Dragi gravide: nu nașteți încă, poate se răzgândește guvernul!

Revoluția fiscală a mărețului guvern vă afectează și pe voi, dragi viitoare mămici. Vă aduce și vouă mult, mult „bine”! Mai exact un bine de până la minus 25% la veniturile pe prenatal și postnatal. Și o indemnizație de creștere a copilului mai mică. Căci guvernul a vrut să vă fie bine!

Haideți să vă explic în detaliu.

Prenatalul (max 84 de zile) și postnatalul (cel puțin 42 de zile), împreună cel mult 126 de zile, sunt considerate concedii medicale.

Iar concediul medical se calculează astfel: CM= 85% din media zilnică a brutului în ultimele 6 luni anterioare concediului x nr. zile lucrătoare în luna de calcul – contribuția CAS. (SURSA)

MINUS CONTRIBUȚIA CAS. Aici apare problema, căci prin revoluția fiscală, ordonanța 3/ 2018, prin mutarea CAS-urilor de la angajator la angajat și prin eliminarea unor plafoane, acest minus crește foarte mult. Și, potrivit mai multor calcule, banii primiți în mână de cei aflați în concediu medical pot fi cu până la 25% mai puțini. Da, minus un sfert.

„De exemplu, la un salariu net de 4.000 de lei şi brut de 7.000 de lei, contribuţiile la asigurările sociale erau în valoare de 364 de lei, lunar, până acum, pentru că se calculau în funcţie de salariul mediu pe economie. Acum a fost eliminată plafonarea şi ajung la peste 1.500 de lei.
Diferenţa este de 1.170 de lei, o scădere de 25% a veniturilor obţinute în timpul concediului medical.” (SURSA)

Rezumat: dacă intrați în concediu medical, luați mai puțini bani ca până acum. Cu 25% mai puțin.

În cazul gravidelor, aflate pe ultimele luni de sarcină, aceste venituri lipsă afectează și viitoarea indemnizație pe care o vor lua pentru cei doi ani de creștere a copilului, ani cuveniți.

Indemnizația se calculează ca 85% din media veniturilor obținute în 12 luni lucrate din ultimii 2 ani înaintea nașterii. Mai exact: ai născut, depui dosarul cu fluturașii de venituri din 12 luni lucrate, numărând înapoi de la data nașterii.

Multe dintre gravide intră în prenatal cam 2 luni. Aceste 2 luni sunt considerate concediu medical. Și HOPA! Am scris mai sus, înseamnă venituri mai mici.

Deci 2 luni cu minus 25% și vreo 10 cu luni cu venitul de care știați, cel muncit. Iar indemnizația= 85% din media acestora. Cel mult, că mai sunt și plafoane. Căci, dacă ai un salariu „nesimțit”, cum spun guvernanții, ești nașpa și ești plafonat.

În fine.

Decizia se aplică deja din luna ianuarie și se pare că gravidele aflate în prenatal în ianurie, calculat pe vechea grilă, se vor trezi cu popriri de la ANAF. Că trebuie să dea bani înapoi. Tare, nu?

Una peste alta, dacă vreți prenatal, eu zic să mai așteptați puțin. Ce contează că trebuie să nașteți?! Mai țineți copiii acolo un pic. Nu de alta, dar ministrul a declarat alaltăieri că va rezolva. Ce? Vom vedea? Și mai ales peste cât timp va rezolva? Facem pariu că măcar vreo 3-4 luni, lucrurile rămân așa? Ca să adune câțiva lei la buget? Ce contează că iau de la gravide?

Și știți ce mă doare cel mai tare? Că oamenii afectați rău de tot de modificarea asta sunt oameni foarte bolnavi. Lăsând gravidele la o parte, oamenii care au nevoie de concediu medical pe o perioadă mare de timp au boli grave, au cancere, le e rău de tot.

Iar acum au și 25% mai puțini bani.