Cum mi-am învățat copilul despre România prin desen și joacă

Mâine e ziua României Mici, e ziua noastră, a românilor. Și, dincolo de zilele libere de care se bucură mai toată lumea, e un moment potrivit să le vorbim copiilor noștri despre istoria țării.

Chiar cred că cei mici trebuie să o cunoască, trebuie să știe din ce în ce mai multe despre formarea nației ăsteia și DA, trebuie să le dezvoltăm în ei sentimentul de mândrie. Pentru că, vrem nu vrem, pentru cei mai mulți dintre ei, va fi locul în care își vor petrece toată viața.

Și cum îi poți transmite noțiuni abstracte unui copil? Evident, prin joacă, foarte multă joacă.

Am avut ocazia, week-end-ul acesta, să ne jucăm foarte mult și Sophia să învețe despre România. Cei de la Băneasa Shopping City au organizat o serie de ateliere-preambul pentru competiția Expoziția Imaginației, care urmează să fie lansată în cadrul evenimentului de mâine, 24 ianuarie, ora 12 :00 (zona fântânii, lângă Starbucks). Atelierele de sâmbătă și duminică au fost gratuite iar copiii au fost invitați să creeze propriile hărți ale țării noastre și semne de carte tricolore.

Așa că ne-am pus pe desenat, lipit și tăiat și am făcut niște minunății de care Sophia este tare mândră. Iar eu sunt foarte încântat că i-am povestit despre Unirea Mică, despre regiunile țării, despre tricolor și istorie.

Iată ce am făcut noi, lucruri pe care le puteți construi și voi acasă, mâine, când toată lumea e liberă. Mai ales că veți îmbina utilul cu plăcutul- timp de calitate cu copilul și învățarea unor noțiuni de istorie.

HARTA MULTICOLORĂ

E foarte simplu, printați de pe internet harta țării noastre. Poate găsiți una care are trecute și regiunile.

Le colorați după propria inspirație, în timp ce-i povestiți copilului cum s-au unit mai întâi Moldova cu Țara Românească și, mai apoi, și cu Transilvania.

Dacă aveți fetiță, vă sfătuiesc să decupați și niște inimioare. 🙂 Evident tricolorul nu trebuie să lipsească.

semne de carte

Sunt sigur că le citiți copiilor voștri sau că, cei mai mari, citesc deja singuri. Așa că un semn de carte poate fi foarte util.

E la fel de simplu. Vă trebuie o foaie cartonată, inimioare de hârtie multicolore, hârtie cu motive populare și, dacă găsiți, și niște ciucurei. Decupați, lipiți și creați diferite forme și mărimi.

Cum spuneam, foarte simplu și, mai ales, foarte educativ.

Vreau să vă mai povestesc ceva: cât am meșterit noi tot felul de lucruri, în cadrul atelierul din mall, câteva grupuri de copii au creat din piese lego costume tradiționale românești. Sunt foarte frumoase și merită toată admirația noastră. De mâine ele vor fi expuse în Mall Băneasa și, dacă aveți drum pe acolo, opriți-vă cinci minute să le povestiți copiilor voștri despre România.