Ea e Andra, un exemplu pentru toți copiii noștri! (P)

N-am crezut că mă va impresiona un copil. O văd pe fiică-mea zi de zi, mă mai surprinde cu câte-o ghidușie, dar o cunosc, în mare, știu la ce să mă aștept.

Așa că m-am dus la interviul cu Andra pregătit 100%, credeam eu.

Andra- Maria Jitaru este un copil de 11 ani, aparent ca toți ceilalți copii. Visează să se facă baschetbalistă dar și să aibă propria școală de pictură. Da, pictează de vreo doi ani.

Și aici apare spectaculosul: picturile pe care le face, le vinde ulterior și donează banii altor copii care au mai multă nevoie de ei! Mda, hai să vă văd ce puteți spune despre gestul Andrei!!!

Pe mine m-a dat pe spate. Nici măcar nu-i trece prin cap să țină banii pentru ea. NU! Pentru că ea își ia fericirea din gesturile astea. Priviți-o, vă rog, și veți înțelege!

Fiică-mea nu vrea să dea încă nici măcar din jucăriile vechi. Nu o grăbesc, știu că fiecare copil se dezvoltă diferit, dar lucrăm intens la a-i crește generozitatea față de alți copii. Cred că e un lucru important pentru dezvoltarea ei mentală și țin să o formez ca pe un om bun.

Revin la Andra. Gestul ei mi se pare fabulos, pentru un copil de 11 ani. Îmi spune, la finalul interviului, că așa ar trebui să facă toți prichindeii. Când vedeți un copil cu haine vechi, fără încălțări, amărât, opriți-vă și ajutați-l. Dați-i și lui din ce aveți!”. Dacă am gândi și noi ca Andra…

Și mai are Andra ceva spectaculos: doi părinți senzaționali! Ioana și Gabriel au stat în spatele camerei, în timpul interviului, și au avut mai multe emoții ca fiica lor. Sunt niște oameni simpli, care, însă, i-au suflat continuu în aripi fetei lor.

Era ușor să-i spună NU. Ce prostie, auzi la ea, vrea să picteze și să doneze? Lasă-ne cu trăznăile astea! Eventual pune banii deoparte și ia-ți ceva cu ei!

Și, totuși, părinții ăștia doi au crezut la fel de mult în visul Andrei, ca puștoiaca însăși.

Au ajutat-o cu materialele pentru pictură, au ajutat-o să-și popularizeze lucrările. I-au spus DA tot timpul! Chiar Andra spune că nu a auzit vreodată NU în casa lor.

Și iată că, acum, copilul acesta are un vis împlinit. Mai are multe pe listă, dar e un prim pas. La care părinții ei au avut un rol determinant. Și știți ce spune Andra, absolut sigură pe ea? Că nu e vreun lucru pe care ea nu se simte în stare să-l împlinească.

Și aici e doar “vina” părinților! Pentru că adulții formează un copil puternic, un copil care crede că poate învinge orice obstacol, care e sigur că orice vis este realizabil.

Suflați-le în aripi, dragi părinți, copiilor voștri! Încurajați-i să zboare și să viseze! Micuții noștri au nevoie de visuri!

***Interviu și articol realizat la propunerea Danonino, în cadrul campaniei “Spune DA”.