Doamna primar, îmi împrumutați și mie o bonă trei zile?

UPDATE: Școlile și grădinițele vor fi închise până luni!!!

Gabriela Firea în această seară: ”Cursurile sunt oprite până LUNI. Potrivit domnului ministru al Educaţiei nu era o perioadă de predare, ci una de evaluare. Era mult mai periculos să expunem copiii şi profesorii la ger, la zăpada viscolită de mâine seară şi poimâine dimineaţă.”

***

În dimineața aceasta, Sophia ar fi trebuit să meargă la grădiniță, în prima zi de după lunga vacanță de sărbători. Îmi iubesc copilul enorm, dar de abia așteptam să o ducă la grădi ca să-mi văd și eu de sumedenia de treburi de om mare pe care le am. Chiar și ea era nerăbdătoare să-și întâlnească prietenii.

Dar, nu se vor ține cursuri două zile. Până și directoarea de la grădinița Sophiei ne-a anunțat că ține instituția închisă, deși e o grădiniță privată. Deci, nu avem scăpare nici noi.

Suntem părinți singuri. Nu avem niciun ajutor, mama e plecată foarte departe, iar soacra este și ea înzăpezită prin alte troiene.

Decizia de a închide școlile și grădinițele două zile ne-a lovit în moalele capului. Și se pare că și miercuri vor fi închise. Și mai rău!

Eu nu am șef. Îmi conduc propria afacere, dar trebuie să fiu la birou zilnic. Nu are cine să urle la mine că nu mă duc, dar, dacă nu ajung, nu fac bani, nu am venituri. Deci e chiar mai rău. La fel e și Cristina.

Nu prea pot să o iau pe Soph la birou, iar acasă nu am cu cine să o las. Probabil vom face ping-pong cu ea, o vom pasa de la unul la altul în zilele astea.

Sute de mii de familii bucureștene sunt, însă, într-o situație mult mai complicată decât a noastră. Au șefi, lucrează în privat, acolo unde nu e interesat nimeni de motivele personale. Acolo unde șeful nu vrea să știe că ai copii și că nu ai cu cine să-i lași.

Deși m-a revoltat decizia de a închide unitățile de învățământ, chiar încerc să nu fac politică și să caut motivele logice ale primarului.

Bun. Va fi ger și înțeleg că, marți spre miercuri, va fi iar vijelie.

Aplicația de pe mobil dă următoarele valori meteo în București:

Luni- minus 11 grade ziua, – 23 noaptea. Noaptea nu circulă niciun copil.

Marți- minus 8 grade ziua, – 11 noaptea. Noaptea e aproape la fel de „cald” ca ziua.

Miercuri- minus 4 grade ziua, – 12 noaptea.

Potrivit acestor date, cea mai scăzută temperatură la care ar putea fi supus un copil în perioada asta ar fi de -10, -11 grade Celsius.

Acum, poate sunt eu nebun, poate că e groaznic la -10, dar anul trecut, pe vremea asta, am avut -20 și nu s-a plâns nimeni, n-a fost nicio școală închisă în București. Mint? Nu cred.

În alte vremuri, erau temperaturi și mai scăzute.

Ce fac copiii din Rusia sau Finlanda? La -10 grade, cred că li se pare cald. Și, cu siguranță, se duc la grădiniță sau la școală. Veți spune că ai noștri nu sunt la fel de căliți ca cei de acolo, dar de ce vorbim despre asta? Nu cred că e vreun părinte nebun să-și expună copilul mult timp la temperaturi scăzute.

Ne îmbrăcăm bine, acoperim chiar și fețele și asta e. Și, dacă avem mintea la noi, renunțăm la așteptatul autobuzului și luăm un taxi până la școală. E doar o situație specială.

Dacă, totuși, ne speriem de -10 grade Celsius, doamna primar, eu aș fi căutat o formă mai blândă pentru această decizie. Nu știu, ceva de genul „absențele vor fi motivate în aceste zile”. Dar cine decidea să-și ducă odrasla la școală, avea măcar unde. Așa nu avem! Iar unii au șefi! Deci foarte nasol!

Sau poate că decizia asta are alte motive: Bucureștiul arată încă foarte prost, găsești la tot pasul nămeți și încă două zile fără haosul din stațiile de autobuz le-ar da răgaz drumarilor să curețe. Oare de fapt ăsta să fie adevărul?

Atunci, îmi pare rău, doamna primar, dar decizia dvs e doar o chestie de imagine. Să nu vă înjure lumea că Bucureștiul e îngropat în troiene. Așa vă înjură doar părinții, oamenii activi, care oricum nu v-au votat că n-au ieșit la vot.

Nu pot să mă abțin și întreb: a nins puternic vineri. Vineri toată ziua, utilaje pe străzi la greu. O bilă albă, recunosc. Eu zic că a fost un mare noroc pentru toată lumea că a nins vineri. Bucureștenii au stat acasă în week-end și nimeni nu s-a plâns că iar ne-a luat ninsoarea pe nepregătite.

Dar sâmbătă și duminică ar fi trebuit să fie timp suficient pentru curățarea orașului. Sau cer prea mult? Să înțeleg că drumarii nu lucrează duminica? N-am văzut mai nimic pe străzi ieri. Lasă că lucrăm noi în zilele astea și trebuie să ne luăm copiii după noi.

Bun, asta e, până la urmă. Mai aveți două zile pentru curățare. Poate chiar trei, că sunt aproape sigur că, și pentru miercuri, veți decide să închideți școlile și grădinițele.

Dar, dacă joi, mai avem o singură grămadă de zăpadă în București, atunci promit că vin să vă cer o bonă de împrumut! Pe bune? Hai să închidem tot, ca să fie drumurile curate! Nu-i mai bine așa? Sau să ne mutăm la căldură, ca să nu mai așteptăm mila cuiva cu o volă!