Dragă părinte, uite ceva nou pentru sănătatea copilului! (P)

De la bun început, țin să precizez că acesta este un articol subiectiv. Este punctul meu de vedere, nu un adevăr absolut. Este alegerea mea în privința copilului meu, după o analiză atentă, și, mai ales, după sfatul specialistului- pediatrul în acest caz.

Nu spun că tu trebuie să faci ca mine, dar spun că e bine să citești articolul astfel încât să fii informat, să știi că există produsele astea, și să discuți cu pediatrul dacă v-ar fi utile și vouă.

E vorba despre suplimentele de vitamine și minerale. În mod normal, corpul omenesc trebuie să-și ia necesarul din alimentație sau mediul înconjurător. Fier, calciu, vitamina A, vitamina B, vitamina C și faimoasa vitamină D. Le găsim în carne, lactate, legume, mai ales legumele verzi, în ouă, în pește sau prin expunerea la soare. Avem nevoie de tot amalgamul ăsta pentru o viață sănătoasă.

Hai să fim serioși, însă! Mai nimeni nu le ia pe toate din viața sănătoasă, din alimentația ca la carte. Așa că mulți dintre noi avem carențe.

Iar la copii, carențele astea sunt accentuate de lipsa poftei de mâncare, de selecțiile pe care le fac ei înșiși (câți copii mănâncă brocolli, linte, mazăre?) și de acceptul părinților. Hai să fim sinceri, măcar o secundă! E vreun părinte care n-a cedat insistențelor copilului, care a zis că nu mănâncă decât ceva din farfurie și nu tot? Sau care nu i-a dat și mâncare nesănătoasă? Sau care, pur și simplu, nu i-a pus la o masă farfuria perfectă? Aia cu jumătate legume, un sfert carbohidrați și un sfert proteine.

Bun, acestea fiind zise, îmi pun cenușă în cap și recunosc că nu sunt părintele perfect. Cel puțin din acest punct de vedere. Suntem echilibrați, dar nu ne creștem copilul după ultimele studii în domeniul nutriției. Și nici nu avem cel mai mâncău copil din lume. Despre asta vă povestesc, însă, într-un alt articol.

Așa că, de-a lungul vieții ei, atunci când pediatrul ne-a recomandat, analizând-o pe Sophia, am apelat și la suplimente. Da, alea de-i completează necesarul de vitamine. Uneori tratamente naturiste, alteori suplimente. Alteori împreună.

Mai ales în sezonul rece, când era mică. Apoi, alte tipuri, când osatura a început să i se dezvolte rapid. Acum, suplimente pentru energie, memorie, dezvoltarea creierului.

Cine are, însă, nevoie de suplimentele astea?

Dacă recunoaștem sincer niște lucruri, cam toți copiii. La carte, scrie, însă, cam așa: copiii care nu au mese regulate, copiii care mănâncă foarte puțin, copiii mofturoși, copiii supuși unei diete (intoleranți la lactoză sau cu probleme de obezitate), copiii cu boli cronice. Deci dacă nu aveți un astfel de copil, puteți trece mai departe. Dacă, totuși, sunteți ca noi, vă rog continuați să citiți.

Bun.

Cum spuneam, suplimentele astea trebuie administrate doar la sfatul medicului și pe anumite categorii de vârstă.

1-3 ani

– pentru dezvoltare armonioasă și oase sănătoase, pentru completarea dozei de fier și pentru creșterea imunității. Vezi răcelile, atunci când duci copilul la grădiniță, în primul an.

3-6 ani

– pentru imunitate, dinți sănătoși și oase puternice, dar și pentru funcțiile cognitive.

6- 9 ani

– pentru toate cele de mai sus, dar și pentru dezvoltarea creierului. Copilul ia contactul cu studiul aprofundat, cu temele, cu sistemul școlar.

Apoi, aceste suplimente trebuie să aibă niște forme atractive pentru copii. Mai întâi siropuri, apoi piureuri, apoi tablete masticabile- jeleuri. Să fie gustoase pentru cei mici, că altfel nu le acceptă. Și o luăm de la capăt, cu nazurile. Și trebuie să fie fără coloranți. Și fără conservanți. Și mai ales… fără zahăr. Adică… foarte, foarte aproape de chestiile naturale.

Pentru noi, alegerea a fost simplă, Sophia a fost chiar cea care a ales: marțienii ăia gumați. Prima dată când i-am dat suplimente, jeleurile alea i-au plăcut imediat.

Între timp, lucrurile au evoluat, iar gama Minimarțieni Futura cuprinde produse nișate pe fiecare categorie de vârstă în parte. Vă las aici informațiile complete despre produsele lor. Sunt produse recomandate de Societatea Română de Pediatrie, dar, înainte să le administrați copilului, cereți și părerea medicului curant, cel care știe exact cum se dezvoltă cel mic. Una peste alta e bine să știți că există și că sunt cam cele mai bune de pe piață.