA TELEFONUL MOBIL

Sophia are acum telefon propriu. De mult timp și l-a dorit, până la urmă s-a întâmplat. Doar că am încercat să am un minim control asupra gadgetului. Nu să-i invadez intimitatea, dar să știu de exemplu cât timp petrece pe o anumită aplicație.

Așa se face că, acum, are timp limitat la cele mai multe aplicații. O oră pe zi. Și să vezi cum se roagă de mine să-i măresc limita! 🙂 Ce să zic… am și eu micile mele bucurii!

Nu în ultimul rând, știu unde se află. E foarte important acest aspect. „Find mobile” este o aplicație pe care ar cam trebui să o aibă activată telefonul oricărui copil.

Pe de altă parte, nu sunt de acord cu ideea de a-i da copilului telefonul părintelui. Poate amâni astfel dorința celui mic de a avea propriul gadget, dar, de pe telefonul adultului, copilul are acces la informații importante care pot fi folosite complet aiurea. Mă gândesc la date de carduri sau anumite parole.

REGULI MINIME DE SIGURANȚĂ PE INTERNET 

La acest capitol, cred că trebuie început mai ales cu educarea părinților. Da, noi ar trebui să învățăm înaintea copiilor. Din păcate, prea mulți adulți își postează toate datele personale, se încred în oricine foarte repede și, mai rău, sunt foarte violenți verbal pe internet.

Cei de la Google au creat o platformă destinată preponderent copiilor, Eroii Internetului, care îi pregătește pe cei mici să ia decizii înțelepte pe internet, cu joculețe informative, cu totul felul de elemente de interactivitate. Cum, însă, puțini adulți știu ce înseamnă cetățenie digitală și securitate digitală, din punctul meu de vedere, este clar utilă și pentru părinți. Iar cei de la Google au pe această platformă până și o broșură pentru întreaga familie, Ghidul Familiei.

După studierea materialului lor, vă explic concret de ce cred eu că întreaga familie are nevoie de educație pentru a naviga pe internet.

1. DISTRIBUIE CU PRUDENȚĂ- FII INTELIGENT

Ce fel de informații postăm pe internet? Am întrebat o sută de români! Răspuns: toate informațiile, orice, oricând. Ce mare scofală? Doar sunt acolo, în eter, departe de mine. Nu mă afectează!

De câte ori, ați dat, în doar câteva secunde, numărul de telefon și adresa atunci când ați accesat un site? Dacă vă oprea un străin pe stradă și vi le cerea, i le dădeați atât de ușor? Sau nu-i așa că anunțați când plecați în vacanță? Încă puțin și puteți lăsa și cheia casei sub preșul de la intrare.

Astfel de informații și multe altele nu trebuie furnizate. Iar copiii trebuie să învețe asta chiar de la părinții lor, care le sunt cel mai important exemplu. Un copil este inocent, credul, naiv. Poate fi mult mai ușor păcălit să divulge informații sensibile, dacă nu a fost învățat să nu o facă.

Sunt multe scenarii despre care copiilor trebuie să li se explice că pot deveni realitate. Ghidul Familiei dezbate pe îndelete despre ele.

2. NU TE LĂSA PĂCĂLIT- RĂMÂI ALERT

Oare toate informațiile de pe net sunt reale? Oare tot ce aflăm este adevărat? Românul are o vorbă veche: “Nu tot ce zboară se mănâncă!”.

“Majoritatea dispozitivelor moderne au capacitatea de a căuta, dar nu au capacitatea de a ne spune ce este adevărat, fals sau de încredere – inteligența umană rămâne în continuare cea mai bună ”tehnologie” care poate face acest lucru.”- scrie în ghid. Da, da! Inteligența umană! Adică spiritul nostru critic, capacitatea noastră de a filtra informațiile și de a le verifica din mai multe surse.

