Programul Sophiei mi se pare infernal. Sincer nu cred că, dacă aș mai fi copil, aș face față programului ei, nu-mi vine să cred că reușește să-l ducă la capăt zi de zi.
Are școală, after și opționale, apoi balet sau înot, de luni până joi. Totul se întinde pe o zi întreagă, de la 8 dimineața până la ora 20.00. 12 ore pline, patru zile pe săptămână. Doar vinerea e ceva mai liberă, nemaiavând opționale.
Și totuși când se mai joacă?
Are programul ăsta de vreo patru ani deja, de prin grădiniță.
Și o singură dată mi-a zis că e obosită. O singură dată. Iar atunci am abandonat tot și ne-am dus acasă. Și am ținut-o în brațe și mi-a adormit pe piept și am avut una dintre cele mai frumoase după-amieze din viețile noastre.
În rest, însă, e motorizată. Are o energie interminabilă, o bucurie imensă de viață, de a descoperi chestii noi, e ceva incredibil.
Cred că, de fapt, aici e cheia. Face exact ce îi place. Iar noi avem grijă doar să fie în formă. Cu alimentație, cu dragoste, dar și cu vitamine, cu suplimente alimentare. Pentru că, la ce viteză de creștere are și câte vrea să facă, are nevoie și de ajutorul suplimentelor. Iar Doppelherz aktiv Calciu+ Magneziu+ D3 pentru copii mi se pare perfect pentru ea. Vă povestesc pe îndelete mai jos.
La after, deși face teme și citește, i se pare foarte mișto. N-a zis o dată că vrea să o iau mai repede. Ba din contră, dacă apar cu zece minute mai devreme, mă ceartă. Că i-am stricat discuțiile cu prietenele, că făceau fix atunci ceva foarte important. E într-un mediu de care îi este dor imediat ce îl părăsește.
În paralel, în timpul de after, are opționale. Aleargă dintr-o clasă în alta, în funcție de tematica studiului suplimentar. Anul ăsta a optat pentru Chitară, Dans și Medicina pe înțelesul copiilor. Ea și le-a ales. Asta a vrut, astea o făceau curioasă și am lăsat-o să aleagă.
La 17.00, 17.30, eu sau maică-sa o luăm de la școală și o ducem la balet sau la înot. Începe la 18.00. Respiră practic pe drum, 30 de minute. De obicei își mănâncă o gustare.
Și bagă o oră de dans sau de bazine.
Înotul e singurul obligatoriu. Adică impus de părinți. De fapt de pediatru, care ne-a sfătuit să-i dezvoltăm musculatura dorsală pentru a evita niște complicații pe viitor. Așa că marțea și joia, o oră de înot. Nu i-a plăcut la început, cred că mai degrabă de teamă. Acum face peste 30 de bazine.
Baletul e, însă, marea ei pasiune. E un sport pe care îl face de la trei ani și la care nu vrea să renunțe nici în ruptul capului. I-am mai propus să luăm pauză, să îi mai facem timp de joacă, de stat în fața casei. Nu-i trebuie. E luni sau miercuri, se știe pentru întreaga familie: Sophia merge la balet.
De altfel îmi place și mie mult cum se dezvoltă. E grațioasă, slăbuță, delicată. Corpul i se dezvoltă armonios.
Da, fiică-mea face toate aceste lucruri, fără a-i impune noi aproape nimic. E fericită cu toate, pentru că vrea să-și petreacă timpul descoperind lucruri. Și toate astea sunt pentru ea, de fapt, o altfel de formă de joacă.
Deci când se joacă? Se pare că tot timpul. Pentru că e fericită fiind ocupată.
Și da, în week-end, bagă ore în șir, în fața casei, plimbări cu rolele, trotineta sau bicicleta. Să vezi și acolo cât sport face! Mă mai întreb după aia cum de e așchie! Mănâncă doar ca o vrăbiuță și rupe caloriile în două, nu stă locului o secundă. Deci cum să fie altfel decât așchie!
Se pune, însă, problema suprasolicitării. Chiar dacă cel mic își dorește, se poate ajunge în situația în care corpul lui să cedeze. La 8 ani, Sophia e în plină dezvoltare, a început să ia din ce în ce mai abrupt în înălțime, simte furnicături la încheieturi, iar hainele îi rămân mici foarte rapid.
Așa că, la sfatul pediatrului, de ceva vreme, apelăm la suplimente alimentare. Nu vă imaginați că ele pot compensa alimentația, căutați să le dați copiilor caloriile necesare zilnic din alimente. Suplimentele vin doar cu plus de vitamine, de substanțe pe care corpul le asimilează mai greu, substanțe mai greu de “cules” din alimente.
Mai ales pentru susținerea creșterii accelerate, Sophia are nevoie de Calciu. 99% din calciul din corpul uman este în oase și în dinți, ele au nevoie de cea mai mare cantitate.
În același timp, are nevoie de Vitamina D pentru menținerea funcției normale a sistemului muscular.
Și de multe minerale: Magneziu– tocmai pentru reducerea oboselii, Mangan– pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, Zinc– pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, că tot vine iarna, sau Vitamina C– pentru formarea normală a colagenului și sistem imunitar puternic.
Am întâlnit toate aceste minerale și vitamine la un loc, într-un singur produs, și vă spun și vouă câteva cuvinte despre el. Puteți discuta înainte cu pediatrul sau cu farmacistul, dacă vreți să-l administrați copiilor.
E vorba despre Doppelherz aktiv Calciu+ Magneziu+ D3 pentru copii, este produs de compania germană Queisser, deci calitate nemțească, nu conține lactoză sau gluten, deci poate fi administrat și copiilor cu intoleranțe. E foarte ușor de administrat, e un lichid cu gust bun, de portocale. Sophia îl bea dimineața, după micul dejun. 10 ml. Pentru copiii mai mari de 12 ani, se recomandă o cantitate dublă, în două etape diferite.
Poate fi administrat copiilor între 3 și 18 ani, dar, așa cum vă spuneam, e bine să discutați și cu pediatrul înainte de a-l cumpăra. Pe baza unor analize, el va ști cel mai bine de ce suplimente are nevoie copilul vostru. Sunt tot felul de carențe, diferite de la copil la copil, așa că simpla discuție între două mămici în parc nu mi se pare suficientă.
În privința suplimentului Doppelherz aktiv Calciu+ Magneziu+ D3 pentru copii, la noi e simplu: Sophia are creștere accelerată, are nevoie de calciu și multă energie, e alegerea corectă pentru noi.
Și, dacă tot am vorbit de suplimente, s-ar putea să vă intereseze alte două produse de la Doppelherz: Doppelherz system Omega-3 Family Sirop și Doppelherz aktiv Omega-3 + Vitamina A,D,E,C pentru copii – capsule masticabile. Conțin ulei de somon, care oferă celebrii acizi grași Omega 3, și vitaminele A, D, C și E și, paradoxal, au un gust foarte bun de lămâie. Se recomandă, evident, copiilor cu deficiențe în concentrare, obosiți sau cu poftă de mâncare scăzută. Sophiei îi plac maxim capsulele masticabile.
Și, încă o dată: atât timp cât fac ceea ce le place, copiii se joacă. Altfel decât o făceam noi, dar tot sunt fericiți. Iar rolul nostru este doar de a le fi aproape, atunci când obosesc, când vor un loc la pieptul nostru, în care să se odihnească. Pentru o secundă, că o iau iar de la capăt.