Dacă nu-ți place cartea, vei ajunge la bunică-ta, la sapă!

Un vis a avut mama în privința copilului ei: să-l facă om mare! Și nu doar la înălțime și la vârstă, ci mai ales în carieră. Și un singur drum știa ea, pentru că a fost și este un om onest, muncitor, un om care și-a dorit să evolueze “de la coada vacii” la oraș, de la sapă la stilou. Iar ea, cumva, a reușit să plece din satul prăfuit din Galați și să ajungă în Focșani, cu bursă de studii.

Iar crezul acesta, peste ani, a vrut să mi-l transmită și mie. Pune mâna și învață! Oamenii cu carte sunt cei care vor avea de toate! E singura soluție! Lasă prostiile și citește!

Și am citit. Împins de la spate și amenințat cu pedepse care mai de care mai creative. Cel puțin în primii ani de școală, eram terorizat de faptul că venea mama de la muncă și eu nu aveam temele gata și nu puteam să văd la televizor “Povestea de seară” cu tanti Ludmila.

Dar teroarea cea mai mare era cea cu sapa bunicii. Nu vrei să înveți, la sapă cu tine! E nevoie de oameni și acolo, că pământul ăla trebuie lucrat de cineva!

Asta mă îngrozea cel mai tare. Nu de alta, dar vară de vară, mă duceau ai mei la țară, la bunica, și munceam câmpul. Câți kilometri de porumb am săpat eu, câte tone de fasole am cărat eu, câți struguri am cules eu…

Făceau cumva ai mei să-mi arate ce mă așteaptă dacă nu îmi place cartea. Și, Doamne, ce-am mai învățat! La început, într-adevăr, de groază, de o frică ce mă făcea să transpir.

Apoi, de drag. Pentru că începutul e mai greu. Dar, după ce descoperi magia educației, poveștile superbe din cărți sau soluțiile inedite din matematică sau fizică, ajungi să prinzi drag de școală, să înveți de plăcere, pentru dezvoltarea creierului tău.

Și, uite așa, împins și amenințat de mama, la început, apoi singur, din dorința de a mă face om mare, am terminat un liceu militar, apoi două facultăți și un master, am ajuns jurnalist, om de tv, om de afaceri. Da, sunt un om de succes. Și nu o spun ca să mă laud, ci pentru că toate realizările mele în viață au fost datorită cărților. A școlii, a educației.

Ca mama gândesc și eu, acum, adult fiind. Fără amenințări, dar cu insistențe și răbdare, îi explic mereu Sophiei că educația e singurul drum consistent în viață. Poate că ar putea avea succes în anumite momente fără școală, dar, pe termen lung, doar cărțile o salvează. Poate că va câștiga la loto, dar, ca să înmulțească banii ăia, are nevoie de un creier dezvoltat spre investiții sănătoase, de durată. Iar toate astea pot apărea doar în mintea unui om antrenat, în creierul unei persoane care a citit mult.

(P) La fel gândesc și cei de la BIC, care, an de an, susțin educația și oferă premii generoase. Anul acesta, în campania “BIC pentru educație”, prin concurs, oferă un voucher de 1000 de euro pentru echipament didactic și rechizite BIC pentru toți elevii câștigători.

Este un concurs școlar, adresat elevilor de până în clasa a patra, prin care cei de la BIC doresc să-i facă pe cei mici să realizeze importanța școlii.

Pași pentru înscrierea în concurs:

  1. Pentru a se înscrie în concurs, elevii trebuie să realizeze un desen cu tema importanța educației.
  2. Când desenul este complet, cadrul didactic trebuie să intre în posesia planșei desenate de elev și să o înscrie în concurs.
  3. Înscrierea se face AICI, pe platforma online a celor de la BIC, și se poate realiza doar de către cadrul didactic.
  4. După ce desenul este încărcat, invită cât mai mulți colegi să voteze înscrierea.
  5. Clasa cu cele mai multe voturi, la încheierea concursului, câștigă marele premiu și rechizite BIC pentru toți copiii din clasă.

Clasa cu cele mai multe desene votate va câștiga marele premiu: un voucher de 1000 euro pentru echipament didactic necesar desfășurării orelor școlare (online sau offline) și rechizite BIC pentru toți elevii din clasă. Locurile 2 și 3 vor primi rechizite BIC pentru toți elevii din clasă.

Perioada în care se pot înscrie desene: 15-30 septembrie

Perioada de votare: 1-14 octombrie

Anunțarea câștigătorilor: 17-20 octombrie

Baftă, dragi școlari și profesori! Mi se pare un concurs tare fain la care vă puteți înscrie ca o frumoasă echipă ce sunteți!