Cum să n-o iei razna ca părinte? 10 metode eficiente

Când devii părinte și după ce îți trece euforia și bucuria de a avea un nou-născut, te trezești în față cu mulți de „TREBUIE” care, pe parcursul acestei aventuri, nu numai că nu se mai termină și nu ajung niciodată pe zero, ba se dublează și chiar se triplează în funcție de vârsta sau starea copilului.

Este foarte greu să mai restabilești ordinea și confortul în casă dinainte de nașterea celui mic, să beneficiezi de timpul tău, să te bucuri de o cină romantică, de o seară în doi sau de un film la cinema. Muci, dințișori, răceli, colici, plânsete, crize, tantrumuri, oboseală, certuri în cuplu și câte și mai câte nu mai apar odată cu venirea moștenitorilor iubiți. În plus, mai trebuie să faci față jobului sau lipsei lui, în cazul mamelor, a căror singură socializare se desfășoară la groapa cu nisip sau pe vreun forum de mămici.

Îți faci griji pentru dezvoltarea și sănătatea lui, îți dorești să fii un sprijin pentru întreaga familie, să câștigi suficient cât să nu ducă nimeni lipsă de nimic, te extenuezi la maxim și ajungi de multe ori să clachezi și să simți că pur și simplu nu mai faci față.

Nu este surprinzător faptul că epuizarea părinților este o realitate cu care mulți dintre noi ne confruntăm, chiar dacă nu se vorbește des despre aceasta.

Ce este burnout-ul parental?

Burnout-ul parental este o epuizare severă în rândul părinților, care duce la sentimente de frustrare și la lipsa de încredere în abilitățile lor parentale. Are multe consecințe negative grave care afectează atât părintele, cât și copilul, inclusiv gândurile de a fugi unde vezi cu ochii, neglijare și abuzul fizic sau emoțional. Când resursele tale mintale sunt întinse la limită în fiecare zi, când copiii sunt nervoși de la prima oră a zilei, țipă, refuză să-și facă temele, fac nazuri la masă și fac crize pentru că nu vor să meargă la culcare, atunci epuizarea este la o aruncătură de băț.

Pentru a preveni epuizarea părinților, trebuie să începeți să vă acordați atenție. Te întrebi: „Dar cum? Când? Nu am timp nici să dorm!”.

Timpul pentru tine este ca în situația de urgență din avion, când trebuie să-ți pui mai întâi ție masca și apoi copilului tău.Dacă ești primul care leșină din cauza lipsei de oxigen, atunci nu va avea cine să-ți salveze copilul. Același lucru se întâmplă și cu epuizarea părinților. Trebuie să-ți oferi spațiu fizic, emoțional și mintal pentru a respira și a câștiga energie, astfel încât să poți fi sănătos și să oferi ce-i mai bun copiilor tăi.

Cum să faci față sarcinii de a fi părinte și să reziști ispitei de a-ți lua lumea în cap și de a pleca oriunde te duc ochii?

10 metode pentru a rămâne întreg la minte ca părinte

  1. Dă-ți întâlnire cu partenerul/a noaptea târziu

Când parenting-ul îți ocupă cea mai mare parte a timpului, romantismul și timpul acordat relației scad semnificativ. Uneori este dificil să găsești timp pentru asta, mai ales când ambii ați avut o zi plină și abia mai reziști de oboseală la ora 20:00. Cu toate acestea, este extrem de necesar să ne dedicăm timp unul altuia periodic și să menținem focul relației în viață.

Nu trebuie să uiți sub nicio formă că relația ta cu soțul sau soția face și parte din responsabilitățile tale directe față de copiii tăi, care ar trebui să vadă că sunteți fericiți împreună și cărora le datorați o familie integră.

  1. Un weekend doar pentru voi

Motivația este aceeași de mai sus. Un sistem sănătos de relaxare bine pus la punct și repetat chiar și măcar o dată la câteva luni atenuează factorii de stres, aduce beneficii sistemului imunitar și îmbunătățește calitatea generală a vieții. Când viața cu copiii pare haotică, ai nevoie de această modalitate de evadare mai mult decât îți imaginezi.

Mergeți la o piscină, la un meci de fotbal, la un concert, la un picnic sau în alt loc unde vă puteți relaxa. Fără copii! Repetați experiența la fiecare trei-patru luni. Nici nu-ți imaginezi câte resurse vei asimila.

  1. Petrece timp cu tine însuți

Deși este important să petreci timp cu partenerul sau familia, este la fel de important să petreceți timp singur. Să fim sinceri: a avea grijă de copii este obositor. Fiecare părinte trebuie uneori să se închidă într-o cameră și să stea singur.

Alocă-ți măcar o jumătate de oră pe zi pentru activitățile tale preferate: lectură, film, cumpărături, plantat trandafiri, desenat sau chiar o ieșire la un suc sau bere. Nu te închide în casă doar pentru că „Sunt părinte, nu-mi permit”. Copilul simte starea ta emoțională, vede când ești obosit, enervat sau stresat. Prin urmare, acordă-ți dreptul la viață. Și vei observa că toată lumea se va simți mult mai bine.

20-30 de minute pe zi pentru a-ți clarifica pur și simplu mintea vor face o diferență semnificativă asupra stării tale de spirit. Indiferent de ce activitate alegi, asigură-te că îți calmează nervii și îți luminează gândurile.

  1. Ascultă muzică

Muzica este unul dintre acele lucruri care pot calma un flux turbulent de gânduri. Beneficiile ascultării muzicii sunt numeroase. Îmbunătățește somnul, percepția și memoria, reduce depresia, crește productivitatea și pur și simplu îți face plăcere.

