Cum să nu arunci în natură 800 de PET-uri, folosind o singură sticlă!

Ce mare scofală dacă eu arunc PET-urile la tomberon cu toate celelalte resturi?

Nu ajută cu nimic dacă eu reciclez și alții nu.

Lasă-i pe alții să facă asta, eu sunt prea ocupat!

Oricum tomberoanele se aruncă toate la un loc!

Am auzit toate scuzele astea. Le-am avut și eu în cap. Și, din păcate, n-am făcut nimic ani în șir. Până într-o zi, când am realizat că trebuie să fiu un exemplu pentru fiică-mea. Se făcuse suficient de mare astfel încât să înțeleagă povestea cu reciclarea și să copieze exemple din jurul ei. Da, recunosc. Nu m-am apucat de reciclat cu gândul că voi salva planeta, ci pentru că trebuia să-i arăt Sophiei modele pozitive.

Astfel, zi de zi, am început să strângem gunoiul selectiv, iar, la finalul săptămânii, să duc deșeurile strânse la centre de colectare sau la tomberoanele speciale. Am rămas șocat la primul drum. Și, în continuare, sunt siderat. Noi, ca familie, creăm câțiva saci de deșeuri pe săptămână. Nu mi-a venit să cred. Îmi umplu portbagajul mașinii cu PET-uri, cartoane, doze de aluminiu sau sticlă. Foarte, foarte multe.

Am calculat că aruncăm în șapte zile cel puțin 12 PET-uri mari de apă la 2 litri, multe altele la 0,5, vreo 10 borcane și sticle, doze de aluminiu încă pe atâtea. Plus vreo 6-8 cutii de carton. Încă o dată, o spun: enorm!

Am început să îndrăgesc procedura asta de dus deșeurile la reciclat, mai ales că o iau și pe Sophia cu mine ori de câte ori pot. Și pune cu mâinile ei PET-urile în tomberonul galben și tot așa. Iar, în acele momente, chiar mă simt mândru, mă simt cel mai tare părinte. Serios! Ați încercat să faceți gestul ăsta împreună cu copilul? Ii insufli atunci, pe loc, o mare valoare universală: să aibă grijă de planetă. Și chiar ți se umple pieptul de adult de mândrie.

Între timp, ne-a trimis Primăria și niște tomberoane speciale. N-ar trebui să mă mai deplasez la centre de reciclare. Teoretic. Doar că, din păcate, le colectează greu, sunt încă probleme în lanțul ăsta de colectare.

Totuși, ar trebui să știți că, legal, de anul acesta, fiecare familie este obligată să colecteze selectiv. Implementarea acestei obligații este încă greoaie, dar situația se va schimba curând, pentru că avem mari presiuni din partea UE. Și se va lăsa și cu amenzi. Să nu ziceți că nu v-am spus! Așa că începeți să vă gândiți serios la acest subiect și luați măsuri.

Iar, dacă tot vorbim despre PET-uri, reciclare și reducerea deșeurilor produse, vreau să vă prezint și un nou produs super- fain de la La Fântâna. Elimini aruncarea în natură a până la 800 de PET-uri, folosind o singură sticlă, și aceea reutilizabilă.

APĂ LA TINE ACASĂ

La Fântâna a creat sticla reutilizabilă de 8 litri, cu livrare la domiciliu. O ții înclinată pe blatul din bucătărie și îți torni apă ori de câte ori ai nevoie. Apa este de izvor îmbuteliată în Tălmaciu, județul Sibiu. O astfel de sticlă de 8 litri are prețul similar cu al unui bax de PET-uri, în aceeași cantitate. Deci nu 16 sticle la 0.5, nu 8 la un litru, nu 4 la 2 litri, ci una singură.

Nu mai cari baxurile de la magazin până acasă. Printr-un serviciu online, poți comanda apa direct acasă. În cel mult 48- 72 de ore, în funcție de zona din țară, un angajat la Fântâna ia sticla goală și îți lasă una nouă, plină. Mă gândesc la părinții noștri, mai în vârstă, care sunt nevoiți să meargă des la magazin după apă și să care o greutate destul de mare. Poți intra tu, direct, pe site, și îi trimiți apa acasă. Zero dificultăți pentru cei mai bătrâni.

La prima comandă, trebuie să plătești și sticla reutilizabilă. Dar doar o dată. Sunt mai multe pachete pe site-ul companiei, alegeți ce vă trebuie vouă. Noi avem un pachet de 6 sticle, o sticlă costă tot 17.5 lei. Tot la început, primești și kitul de utilizare- valva de deschidere a sticlei și suportul metalic pe care să o fixezi.

Sincer îmi place mult produsul acesta. Apa are un gust foarte bun, nu mai umplu casa de PET-uri și îmi este foarte confortabil. Sticlele îmi sunt livrate direct acasă. Nu mai pierd timp, nu mai car nimic.

Și, da, știu că nu voi salva planeta dacă îl folosesc doar eu, dar, pot recicla pentru exemplul pe care li-l dau copiilor mei.

PS: Într-un ciclu de viață, o astfel de sticlă reutilizabilă oprește cumpărarea a 200 până la 800 de ambalaje PET, din care multe, în România, nu ajung în circuitul de reciclare, ci în mediul înconjurător.