Fii șeful copilului tău: bagă-l în ședință 15 minute pe zi!

Părintele este șeful copilului lui. Așa a fost dintotdeauna! Părinții noștri au fost șefii noștri. Părințiilor părinților noștri le-au fost șefi lor. „Fă aia acum!”,  “Trebuie să mănânci acum!”, “Scrie acum, altfel îți închid televizorul!”.

Da, părinții noștri ne-au fost șefi. Ne impuneau să facem lucrurile atunci când doreau ei, ne aplicau pedepse, ne tăiau din “salariu”, erau mână de fier. Noi suntem generația de copii “angajați” la părinți.

Paradoxal, Laura Marham, mare psiholog clinician american spune că ar trebui să preluăm și astăzi din această mentalitate. Laura este unul dintre experții implicați în campania Danonino “Spune Da”, o campanie care încurajează părinții să cultive autonomia copiilor, să le ofere puterea de a explora lumea cu încredere.

Am avut bucuria să o întâlnesc la o masă rotundă, dar m-a șocat afirmația ei. Apoi stimata doamnă a continuat: “Fii un șef modern! Bagă-ți copilul în ședință măcar 15 minute pe zi!”.

Concret este vorba, nu despre șefia clasică, ci despre o abordare modernă, care vizează opusul celei cu care noi am fost crescuți. Vizează conectarea cu copilul și impune obligații pentru părinte, pentru șeful din casă.

„Fii un șef deștept!”, spune Laura. Chiar dacă vii rupt de oboseală de la serviciul adevărat, bagă-ți copilul în ședință măcar 15 minute. Oferă-i timp doar tu cu el, în care analizați întâmplările zilei. Ce a făcut la grădiniță, la școală, ce l-a supărat, ce l-a bucurat, ce ar fi vrut să fie mai bine în ziua aceea, ce nu a reușit să facă.

Un astfel de șef ar trebui să fii pentru copilul tău: unul deștept, care își bagă copilul în ședință pentru a-l face mai bun ca azi, pentru a-l apropia mai mult de tine.

Tu, indiferent de vârsta lui, îi vei fi șef. Tu ai mai multe cunoștințe ca el, ai o experiență de viață pe care el nu o are, tu ai fost ca el, el mai are mulți ani de trăit până va ajunge ca tine.

Tocmai de aceea tu trebuie să-l asculți, trebuie, prin experiența ta, să-i dai sfaturi de viață, să-i oferi soluții la problemele care lui i se par de nedepășit.

Fii șeful copilului tău! Acordă-i măcar 15 minute pe zi, în care aveți o ședință doar voi doi. În care te conectezi cu el și îl asculți, mai întâi. Îi ceri “raportul” zilei. Apoi, vorbiți, povestiți împreună și faceți planul pentru a doua zi și pentru anii ce vor să vină.

Insuflă-i astfel valori sănătoase, bunătate, tărie de caracter, putere de a depăși obstacolele, curaj, creativitate și multe altele. Pe toate, doar de la tine le va putea învăța, dragă părinte. Tu ești primul lui exemplu, pe tine te va copia în toate. Are nevoie de tine, trebuie să fii foarte prezent în viața lui. Despre asta este, de fapt, afirmația apararent șocantă a Laurei Markham.

Tu ești primul șef pe care TREBUIE să-l aibă în viață! Un șef deștept care, în întreaga activitate, are un singur scop: de a-i oferi copilului toate uneltele pentru a fi mai bun azi decât ieri și mâine mai bun ca azi. Pentru tine, pentru copil și pentru întreaga societate.