Când asculți muzica ce-ți place, creierul tău eliberează dopamină, o substanță care provoacă sentimente de entuziasm și fericire. Cercetările arată că ascultarea muzicii liniștitoare poate reduce stresul și anxietatea prin scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Muzica clasică ajută la concentrare, în timp ce muzica meditativă calmează o minte ocupată.

  1. Time-out

Orice muncă – ușoară sau dificilă – presupune, după mult efort și concentrare, o binemeritată pauză. Cu atât mai mult, când vine vorba de jobul de părinte, care este non-stop. De aceea, când nu mai faci față unei situații tensionate, copiii țipă, iar tu simți că explodezi, ia-ți o pauză.

Scopul unui time-out este de a te calma și a-ți aduna gândurile. Când simți că urmează o „scenă” în casa ta, spune-le copiilor că trebuie să te liniștești și vrei să fii lăsat în pace. Asigură-te că și ei pot fi lăsați singuri pentru câteva minute și mergi într-o altă cameră pentru a respira adânc. De asemenea, învață-i și pe ei să ia pauze atunci când lucrurile devin tensionate pentru a se calma.

  1. Învață-i să facă ordine

Cea mai importantă slujbă ca părinte nu este doar să-ți iubești copiii. Acest lucru este de la sine înțeles. Cea mai importantă responsabilitate este să-ți înveți copiii abilitățile de a supraviețui și de a deveni adulți în lumea reală. A-i învăța să se îngrijească și să strângă după ei înșiși este doar o mică parte a procesului.

Începeți prin a demonstra cum se face, fie că este vorba de a strânge jucăriile, de a pune vasele în chiuvetă, de a se spăla pe dinți, de a face baie sau de a pune hainele în coșul de rufe sau în dulap. Pe măsură ce vor învăța rutina, vor deveni tot mai ordonați. Copiilor mici le place să fie de ajutor, așa că lăsați-i să vă ajute. In felul acesta, veți fi scutiți de nervi, certuri și supărări generate de camere pline de jucării, haine împrăștiate prin toată casa sau lucruri pe care nu le găsiți când aveți mare nevoie de ele.

  1. Fotografii și videoclipuri

Îți amintești când ai aflat prima dată că vei avea un copil? Sau prima ecografie? Acest sentiment inexplicabil de fericire ne poate aminti cât de recunoscători suntem pentru copiii noștri, iar tehnologia modernă, ne ajută să memorăm pentru totdeauna acel sentiment. Când nimic nu te mai ajută să te liniștești și să te bucuri, apelează la amintirile frumoase ale copiilor voștri. Vezi videoclipuri și fotografii cu primul zâmbet, primii pași, primele cuvinte, boacăne sau entuziasmul lor.

Aceste amintiri oferă spațiu emoțional părinților pentru a fi mai plini de compasiune față de odraslele lor sâcâitoare și uneori chiar enervante, îi fac să-i îmbrățișeze și să-și sărute micuții mai des.

  1. E normal să fii supărat

Furia, frustrarea, frica sunt reacții naturale ale psihicului la dificultăți neprevăzute. De exemplu, dacă fiul tău se îmbolnăvește și voi trebuia să plecați în vacanță sau pur și simplu ai mult de lucru la birou, te enervezi. Și apoi tot tu te simți vinovat pentru propriile emoții: „Copilul este bolnav, iar eu mă gândesc la banii dați pe avion!” Dar, chiar și așa, în timp ce te simți supărat și iritat și poate nu știi cum să rezolvi situația, nu uita că tu rămâi totuși un părinte bun. Permiteți „luxul” să experimentezi oboseală, resentimente, nervi, furie. Doar așa vei aduna puteri și vei reuși să depășești încă o provocare dificilă a vieții cu copii.

  1. Este în regulă să fii slab

Nu trebuie să fii cel mai tare și cel mai puternic tot timpul. Uneori, un părinte își poate permite să fie slab: să doarmă până la prânz, să plângă, să mai amâne din lucrurile pe care le are de făcut sau să facă ceva inutil, dar plăcut. Acest lucru îți este necesar pentru a elimina stresul psihologic și pentru a preveni epuizarea emoțională. Amintește-ți că și tu ești om și, uneori, ai nevoie de o relaxare și este normal. Și da, acest lucru va aduce beneficii și copiilor: adunând emoțiile, acumulezi multă negativitate în tine care, mai devreme sau mai târziu, se poate revărsa.

  1. Cere ajutor

Mulți dintre noi consideră asta o slăbiciune. Trebuie să înțelegem că chiar și adulții și chiar și cei mai puternici oameni se confruntă cu probleme în care este dificil să găsești o cale de ieșire. Nu vă fie teamă să cereți ajutor celor dragi, prietenilor și mai ales specialiștilor, dacă situația o cere. Poate simți nevoia acerbă să-ți scoți soția la un restaurant de ziua voastră și vrei să mergi fără copii sau poate trebuie să te internezi cu unul dintre ei în spital sau să-ți ajuți părintele bolnav și nu știi cu cine să-i lași. Apelând la ajutorul familiei extinse sau la prieteni, vei rămâne surprins câți vor vrea sincer să te ajute.

Orice s-ar întâmpla, un părinte trebuie să se calmeze și să înțeleagă că totul este temporar. Este doar o etapă de dezvoltare a personalității copilului și nicidecum o catastrofă. Nimic din ce se întâmplă nu este atât de groaznic, e doar copilul tău. Care va crește, din păcate mult prea repede, vei uita toate aceste momente grele și ți se va face dor de puiul tău mic, care adormea în brațe, amorțindu-ți tot corpul de frică să nu-l trezești.

foto credit: ihttps://www.cristianandrei.ro