De cuplu: „Bate-o, mă, că merită!” O palmă e ruinarea unei lumi.

sursa foto: http://www.usnews.com/
sursa foto: http://www.usnews.com/

Chiar sper să nu te regăseşti în acest text. Sincer, sper asta!

Ai luat-o de soție și o iubeai mult. Sau… încă nu v-ați căsătorit, dar o iubești la fel de mult. Poate aveți și un copil, doi, trei… Încă de când ați pornit împreună pe același drum ați sperat și v-ați gândit că veți forma o familie frumoasă. Că veți trăi linişitiţi, în armonie, înconjurați de dragoste, sinceritate și respect. Respect reciproc.

Cu timpul, lucrurile s-au mai schimbat. A intervenit monotonia, ați dat de greu, de probleme, de neajunsuri. V-ați răcit unul faţă de celălalt, v-ați pierdut pe drum. V-ați pierdut pe drum și o ceartă banală sau mai serioasă a șters cu buretele tot ce a fost frumos.

I-ai dat prima palmă. La nervi… Niște nervi care nu știi de unde au venit, ce anume, exact, i-a declanșat, cert este că s-a întâmplat. Ți-ai cerut scuze cu cerul și cu pământul. Chiar ți-a părut rău după ce te-ai calmat. Sunt convins de asta. Chiar dacă nu ai recunoscut-o, ți-a părut rău.

Una e să te bați bărbăteşte în faţa blocului, deși nici pe asta nu o înțeleg, și alta e să ridici mâna asupra jumătăţii tale, asupra femeii care are grijă de tine, care te-a acceptat cu bune și cu rele, asupra femeii care ți-a dăruit un copil sau mai mulți, asupra femeii care și-a pus toată baza în tine că vei avea grijă de ea și că o vei ocroti de tot și de toate.

Da, în ea ai dat ca un animal. Asupra ei ți-ai revărsat nervii. Asupra femeii care credea în tine orbeşte.

Ai încercat să te revanşezi cu ce ai știut tu mai bine. I-ai adus flori, ai gătit pentru ea, i-ai cumpărat ceva frumos sau mai știu eu ce ți-a trecut prin cap. Te-a iertat sau cel puțin așa ți-a spus.

Știi de fapt ce e în sufletul ei? Frică! Da, îi e frică de tine și îi va fi mereu și ceva, în sufletul ei, se va rupe definitiv. Întotdeauna își va aduce aminte de gestul tău. La fiecare ceartă sau la cea mai banală discuție în contradictoriu se va gândi, inevitabil, ca te vei năpusti din nou asupra ei. Că tu, bărbat puternic care ar trebui să o ocroteşti, vei vedea negru în faţa ochilor și îi vei demonstra din nou cine poartă pantalonii în casă. Așa cum ai mai făcut-o!

Tu ai de pierdut!

Probabil nu va pleca după prima ta ieșire. Cum ți-am spus, te va ierta pentru că te iubește și va pune totul pe seama unui moment de furie. Mintea ei nu va putea accepta în prima fază că tu ai putut să-i faci aşa ceva. Se va gândi că nu se va mai repeta, deși toată lumea îi spune că, dacă a dat o dată, o va face și a doua și a treia oară.

Se va întâmpla a doua oară? Dacă e o femeie adevărată, chiar sper să plece. Să te lase! Să te lase cu violența ta, cu apucăturile tale, cu nervii tăi. Și știi de ce o va face? Pentru că își va da seama că nimic nu o mai ţine lângă tine.

Pentru că frica e cel mai mare duşman al omului. Frica te dezarmează sau te întărește într-o așa mare măsură încât poți muta și munții. Dacă își va lua inima în dinți, nimic din ceea ce vei face tu, bărbate, nu o va întoarce înapoi. Aveți și copii? Se va înverşuna și mai mult. Nicio femeie adevărată, cu capul pe umeri nu își va expune puii la un asemenea peisaj. Și bine face!

Știi? Am mai zis-o: violența apare atunci când argumentele dispar. Merită toate astea? Merită să recurgi la violență, chiar şi verbală, și să pierzi tot într-o fracţiune de secundă pentru că tu, bărbate, nu ai mai știut ce să spui?

Poate vei spera că nu va pleca nici după ce ai lovit-o a doua oară. Vei spera la iertare. Îi vei promite marea cu sarea și îi vei promite că vei face și mai multe pentru ea. Deja ai pierdut. Deja, când ai ridicat mâna a două oară, dacă e femeie adevărată, ai pierdut. Te va lăsa în mizeria ta și va pleca atât de departe încât în scurt timp, în sufletul, mintea și viața ei vei fi doar o pagină din istoria vieții. O pagină și cam atât.

Mulți dintre noi suntem colerici. Ne pierdem cumpătul, mințile și acționăm prost la nervi. Știi că ești așa și crezi că ea te provoacă? Fii mai deștept cu o secundă. Trage adânc aer în piept, numără până la 10 și repetă-ţi în cap faptul că toți trecem prin probleme, toți dăm de greu, însă bătaia, înjurăturile şi jignirile nu sunt o soluție!

Ai auzit de compromis? Ai auzit de renunţare? Ai auzit de echipă? Ai aflat până acum ce înseamnă cu adevărat familie? Gândește-te și acţionează ca atare până când pentru tine, bărbate, nu va fi prea târziu.

Te vei trezi singur și poate, la început, uşurat. „Ai scăpat de nebună!”. Știi cum va fi într-o lună? Iadul pe pământ în sufletul tău. Îți vei da seama că nimeni și nimic nu ți-o mai pot aduce înapoi. Și chiar dacă minunea se va întâmpla și ea îți va călca din nou pragul, nimic nu va mai fi la fel. Niciodată. De ce? Din cauză că tu, bărbate, n-ai mai avut argumente încă de la prima palmă.

De-a lungul timpului, statisticile te lăsau mască. La fiecare 30 de secunde, o femeie era bătută. Se întâmpla în urmă cu câțiva ani, dar nici azi nu s-au schimbat prea multe. Și știți ce e și mai îngrijorător? Că statisticile acestea sunt doar orientative. Sunt extrem de multe cazuri nedeclarate. Sunt mii de femei care suportă umilinţe și bătăi atroce și le e frică să strige după ajutor.

Tu, bărbate, ești puternic, voinic și uneori nemilos. Știi ce e o palmă? Știi, că, dacă o dai, înseamnă că ai primit-o? Dar ştii ce e o palmă dată femeii de lângă tine? O palmă e ruinarea unei lumi. Lumea pe care tu cu soția sau partenera ta ați creat-o împreună. O palmă poate anula tot. O bătaie poate şterge și ultima fărâmă de dragoste și respect. De ce o faci?