La nivelul copilului, o știre falsă despre starea de sănătate a cântărețului favorit îi poate da o stare de nervozitate, agitație sau chiar tristețe profundă. Așa că mare atenție! Nu mai vorbim despre celebrele deja “fake news”-uri despre Covid, antene 5 G și Iluminati. Unui copil nu-i poți cere să le descopere, dar adultul ar trebui să aibă capacitatea de a le arunca direct la gunoi.

3. SECURIZEAZĂ-ȚI SECRETELE! FII PUTERNIC!

Câți dintre noi ne gândim la securitate online când navigăm? Sincer. Și cum vă imaginați că s-ar gândi copiii noștri, dacă nu le explicăm pe îndelete?

Hackerii sunt invizibili, dar pot provoca daune imense. O parolă prea simplă sau salvată aiurea, un cod PIN pus prin telefon. Hm?! Nu cumva tocmai ștergeți niște date pentru că v-am amintit eu de ele acum?

Sfat practic: „Inl0c^iți lit3r3le c^ cifre a$a (acesta are un dublu avantaj: păstrează parola ușor de reținut, în timp ce o face mult mai dificil de aflat de către un program)”- recomandare din Ghidul Familiei

Sunt multe metode de securizare a datelor personale. Trebuie doar să vă gândiți puțin înainte de a alege o variantă simplă. Nu de alta, dar urmările pot fi extrem de “dureroase”.

4. E COOL SĂ FII AMABIL

Prea multă lume aruncă imediat cu noroi, fără să ceară explicații, fără să asculte argumente. În calitate de persoană publică, am trecut de multe ori prin astfel de situații. La început, m-au durut, m-au jignit. În timp, am învățat să nu le mai bag în seamă.

Dar un copil? Cum va reacționa el la jigniri? Și cât de repede va împrumuta un astfel de comportament pentru a-l folosi împotriva altora?

Astfel de acțiuni se numesc bullying online și nu contează vârsta la care poți deveni victima lor.

La acest capitol, nu e multă teorie de învățat și nici termeni elevați de descoperit. Aici este vorba despre exemplul pe care îl dă părintele, despre modul în care el se poartă în viața de zi cu zi. Involuntar, stilul brutal se transferă și în mediul online. Ba chiar acolo, protejați de distanță, oamenii devin chiar mai duri.

Și stau să mă gândesc dacă, în locul celui pe care îl jignești, ar fi copilul tău, cum te-ai simți?

5. DACĂ AI ÎNDOIELI, ÎNTREABĂ. FII CURAJOS!

E foarte important ca cei mici să înțeleagă că nu sunt singuri. Că ne au pe noi lângă ei, profesori, rude, prieteni mai mari. Toți aceștia îi pot ajuta în situații dificile, inclusiv cele apărute pe net.

Și trebuie învățați să ceară ajutor. Să aibă curajul să facă asta pentru că nu vor fi pedepsiți, ci vor fi îndrumați.

Acasă este acel loc sigur, în care putem vorbi despre ce se întâmplă la școală și online.– e scris foarte frumos și adevărat în Ghidul Familiei celor de la Google.

Mai ales acasă, copilul trebuie să se simtă în siguranță, trebuie să-i câștigăm încrederea astfel încât să ne spună tot ce are pe suflet.

Acestea sunt foarte pe scurt câteva sfaturi utile pentru a naviga în siguranță pe internet atât voi, cât și copiii voștri. Găsiți în platforma Google multe alte informații foarte bune. Citiți-le sau testați-le cu cei mici! Va fi și distractiv, nu doar util!

CONCURS

În plus, am un concurs interesant pentru voi.

Faceți o postare pe pagina voastră de Instagram sau Facebook despre experiența pe site-ul creat de Google, despre lucrurile noi învățate. Dați-mi un tag la pagina @Taticool (facebook sau instagram) și un hastag #EroiiInternetului.

Concursul durează o săptămână, până pe 10 septembrie.  Eu voi alege cele mai interesante cinci povești/ postări și voi oferi fiecărui câștigător câte un kit “Eroii Internetului”.

Baftă la concurs și vă rog citiți articolul și site-ul recomandat! Chiar merită să știți cum vă protejați copilul!