Dacă tot își dorește o tabletă, ia-i una pe care să o poți controla

Sunt un părinte dependent de control! Da, exact ăsta sunt și nu-mi e rușine să o recunosc. Vreau să știu tot timpul ce face copilul meu de șase ani. Vreau să știu cu cine se joacă, ce se joacă, ce gânduri are, ce o doare, ce îi place, ce urăște. Vreau să știu totul despre ea, în orice moment.

Și cred că orice părinte ar trebui să gândească așa, dacă are copil mic. Asta pentru că, la vârste fragede, prichindeii nu știu să deosebească binele de rău întotdeauna. Nu știu să se ferească de lucruri nocive, nu știu să se protejeze și să aleagă doar ce e bine pentru ei.

Atât în viața reală, cât și în cea virtuală, pericolele sunt la tot pasul. Le insuflăm de mici anumite valori, dar ei nu le au internalizate profund până spre 10- 12 ani. Așa că au nevoie de protecție.

De aceea, ca părinte, cred că e de datoria mea să găsesc metode de supraveghere. Nu sunt adeptul interdicțiilor brutale, acei NU răspicați, fără argumente. Nu-mi place abordarea asta. Cred că sunt, însă, suficient de deștept să-mi monitorizez copilul de la distanță, fără a-l face să se simtă urmărit și forțat la ceva. Da, e un fel de libertate controlată pe care copilul meu o are.

Iar, în privința navigării pe net, cred că am găsit un gadget care-mi satisface complet cerințele în privința supravegherii. Hai să fim serioși: nu începeți discuția că un copil nu trebuie să aibă acces la telefon sau tabletă, că nu mai suntem în epoca de piatră. Acum, de la vârste foarte mici, copiii sunt înconjurați de tehnologie și, la rândul lor, și-o doresc foarte mult.

Da, Sophia a avut mai multe gadgeturi din acestea până acum. Tocmai pentru că v-am zis că are o „libertate” destul de mare. Vreau să-și dezvolte încă de mică abilitățile legate de tehnologie și nu i-am ținut departe gadgeturile. Totul este, însă, atent supravegheat. Există un timp maxim de utilizare a tabletei, de navigare pe youtube după cântecele. Există site-uri pe care nu are voie să le acceseze, există un program clar, care nu îi afectează timpul de ieșit la joacă, de colorat sau de citit povești cu tati.

Iar Sophia, mulțumesc lui Dumnezeu, este un copil extrem de înțelegător. Puține sunt momentele când refuză să lase tableta din mână, când îi expiră timpul stabilit de utilizare. Iar atunci mai negociem puțin și ajungem repede la un compromis acceptat de ambele părți. Cinci minute în plus, de obicei, elimină tensiunile.

Ei bine, mulți părinți, cititori ai blogului, îmi spun că nu știu cum să gestioneze momentele astea. Vor ca cei mici să aibă acces la tehnologie, dar nu știu cum să le mai ia tabletele din mână fără certuri.

Dincolo de sfaturile de parenting, de comunicare cu cel mic, de explicații, de răbdare, cred că am descoperit un gadget care ajută tare mult la rezolvarea problemelor.

Se numește Lenovo TAB 4 de 8 inchi, 16 GB LTE, black, este o tabletă slim și poate fi achiziționată de pe site-ul Orange.

Specificații tehnice:

Procesor
Qualcomm MSM8917 Snapdragon pe 64 de biți (Quad-Core; până la 1,4 GHz)
Sistem de operare
Android Nougat
Baterie
20 de ore*
Ecran
Ecran IPS de 8” HD (1280 x 800), multitouch în 10 puncte
Stocare
Stocare de până la 16 GB + microSD de până la 128 GB
Conectivitate
  • 802.11 b/g/n WiFi, un singur canal (2,4 GHz)
  • Bluetooth 4.0
  • 4G activat
Greutate
320 g
Dimensiuni
124 mm x 211 mm x 8,3 mm
Camere
Cameră frontală de 2 MP și cameră principală de 5 MP
Audio
Boxe duale orientate spre față, cu Dolby Atmos
Porturi
Slot microSD, mufă audio combo

Nu mă pricep prea mult la chestiile foarte tehnice, dar înțeleg că e o tabletă absolut ok. Cât am testat-o, nu s-a blocat deloc, se mișcă foarte bine și a făcut față la toate task-urile cerute de mine și de Soph.

Ce mi-a plăcut, însă, foarte mult e utilizarea ei în modul Kids. Da, are un profil special creat pentru copii. Iar aici am multe de povestit. Să le iau pe rând.

Vine la pachet cu un kit pentru copii. Concret, are o husă anti șocuri și o folie de protecție a ecranului, dar și a ochilor sensibili. Nota 10 pentru asta. Practic, oricât de energic ar fi copilul, tableta este protejată. Și ochii lui, evident.

Apoi, la nivel de soft, e chiar șmecheră. De fapt, asta este partea care mi-a plăcut cel mai mult, mie, părintele dependent de control.

Tableta poate fi folosită de întreaga familie, fiecare membru creându-și un profil. Iar, pentru copii, există un profil special.

Sunt site-uri selectate în prealabil, pe care cei mici au acces. La fel și cântece și jocuri. Nu vă spun că au și jocuri de matematică puse pe ecranul principal. Tare, nu?

Orice program nou are nevoie de acordul părintelui pentru a fi instalat. Orice aplicație, orice joc, orice site. PAM, PAM! Exact ce-mi doream! Cum spuneam, vreau să știu pe unde călătorește fiică-mea când navighează. Așa că, atunci când Soph și-a dorit să acceseze o pagină nouă, a trebuit să-mi ceară acordul. “Tati, îmi instalezi și mie ăsta?”. Cum să nu, draga mea, stai să văd dacă este potrivit pentru vârsta ta. L-am verificat și mi-am dat ok-ul. Era în regulă. Altele nu și le-am eliminat.

Și nu ne oprim aici în privința opțiunilor pe care ți le oferă tableta. Părintele are posibilitatea să seteze durata de utilizare a tabletei. DAAAA! Asta e opțiunea perfectă pentru a elimina disputa cu „Gata, s-a terminat timpul, nu mai ai voie pe tabletă!”. Practic, părintele setează un timer de utilizare. De exemplu 10 minute. După aceste 10 minunte, tableta se închide singură!!! Iar copilul chiar trebuie să o lase din mână și să-și găsească altă distracție. Pentru că același părinte, sfătuit de tabletă, a setat și un timp de pauză. Da, îi spui tabletei că se mai poate deschide după alte 10 minute. Sau 20 sau chiar deloc în seara aia. Foarte, foarte tare, opțiunea asta!

Deci: Tableta Lenovo TAB 4 vine cu kids pack la pachet, ca să o protejezi și să-i protejezi și ochii copilului. Vine cu profil special creat pentru copii și cu posibilitatea ca părintele să poată controla toate aplicațiile, toate site-urile accesabile. Și chiar cu posibilitatea de a o închide de la distanță!!!

Și iată cum am devenit un mare fan al acestui gadget! Enjoy!